Οι Πρώτες Κυρίες

22ο τεύχος Ην-Ων

«Μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε για την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Για την ίση συμμετοχή των γυναικών πρέπει να γίνουν πολλά βήμα στα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις» υπογράμμισε η δήμαρχος της Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη – Ανυφαντάκη.

«Στο Πολιτισμικό Πάρκο της Φαιστού το 2011 ξεκίνησε η αναπαραγωγή του Μύθου «Μάταλα» με το «Μάταλα Φεστιβάλ» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η δήμαρχος της Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη.
Ερ. Πόσο έχει συμβάλλει η γυναικεία παρουσία στην ανάπτυξη του Δήμου και σε ποιους τομείς;
Απ. Χρειάζεται συλλογικότητα και ομαδικό βλέμμα. Μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε για την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Για την ίση συμμετοχή των γυναικών πρέπει να γίνουν πολλά βήμαστα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Ερ. Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί στο Δήμο Φαιστού;
Απ. Έχει προχωρήσει η διάνοιξη του παραλιακού μετώπου από Κόκκινο Πύργο μέχρι Μάταλα ενώ έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την νέα περίφραξη του στρατιωτικού αεροδρομίου. Παράλληλα με εκδηλώσεις όπως με τα «Μάταλα Φεστιβαλ» δώσαμε μια άλλη πνοή με νέα δεδομένα σε πολιτιτιστικό επίπεδο και να κρατήσουμε το Μύθο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με αφορμή ενός λευκώματος για τα Μάταλα και τους χίπιδες που δημούργηαε ένας πρώην ξένος χίπις που μένει πλέον στην Κρήτη. Η εκκίνηση του Φεστιβάλ έγινε από το Λονδίνο το 2011 για να φθάσει στα Μάταλα όπου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται οι παλιοί χίπιδες αλλά και νέοι επισκέπτες. Ο Δήμος Φαιστού θα μπορούσε να είναι ένα Πολιτισμικό Πάρκο. Με στόχο την αύξηση των εξωτερικών πόρων και των εισροών για τη βελτίωση της δυνατότητας της Διοίκησης του Δήμου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, κατά την θητεία συνεχίστηκαν οι υποβολές προτάσεων σε όλες τις προσκλήσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας καθώς και πολυμερών. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινήσαμε την κατασκευή του βιολογικού των Μοιρών, του μεγαλύτερου έργου υποδομής για τη Δ.Ε. Μοιρών. Ανταποκριθήκαμε στην συντήρηση του οδικού δικτύου (αστικού και αγροτικού) ενώ η έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου, κοινωνικού Ιατρείου, κοινωνικού Φροντιστηρίου, δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε δημότες καθώς και στήριξη των ΑμΕΑ στις δράσεις τους και κατασκευή ραμπών προσβασιμότητα στις Παραλίες του Δήμου μας, έρχονται να προστεθούν  σε μια σειρά κοινωνικών δράσεων. Ο Δήμος Φαιστού ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που λειτούργησε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την υλοποίηση προγραμμάτων.
Ερ. Ποια είναι η ιστορία του Δήμου;
Απ. Ο Δήμος Φαιστού, δήμος της περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί συνένωση των τριών πρώην Καποδιστριακών δήμων Ζαρού, Τυμπακίου και Μοιρών, διαθέτει ένα πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα, σημαντική αγροτική παραγωγή, αλλά και μνημεία υψηλού κάλους. Η έδρα του δήμου Φαιστού βρίσκεται στις Μοίρες, ενώ ιστορική έδρα του έχει οριστεί το Τυμπάκι. Βρίσκεται και ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαιστού φιλοξενεί, ιδιαίτερης αξίας φυσικών τόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας και παράλληλα παρουσιάζει εξαιρετικού ενδιαφέροντος ανθρωπογενή και πολιτιστικά στοιχεία με διαχρονικότητα που καλύπτει ίχνη εγκαταστάσεων από την Υστερομινωϊκή περίοδο έως και σήμερα. Κύρια ασχολία των κατοίκων του δήμου Φαιστού είναι η γεωργία, καθώς και η κτηνοτροφία. Τα προϊόντα του δήμου εξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου ενώ πολλά από αυτά έχουν λάβει κορυφαίες Διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και το κύρος τους. Οι παραλίες της περιοχής διαθέτουν στην πλειοψηφία τους Γαλάζιες σημαίες, ενώ ο Ζαρός εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας». Η λίμνη του Ζαρού παράλληλα εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1967 και σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Ιστορία της Τέχνης  και συνεχίζει τις σπουδές της σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, ενώ μιλάει την Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Το 2007 ξεκίνησε την ενασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος Ηρακλείου, διατέλεσε Αντινομάρχης Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αντινομάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Γραμματέας Νομαρχιακού Συμβουλίου, καθώς και Εντεταλμένη Σύμβουλος Θεμάτων Τουρισμού. Το 2011 εξελέγει  Δήμαρχος Φαιστού.

Επιστροφή στο 22ο τεύχος Ην-Ων