«Η Ελληνική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη προβάλει τον τουρισμό στην Ελλάδα και ο τουρισμός ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη» υπογράμμισε στο «Ην-Ων» το μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης, και υπεύθυνος της επιτροπής για την Ελληνική επιχειρηματικότητα και προβολή του τουρισμού στην Ευρώπη κ. Γιάννης Επιτροπάκης.
Ο τουρισμός -συνέχισε- είναι σημαντικός, είναι η βαριά βιομηχανία για την Ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική θέση στη παγκόσμια τουριστική αγορά, συγκριτικά πάντα με το μέγεθος της. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς δέχεται περισσότερους από 14 εκατομμύρια τουρίστες. Γεγονός που την τοποθετεί στη 15 θέση στο κόσμο και τέταρτη στη Μεσόγειο (συγκεντρώνει το 30% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης).
Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ «Η Ελλάδα έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά μοναδικά στο κόσμο. Καμιά άλλη χώρα δεν συγκεντρώνει συνδυασμό πλεονεκτημάτων που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, πάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, με 75% της επιφάνειας της χώρας μας να είναι ορεινοί όγκοι, με 7.500 σπήλαια στην Ελλάδα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά να βρίσκονται στη Κρήτη. Με 750 καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές, με 6000 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.000 είναι αυτοφυή που υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 8.500 ξενοδοχεία ενώ δραστηριοποιούνται περίπου 30.000 επιχειρήσεις ενοικιασμένων δωματίων, όπου το συνολικό τουριστικό δυναμικό σε κλίνες είναι πάνω από 1.000.000. Επιπλέον ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει ετησίως περισσότερο από 18% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 700.000 θέσεις εργασίας και συμβάλει αποφασιστικά για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Με βάση τα στοιχεία του ΣΑΕ Ευρώπης είναι ότι το 90% των τουριστών της Ελλάδας είναι Ευρωπαίοι όπου εννέα (9) στους δέκα (10) προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης».
Ερ. Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει το ΣΑΕ, για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα;
Απ. Οι Έλληνες της διασποράς μπορούν να δράσουν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.
Οι οργανώσεις των Ελλήνων στην Ευρώπη με το ΣΑΕ πραγματοποιούν ανοικτές πολιτιστικές εκδηλώσεις και με τις επαφές που έχουν με φορείς και φίλους στις χώρες υποδοχής προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο την χώρα.
Πρόταση μας είναι:
– Συνεργασία με το Υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης και με τα γραφεία του ΕΟΤ που λειτουργούν στην Ευρώπη
– Συντονισμός με τους Επιχειρηματίες των τουριστικών γραφείων που λειτουργούν στην Ευρώπη
– Επαφές και από κοινού προγράμματα με την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι τρόποι προβολής του τουριστικού προϊόντος είναι:
– Μέσω των αναβαθμισμένων Ελληνικών εστιατορίων που λειτουργούν στην Ευρώπη. Το Ελληνικό εστιατόριο μπορεί να γίνει σημείο ανάδειξης τουριστικών προορισμών με οικονομικό όφελος
-Μέσω των εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων (διατροφής, υγείας, πολιτισμός)
– Μέσω προγραμμάτων προβολής της χώρας μας σε επιλεγμένους χώρους, πχ τα λαϊκά πανεπιστήμια από ειδικούς στην πώληση του τουριστικού προϊόντος
Ερ. Πόσοι Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη εκτός των Ελληνικών συνόρων;
Απ. Από τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ο απόδημος Ελληνισμός στις 34 χώρες, που δραστηριοποιείται το ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης ανέρχεται στους 748.203. Οι εκτιμήσεις από πολλές πηγές αναφέρουν ότι στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 28.000 επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες προσφέρουν 110.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανική αγορά, και έχουν 10 δισ. εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών ενώ στη Ρουμανία υπάρχουν 4.000 επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων. Στην Ευρώπη εκτός εθνικών συνόρων, οι Ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται περίπου στις 50.000.
Ιστορικά στοιχεία:
Το ΣΑΕ από το 1995, στα πρώτα βήματα του, προσπάθησε να αναδείξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά στο πλαίσιο της τρίτης παγκόσμιας συνέλευσης του ΣΑΕ το 1999, πραγματοποιήθηκε το 1ο παγκόσμιο οργανωτικό συνέδριο επιχειρηματιών. Όμως και στις περιφέρειες οργανώθηκαν διάφορα συνέδρια, επιχειρηματικά forum. Στα τέλη του 2000 στο Βερολίνο οργανώθηκε το πρώτο συμπόσιο ομογενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Γερμανοελληνικό Οικονομικό Σύνδεσμο DHW σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Στη συνέχεια οργανώθηκαν και άλλα συμπόσια με αποκλειστική πρωτοβουλία του DHW. Όλες οι προσπάθειες είχαν στόχο να συγκροτήσουν επιχειρηματικά δίκτυα.
Ο νέος Νόμος 3480/2006 άρθρο 4 § 9 αναφέρει την λειτουργία Δικτύων του Ελληνισμού. Στη πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου ΣΑΕ που έγινε από 9 μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2007 στη Θεσσαλονίκη, τέθηκε ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων του Προεδρείου, με ορίζοντα την τετραετή θητεία του, το οποίο θα αναλάβει μέσω των Συντονιστικών Συμβουλίων τη μεθοδική καταγραφή των προβλημάτων, των εισηγήσεων και των προτάσεων των μελών του ΣΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού γενικότερα. Ανάμεσα στις συγκεκριμένες δράσεις που δρομολογούνται άμεσα είναι οι εξής: 1) Το πρόγραμμα e-learning «Ομιλείτε Ελληνικά – Ζήστε Ελληνικά», 2) «Δικτύωση Επιχειρηματιών» σε συνεργασία με το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, 3) Ίδρυση Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και 4) Πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Καθορισμός πέντε στόχων (5) στόχων:
– Σύνθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών της Ευρώπης με την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδος
– Ενθάρρυνση συνεργασιών και δράσεων μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών της διασποράς αλλά και με την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδος
– Προώθηση και ενθάρρυνση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη
– Συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή όργανα επιχειρηματικής εκπροσώπησης
– Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Ερ. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων;
Απ. Για την υλοποίηση των στόχων απαιτείται συνεργασία με τα Ελληνικά Υπουργεία Ανάπτυξης (ειδικά με τον ΟΠΕ) και Εξωτερικών(ειδικά με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων τα οποία αποτελούν τμήματα των διπλωματικών αρχών, και έχουν ως κύρια αρμοδιότητα τη διασφάλιση, υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό). Επίσης με την τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδας, τα Εμπορικά – Βιομηχανικά Επιμελητήρια και με τους Συνδέσμους Εξαγωγικών Επιχειρήσεων.
Βήματα για την επίτευξη των στόχων:
– Καταγραφή επιχειρήσεων και επιχειρηματιών ανά χώρα και ανά δραστηριότητα (χαρτογράφηση)
– Καταγραφή επιμελητηρίων ή συνδέσμων όπου υπάρχουν
– Καταγραφή δικτύων ή Forum
– Δημιουργία βάσης δεδομένων. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα με τις νέες τεχνολογίες και με το διαδίκτυο να ενημερώνονται οι επιχειρηματίες για όλα τα θέματα που τους αφορούν
– Οργάνωση εκδηλώσεων – σεμιναρίων – συνεδριών επιχειρηματικών Forum για τους απόδημους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και με επιχειρηματίες από Ελλάδα – Κύπρο
– Καταγραφή προβλημάτων των επιχειρηματιών, οι οποίοι επεκτείνονται στην Ελλάδα
– Δικτύωση Ελλήνων επιχειρηματιών της Ευρώπης, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Επιτροπάκης γεννήθηκε στα Καλύβια του Δήμου Αστερουσίων Ηρακλείου Κρήτης και μεγάλωσε στο Καλάμι του Δήμου Βιάννου Ηρακλείου.
Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Κρήτη και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Α΄ εξατάξιο γυμνάσιο Ηρακλείου. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και στη Γερμανία αποφοίτησε από τη παιδαγωγική σχολή του Ludwigsburg.
Έχει εργασθεί α)ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, β) ως υπάλληλος του υπουργείου εθνικής οικονομίας και γ) ως υπάλληλος της ΑΤΕ bank και στη συνέχεια ως διευθυντικό στέλεχος της ΑΤΕ Γερμανίας.
Από το 1986 μέχρι σήμερα είναι κάτοικος Γερμανίας.
Από το 1997 μέχρι σήμερα υπηρετεί το αξίωμα του προέδρου στη Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης ΠΟΕ. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (ΠΣΚ). Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι μέλος του.
Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης, υπεύθυνος επιτροπής, για την Ελληνική επιχειρηματικότητα και προβολή του τουρισμού στην Ευρώπη.