«Η επέκταση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω του Υπουργείου Τουρισμού είναι η μοναδική ανάπτυξης των χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε σε συνέντευξη του «Ην-Ων» η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας κ. Όλγα Κοτσίνα.
Η συμμετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα -συνέχισε- στα μελλοντικά συγχρηματοδοτούμενα αυτά έργα θα εξαρτηθεί από τους τοπικούς ή πανελλαδικής εμβέλειας φορείς όπως Περιφέρειες, Οργανισμοί, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Ομοσπονδίες κ.α
Η χαώδης γραφειοκρατία -διευκρίνισε- η έλλειψη απόκτησης του σήματος του ΕΟΤ λόγω εμπλοκής σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού χιονοδρομικού τουρισμού.
Ερ: Υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα στην Κρήτη;
Απ: Υπάρχει ένα baby lift στον Ψηλορείτη, στο οροπέδιο της Νίδας αλλά δεν είναι σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια.
Ερ: Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης νέων χιονοδρομικών κέντρων στην Κρήτη;
Απ: Ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στην Κρήτη θα μπορούσε να δουλέψει λόγω του υψομέτρου των κορυφών και λόγω επαρκούς χιόνωσης και καταλληλότερη τοποθέτηση αυτού θα είναι κάπου στα Λευκά Όρη μιας και έχουν 20 κορυφές πάνω από τα 2.000 μετρα. Τα ακόλουθα κριτήρια είναι:
Υψόμετρο: από 1.700 έως 2.400 μέτρα. Το υψόμετρο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που το χειμώνα δεν λαμβάνουν ευκαταφρόνητες ποσότητες χιονιού κάτω από τα 1.700μέτρα.
β) Χιόνωση: θα πρέπει το 60% των πιστών να έχουν ικανοποιητική χιονοκάλυψη περί τους 4 μήνες το χρόνο (ιδανικός είναι ο βόρειος προσανατολισμός).
γ) Μεγάλο χιονοδρομικό πεδίο: για επέκταση των πιστών (θα πρέπει το συνολικό μήκος παλαιών και νέων πιστών να έχει σαν ελάχιστο τα 35 χλμ).
δ) Πρόσβαση: να βρίσκεται κοντά σε εθνικά δίκτυα ή σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Ερ: Θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για σχεδιασμό νέων χιονοδρομικών κέντρων;
Απ: Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει σχεδιασμός νέων χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα, παρά μόνο (και αυτό υπό προϋποθέσεις) επέκταση των υφισταμένων.
Ερ: Πόσα χιονοδρομικά κέντρα υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα;
Απ: Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 Χιονοδρομικά Κέντρα ενώ υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και 110 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα.
Το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων ανά χιονοδρομική περίοδο υπολογίζεται περίπου στις 500.000 προσελεύσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν θεωρήσουμε έναν τζίρο 100 ευρώ ανά προσέλευση για εξοπλισμό, μεταφορά, διατροφή, διανυκτέρευση κ.λπ., μπορούμε να υπολογίσουμε σε μια πρώτη προσέγγιση, ότι τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα πραγματοποιούν ένα τζίρο περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς τα λαμβάνουμε υπόψη οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με την αξία γης και ακινήτων.
Ερ: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των χιονοδρομικών κέντρων;
Απ: Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:
• Ζημιές στους ισολογισμούς των Χ.Κ.
• Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές.
• Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων στα Χ.Κ.
• Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.
• Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.
• Επιτυχίες του συναγωνισμού η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ελληνικής χιονοδρομικής πελατείας, τόσο από παραδοσιακά (Ελβετικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αυστριακά) όσο και από γειτονικά (Βουλγαρικά, Τουρκικά, Σκοπιανά) Χ.Κ.
• Ελλιπές προϊόν, το οποίο οδηγεί σε κακή χιονοδρομική εμπειρία για τους πελάτες.
6) Ποιες είναι οι προτάσεις για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού;
– Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων
– Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των χιονοδρομικών κέντρων από τις τοπικές κοινωνίες (αυτοδιοίκηση και τοπικές επιχειρήσεις).
– Ανάπτυξη τουρισμού τεσσάρων (4) εποχών και τουρισμού εβδομάδος στην ευρύτερη περιοχή.
Ερ: Ποιες είναι οι προτάσεις για την λύση ιδιοκτησιακού καθεστώτος;
Απ. Για να προχωρήσουμε σε λύση ιδιοκτησιακού καθεστώτος των χιονοδρομικών κέντρων και παραχώρηση σε αυτό της χρήσης γής προτείνουμε τα συναρμόδια υπουργεία με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
-Να ζητήσει την υποβολή ενός τοπογραφικού χάρτη από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο οποίο κάθε χιονοδρομικό κέντρο θα αιτείται την περιοχή στην οποία για τα επόμενα 50 χρόνια θα υπολογίζεται ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν ορεινές τουριστικές εγκαταστάσεις.
-Θα πρέπει να εξετασθούν πέραν του ιδιοκτησιακού, θέματα περιβάλλοντος, δυνατότητες κάθε είδους παρέμβασης, να προστατευθούν περιοχές ιδιαίτερης αξίας και θα πρέπει να υπάρξει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.
-Από τα 21 χιονοδρομικά κέντρα που έχουμε στην Ελλάδα όπου τα πέντε με έξη θα πρέπει να χαρακτηρισθούν εθνικής σημασίας και τα υπόλοιπα να ελέγχονται από τις Περιφέρειες και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κ. Όλγα Κοτσίνα είναι πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ελληνικής Χιονοδρομίας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι πολιτικός μηχανικός- συγκοινωνιολόγος στο επάγγελμα και ασχολείται από τα παιδικά της χρόνια με τη χιονοδρομία, αν και η αγάπη της για το άθλημα εκδηλώθηκε την τελευταία δεκαετία. Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλα τα ski resorts των Άλπεων, Ελβετίας, στην Αυστρίας, Ιταλίας και Γαλλίας. Στον Καναδά, στο Whistler/British Columbia τόπος διεξαγωγής των τελευταίων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων πήρε πτυχίο ski instructor.
Επιστροφή στο 12ο Τεύχος Ην-Ων