Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Γερμανικές Οφειλές

24ο τεύχος Ην-Ων

«Στα μέσα του Φθινόπωρου 2015, θα έχει ανακοινωθεί το πρώτο πόρισμα της Διακομματική Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών» ανέφερε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαρτυρικό Δίστομο και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών Γιάννης Σταθάς.

Ερ. Πότε δημιουργήθηκε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών;
Απ. Η πρώτη Επιτροπή δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου. Στην συνέχεια με επιστολή μου αλλά και την σύμφωνο γνώμη της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε ξανά στις 10 Μαρτίου 2015.
Ειδικότερα αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια της ιστοσελίδας της Βουλής των Ελλήνων, η απόφαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη Σύσταση και Συγκρότηση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και κατόπιν με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία έγινε ομοφώνως δεκτή η πρόταση.
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:
1. Κωνσταντοπούλου Ζωή, Πρόεδρος
2. Μητρόπουλος Αλέξιος, Α’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρώτρια την Κυρίτση Αγλαΐα)
3. Μπαλάφας Ιωάννης, Β’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρώτρια τη Μακρή Ραχήλ)
4. Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γ’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρωτή τον Τζαμακλή Χαρίλαο)
5. Κακλαμάνης Νικήτας, Δ’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρωτή τον Τζαβάρα Κωνσταντίνο)
6. Λυκούδης Σπυρίδων, Στ’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρωτή τον Δανέλλη Σπυρίδωνα)
7. Λαμπρούλης Γεώργιος, Ζ’ Αντιπρόεδρος (με αναπληρώτρια τη Μανωλάκου Διαμάντω)
8. Κανελλοπούλου Μαρία
9. Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
10. Μπαλαούρας Γεράσιμος
11. Σταθάς Ιωάννης
12. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
13. Κατσανιώτης Ανδρέας
14. Κυριαζίδης Δημήτριος
15. Παναγιώταρος Ηλίας
16. Μαυραγάνης Νικόλαος
17. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος
Ερ. Ποιό είναι το αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής;
Απ. Αντικείμενο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό.
Η ανωτέρω Επιτροπή θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής και θα υποβάλει το πρώτο πόρισμά, με δυνατότητα ανανέωσης της εντολής και της θητείας της.
Ερ. Πότε θα ανακοινωθεί το πρώτο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές;
Απ. Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί μέσα στο Φθινόπωρο, γιατί τότε θα έχουμε συλλέξει όλα τα στοιχεία ωστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος. Θα υπάρχουν στοιχεία από το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Συλλέγουμε συνέχεια καινούργια στοιχεία όπως απο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στοιχεία ιδιωτών, στοιχεία από πρώην νομαρχίες και υπουργεία. Επίσης δόθηκαν στοιχεία από δήμους όπως της Θεσσαλονίκης για τους Εβραίους. Έχουν μαζευθεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα και απο τις 90 μαρτυρικές πόλεις. Είναι η ελάχιστη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτή την ιστορική διαδρομή αντίστασης, που γενιές και γενιές διέγραψαν επί δεκαετίες, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιότητας, που επέδειξαν στον αγώνα τους στην Αντίσταση εναντίον των κατακτητών.
Ερ. Ποιά είναι τα μηνύματα από τον ρόλο της Διακομματικής Επιτροπής;
Απ. Όσα χρόνια κι εάν περάσουν αυτοί που έχουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πληρώσουν. Επίσης για τις νεότερες γενιές κρατάμε ζωντανή την μνήμη τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός και δίνουμε μάχη για να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα αν και οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα από τους εκπρόσωπους της ξαναζωντανεύουν τον φασισμό και τον ναζισμό. Παράδειγμα η άνοδος των ναζιστικών οργανώσεων στην Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στις Σκανδιναβικές χώρες.
Ερ. Πώς πολεμάμε τον ναζισμό και τον φασισμό;
Απ. Ο ναζισμός και ο φασισμός μπορεί να πολεμηθεί από την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την πρόσβαση στην παιδεία σε όλους τους πολίτες. Όμως οι αποφάσεις είναι πολιτικές και με την πίεση της κοινωνίας θα φέρει την διεκδίκηση και την αλλαγή. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία είναι η επιστροφή των αρχαίων θησαυρών. Αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εκτέλεση της απόφασης για τις επανορθώσεις στο Δίστομο. Εάν θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία ή στην Ελλάδα. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει το θέμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Γερμανό Ομολογό του. Η απάντηση ήταν ότι δεν αποδέχονται ότι υπάρχει εκκρεμμότητα.

Βιογραφικό
Ο Γιάννης Σταθάς μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) γεννήθηκε στο Δίστομο 1975, είναι 15 χρόνια βιομηχανικός εργάτης. Έχει τελειώσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων το 2012.
Έγινε βουλευτής το 2012 με το ΣΥΡΙΖΑ και είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς από το 2010.

Επιστροφή στο 24ο τεύχος Ην-Ων