Πολιτιστικό Κέντρο της ΑΧΕΠΑ στα Χανιά της Κρήτης

3ο τεύχος Ην-Ων

Η προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδας είναι μία από τις βασικότερες δραστηριότητες της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (Αμερικανο-Ελληνική Μορφωτική Προοδευτική Ένωση) των Ελλήνων ομογενών της Αμερικής.
Ειδικότερα έφθασαν στην Ελλάδα 3.000 δένδρα μετά από τις πυρκαγιές στον Υμηττό και στην Πάρνηθα ενώ βοηθήθηκαν οι κάτοικοι του νομού Ηλείας  με οικονομική συνεισφορά αλλά και με την παροχή φαρμάκων και ρουχισμού.
«Η οργάνωση ΑΧΕΠΑ δημιουργήθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Αμερικής και το σήμα της συμβολίζει τους οκτώ ιδρυτές, η ελιά την ειρήνη και την δόξα, ο ήλιος το φως, ο σταυρός την χριστιανική ορθοδοξία, ο αετός το σύμβολο της ελευθερίας και το κόκκινο χρώμα το χρώμα του αίματος γιατί χωρίς αίμα δεν υπάρχει ζωή»  είπαν σε συνέντευξη που έδωσαν στο «Ην-Ων» ο πρώην Ύπατος Κυβερνήτης  της ΑΧΕΠΑ κ. Σπύρος Βασιλάκης κι ο Πρόεδρος του 86ου τμήματος της ΑΧΕΠΑ της Νέας Υόρκης κ. Λάμπρος Λαμπράκος, οι οποίοι συμμετείχαν στο 86ο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Επίσης -συνέχισαν- δημιουργείται πνευματικό πολιτιστικό κέντρο παράρτημα της ΑΧΕΠΑ  κάτω από την ηγεσία των Πλοκαμάκη Γιώργου και Ατσαλάκη Γιώργου στην Κάνδαλο Χανίων Κρήτης σε κτιριακό συγκρότημα που δωρίστηκε από τον Δήμο Κοντάνου όπου η μελέτη βιωσιμότητας του έργου συντάχθηκε τον Μάιο του 2008 από το Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Το 1922 δημιουργήθηκε η ΑΧΕΠΑ από οκτώ Έλληνες ομογενείς -τόνισαν- των οποίων στόχος ήταν η προστασία, την χρονική εκείνη περίοδο, του ελληνικού στοιχείου από την ρατσιστική οργάνωση Κου-Κλουξ-Κλάν, η οποία υποχρέωνε καταστηματάρχες  να αναγράφουν επάνω σε ταμπέλες την  επιγραφή «απαγορεύεται η είσοδος σε σκυλιά και σε Έλληνες». Έτσι η οργάνωση είχε σαν κύριο μέλημα της να προστατεύει τους Έλληνες που έφθαναν στην Αμερική και να τους μαθαίνει πώς να ενσωματωθούν στην Αμερικάνικη ζωή, μαθαίνοντας το Αμερικάνικο Πολίτευμα.
Στην αρχή η οργάνωση ήταν μυστική -διευκρίνισαν- και για να γίνουν μέλη της έπρεπε να ήταν ευυπόληπτοι πολίτες ανεξαρτήτου επαγγέλματος.
Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -επισήμαναν- όπου η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο για την έκβαση του η αντιμετώπιση άλλαξε με αποτέλεσμα οι Έλληνες ομογενείς να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση. Πρέπει να αναφερθεί ότι τα ομόλογα «Πολέμου» του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου τα διακινούσαν η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  και η ΑΧΕΠΑ.
Ήδη όμως -συνέχισαν- οι Έλληνες ομογενείς είχαν καταφέρει, μέσα από την βοήθεια της ΑΧΕΠΑ, να επιβιώσουν και να ανέβουν στα κοινωνικά στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας.
Η ΑΧΕΠΑ δημιούργησε τμήματα στην Βόρειο Αμερική προκειμένου να εξαπλωθεί  και για να δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων ομογενών οι οποίοι συνεχώς την αγκάλιαζαν.
Σήμερα υπάρχουν 500 τμήματα και οι ηγέτες της οργάνωσης βγαίνουν από τα μέλη με δημοκρατικές διαδικασίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες που πήγαιναν στην Αμερική επειδή κουβαλούσαν μέσα τους την Ελλάδα έδωσαν ονομασίες Ελληνικές σε πόλεις για να αισθάνονται ότι πιο κοντά στην πατρίδα. Έτσι στην Αμερική υπάρχουν 11 πόλεις με την ονομασία «Αθήνα», επτά πόλεις με την ονομασία «Σπάρτη», μία πόλη με την ονομασία «Δελφούς»  και μία πόλη με την ονομασία «Υψηλάντη».
Σήμερα η οργάνωση της ΑΧΕΠΑ έχει 60.000 μέλη και αποτελείται από τέσσερις κορμούς: το τμήμα των ανδρών (30.000 μέλη), των γυναικών, των εφήβων αγοριών και των εφήβων κοριτσιών. Παράλληλα έχει ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής και ειδικό μετάλλιο ελληνομάθησης για τον ή την αριστούχο της Μέσης Εκπαίδευσης. Η κεντρική διοίκηση της ΑΧΕΠΑ δίνει μεγαλύτερες υποτροφίες ενώ κάθε δύο χρόνια τιμούνται με ειδικό βραβείο οι διακεκριμένοι Έλληνες ομογενείς.
Η κινητή και ακίνητη περιουσία της ΑΧΕΠΑ είναι αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει 75 οίκους ευγηρίας (σύνολο 5.000 διαμερίσματα) όπου φιλοξενούνται και Έλληνες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Οι παραπάνω οίκοι έχουν δημιουργηθεί από χρηματοδότηση της Αμερικάνικης κυβέρνησης και μετά από 30 χρόνια -σύμφωνα με το Αμερικάνικο κράτος- γίνονται ιδιοκτησία των τμημάτων της ΑΧΕΠΑ. Στους οίκους εργάζονται κυρίως Έλληνες ομογενείς και είναι εταιρίες οι οποίες προσφέρουν οικονομικά στο Αμερικάνικο κράτος.
Τα Παγκόσμια Δίκτυα του Ελληνισμού που δρουν μέσα από το ΑΧΕΠΑ είναι:
Πολιτιστική Κληρονομιά:
-Την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας (Παρθενών Θεού Σοφίας) Χριστιανικού Ναού και επαναλειτουργία της Σχολής Χάλκης
-Την επανένωση των γλυπτών του (Παρθενών Αθηνάς Σοφίας) και την υποδοχή τους σε νέο Μουσείο της Ακρόπολης
-Την επαναφορά της ζωοφόρου του Επικούρειου Απόλλωνα (Παρθενών Πελοποννήσου)
Νεολαία:
-Την θεσμοθέτηση αναβίωση των Παναθηναίων ως ένα κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Ελληνισμού που θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια ούτως ώστε να αναβαπτίζονται στα νάματα του Ελληνισμού οι 3ης  και 4ης  γενιάς απόδημοι νέοι και νέες
-Την θεσμοθέτηση του AHEPA MARATHON ως ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός που θα δικτυώνει και θα ενώνει την ελληνική πλανητική νεολαία στη γενέθλια γη
Επιστήμονες:
-Να διεξαχθούν τα ιδρυτικά συνέδρια παγκοσμίου δικτύου Δικηγόρων και Γιατρών όπου θα αποδεικνύεται ο δυναμισμός των ομογενών επιστημόνων.
Ιστορία:
-Να ιδρυθούν Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού που θα καταδεικνύεται η συνεισφορά των Αποδήμων στην δημιουργία και εξέλιξη του Νεοελληνικού κράτους.
Παιδεία:
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τη γλώσσα και τα μάτια μας» σε συνδυασμό με το πολιτιστικό- εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Journey to Greece”που προβλέπεται να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιχειρηματίες:
-Δημιουργία παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματιών ελληνικής καταγωγής που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάταξη της Ελλάδας.
Διοίκηση-Οργάνωση:
-Μείζον  θεωρείται η εξεύρεση – παραχώρηση γραφείων στην Αθήνα του ελληνισμού εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας ως αντιστάθμισμα στην συνεισφορά των αποδήμων και 4ειδικότερα του ΑΧΕΠΑ ως προς την πιο παραδοσιακή και πολυπληθής οργανώσεως του Ελληνισμού
Οι δραστηριότητες και οι χρηματοδοτήσεις του ανδρικού τμήματος του ΑΧΕΠΑ είναι:
Στην Ελλάδα:
-Χρηματοδότηση της Γεωργικής Σχολής της Κορίνθου
-Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (χρηματοδοτήθηκε από το ανδρικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ και επανδρώθηκε από το ελληνικό κράτος)
-Χρηματοδότηση του τμήματος  Καρδιολογίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού»
-Χρηματοδότηση πτέρυγας του Νοσοκομείου Χανίων και του Νοσοκομείου Τριπόλεως
-Χρηματοδότηση για την δημιουργία και τοποθέτηση του αγάλματος του Τρούμαν
-Χρηματοδότηση για την δημιουργία και τοποθέτηση του αγάλματος του Μάρσαλ το οποίο βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο της Αμερικάνικης Πρεσβείας
– 350.000 δολάρια για την δημιουργία δύο παιδικών σταθμών στο Μενίδι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας και αγορά δύο ασθενοφόρων για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Ερυθρός Σταυρός»
-3.000 δένδρα για την φύτευση τους στον Υμηττό και την Πάρνηθα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές
-300.000 δολάρια και 100 τόνοι άψυχο υλικό (φάρμακα και ρουχισμός) μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον νομό Ηλείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βοήθεια συνεχίζεται για τον νομό και τις τελευταίες ημέρες έφθασαν άλλοι 30 τόνοι άψυχου υλικού
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής:
-1,5 εκατομμύριο δολάρια για τους κοιτώνες του ορφανοτροφείου της Αρχιεπισκοπής στην Νέα Υόρκη ενώ έχει δημιουργηθεί και Ακαδημία. Από την Ακαδημία έχει αποφοιτήσει η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου
Οι δραστηριότητες και οι χρηματοδοτήσεις  του γυναικείου τμήματος του ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα είναι:
-Γηροκομείο Βέροιας και Νάουσας
-Για την ανέγερση του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βέροια
-Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα 50 δέματα αγάπης με τρόφιμα σε ισάριθμές οικογένειες. Για την αποκατάσταση ζημιών του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κοζάνης από το σεισμό, καθώς επίσης τρόφιμα και κουβέρτες
-Στη Φιλόπτωχη Αδελφότητα Κυριών Βέροιας δίνονται τρόφιμα ενώ έχει δοθεί και ένα αναπηρικό καροτσάκι
-Στον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας δίνονται τρόφιμα – δέματα Αγάπης. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί βάπτιση Βορειοηπειρώτη με το όνομα Ιωάννης καθώς και βάπτιση των τέκνων τους με τα ονόματα Μαρία και Ηλίας
-Το τμήμα έχει υιοθετήσει τέσσερα παιδιά της Οργάνωσης Action-Aid
-Εκπροσώπηση στα Μεγάλα Συνέδρια στην Αμερική από τις αδελφές Βασιλική Γκότζιου και Σοφία Λυκοστράτη με έξοδά τους
-Οικονομική ενίσχυση για το Βασιλάκη καθώς και αποστολή στην Βοστόνη των εξετάσεων (από τροχαίο ατύχημα). Δυστυχώς η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη
-Δωρεά μιας τηλεοράσεως  και ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Ειδικό σχολείο Βέροιας
-Ίδρυση Τμήματος Ολυμπιάδες Θεσσαλονίκης
-Με τη μεσολάβηση Θυγατέρων του τμήματος ανοίχτηκε Λογαριασμός για  τον μικρό Άγγελο για εγχείρηση και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό
-Δημιουργήθηκε Τράπεζα Αίματος στο νοσοκομείο Βέροιας
-Ίδρυση τμήματος Αλάσιας Κύπρου
– Εκπροσώπηση του τμήματος της αδελφής Βασιλικής Γκότσιου και Φρόσως Δημητρόγλου στην
Περιφέρεια ως Ταμίας.
-Δημιουργία Περιφέρειας 25 στην Νέα Ορλεάνη, όπου συμμετείχε στο ψήφισμα της Περιφέρειας και η αδελφή Γκότσιου
-Αποστολή καρκινοπαθούς στον Νοσοκομείο Μεμόρια της Αμερικής. Όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από τους Ομογενείς
-Βοήθεια στα παιδιά της Άνοιξης (παιδιά με ειδικές ανάγκες) Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Επιστροφή στο 3ο τεύχος Ην-Ων