Περιβαλλοντική αναβάθμιση της Κρήτης

5ο τεύχος Ην-Ων

Η προώθηση της «πράσινης ενέργειας», για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και γενικότερα η προώθηση των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, έτσι ώστε να έχουμε επάρκεια, αποτελούν κύριους στόχους του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Ο ίδιος επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετά ξένα κράτη, έτσι ώστε, σε σχέση με το φυσικό αέριο, η αναμενόμενη αυξανόμενη ζήτηση για αυτό το προϊόν να καλυφθεί εγκαίρως και πλήρως.
Κατόπιν τούτου, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και ο βασικός σχεδιασμός για τον τερματικό Σταθμό ΥΦΑ (LNG) στην Κρήτη που σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2009. Για το σχεδιασμό του έργου υπάρχει συνεργασία της ΔΕΗ ΑΕ, του ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην παρούσα φάση προετοιμάζονται από το ΔΕΣΦΑ τα τεύχη δημοπράτησης για την επιλογή του Αναδόχου του Βασικού Σχεδιασμού, ώστε να ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία (διεθνής διαγωνισμός). Παράλληλα, εξετάζονται χρηματοδοτικά μοντέλα με σκοπό τη λήψη απόφασης για το συνολικό πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου και την υλοποίησή του.
Πλησίον του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου η ΔΕΗ Α.Ε. θα αναπτύξει και θα εγκαταστήσει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αποτελούμενο από δύο Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου ισχύος 250 MW η καθεμία (εκτίμηση λειτουργίας 2014). Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση μαζί με το κόστος του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα κατασκευασθεί καθώς και των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου  υπερβαίνει τα 1,3 δις Ευρώ σε σημερινές τιμές. Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, που αναλώνεται στην Κρήτη, ανέρχεται περίπου στο 5% του συνόλου της Ελλάδος, ο δε ετήσιος ρυθμός ανόδου αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν όλης της χώρας (το 2007 σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 9,5%).
Το φυσικό αέριο θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης με την ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προγραμματιζόμενου στη θέση Κορακιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα όρια των Νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Πλησίον του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου η ΔΕΗ Α.Ε. θα αναπτύξει και θα εγκαταστήσει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αποτελούμενο από δύο Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου ισχύος 250 MW περίπου η κάθε μία. Η πρώτη θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2012 ενώ η δεύτερη στις αρχές του 2014. Στα τέλη του 2012 θα μετεγκατασταθούν στο νέο Σταθμό της Κορακιάς τρεις αεριοστρόβιλοι, συνολικής ισχύος 86 MW, από το Σταθμό των Λινοπεραμάτων, οι οποίοι θα μετατραπούν ώστε να είναι κατάλληλοι για καύση φυσικού αερίου.
Παράλληλα με τις εργασίες ανάπτυξης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. θα προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Κορακιά με το Σταθμό της Ξυλοκαμάρας στα Χανιά. Με προοπτική ολοκλήρωσης του εν λόγω δικτύου το έτος 2012, η ΔΕΗ Α.Ε. θα μετατρέψει την υφιστάμενη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Χανίων (132 MW) και τρεις αεριοστροβίλους του Σταθμού της Ξυλοκαμάρας (ισχύος 59 MW, 59 MW και 28 MW) για καύση φυσικού αερίου. Παράλληλα οι δύο αεριοστρόβιλοι των 59 MW θα μετατραπούν σε Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 180 MW, με την προσθήκη δύο λεβήτων ανάκτησης θερμότητας και ενός ατμοστροβίλου. Η θέση σε λειτουργία της δεύτερης Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου στην Κορακιά στις αρχές του 2014 θα επιτρέψει την απόσυρση πέντε ατμοηλεκτρικών μονάδων, συνολικής ισχύος 99 MW, και δύο αεριοστροβιλικών, συνολικής ισχύος 30 MW, από τα Λινοπεράματα και την οριστική θέση εκτός λειτουργίας του υπόψη Σταθμού.  Η σύνδεση του Σταθμού στον Αθερινόλακκο με το δίκτυο φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το έτος 2016. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός των Μονάδων του Σταθμού επιτρέπει τη μετατροπή τους για καύση φυσικού αερίου, η ΔΕΗ Α.Ε. σχεδιάζει η μετατροπή των εν λόγω Μονάδων να έχει επίσης ολοκληρωθεί το εν λόγω έτος.

Επιστροφή στο 5ο τεύχος Ην-Ων