Ο «καρπός της νιότης»

26ο Τεύχος Ην-Ων

Ο «καρπό της νιότης» το αρώνια αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της πεκτίνης βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια.
Η αρώνια μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Σκέτη, αποξηραμένη, μαρμελάδα, λικέρ ή κατεψυγμένη μπορεί να αποφέρει τα θετικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2000 καλλιεργητές. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην καλλιέργεια της αρώνιας. Έτσι η τάση είναι ανοδική. Αρχικά ξεκίνησαν δοκιμαστικά εκατοντάδες καλλιεργητές για να δουν τις παραγωγές τους. Όμως αν αυτές είναι μικρές θα αναγκαστούν σε 2-3 χρόνια να τα παρατήσουν γιατί η παραγωγή τους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να την διαθέσουν ούτε και μέσω εταιρειών, αναφέρει η παραγωγός. Αλίκη Δαμιανίδου που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας και συνεχίζει: «Αυτό που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος.
Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρεφόμαστε και εμείς. Καλλιεργούμε 38 στρέμματα και πέρσι καταφέραμε να πάρουμε 26 τόνους βιολογικής αρώνιας, ενώ φέτος πήραμε μόνο 12 τόνους.
Στην Ελλάδα ακόμη και οι γεωπόνοι δεν γνωρίζουν την χρήση του, άρα δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες. Για παράδειγμα υπάρχουν ασθένειες που μεταπηδούν από την υπόλοιπη φύση στα δέντρα. Αν δεν τις προσέξεις τότε μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καλλιεργητής είναι μονίμως στα χωράφια και ελέγχει όλα τα δέντρα ξεχωριστά και σχολαστικά».

Επιστροφή στο 26ο Τεύχος Ην-Ων