Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών για τους ασθενείς με άνοια. Γι’ αυτό λειτουργούν διεθνώς οι εταιρείες Αλτσχάϊμερ, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με σκοπό την βοήθεια ασθενών με άνοια και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
«Η ίδρυση του Ενιαίου Κέντρου Ημέρας που θα ενισχύσει το σύστημα υποδομών ψυχικής υγείας του Νομού Ηρακλείου ευελπιστώντας να αποτελέσει πρότυπο οργάνωσης ανάλογων δομών στην Ελλάδα και η δημιουργία κινητής μονάδας για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Νομού είναι οι κύριοι στόχοι της Εταιρίας Alzheimer «Αλληλεγγύη» και συγχρόνως η φροντίδα των ασθενών με άνοια των περιθαλπόντων και οικογενειών τους επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η πρόεδρος της Εταιρίας Alzheimer «Αλληλεγγύη» Ηρακλείου Κρήτης κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη. Ακόμη τόνισε «Η Εταιρεία «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» δρά τα τελευταία 11 χρόνια με συλλογικές προσπάθειες και κύριο μέλημα έχει την φροντίδα των ασθενών, των περιθαλπόντων και οικογενειών τους.
Η άνοια μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ένα σύνδρομο χρόνιο, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών όπως μνήμη, μάθηση, προσανατολισμός, γλώσσα, κατανόηση, κρίση.
Προσβάλει περίπου 1 στα 20 άτομα άνω των 65 ετών.
Οι ασθενείς με άνοια αυξάνονται αλματωδώς.
Η νευροεκφυλιστική αυτή νόσος απειλεί τον εγκέφαλο και μαζί με αυτόν και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν 26 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως,
5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 200 χιλιάδες στην Ελλάδα. Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος διαγιγνώσκεται με άνοια.
Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών για τους ασθενείς με άνοια. Γιαυτό λειτουργούν διεθνώς οι εταιρείες Αλτσχάϊμερ, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με σκοπό την βοήθεια ασθενών με άνοια και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου -μη κερδοσκοπικός οργανισμός- ιδρύθηκε το 2005 από συγγενείς ατόμων με άνοια, ψυχιάτρους νευρολόγους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, που ασxολούνται με τη νόσο. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, η κινητοποίηση της Πολιτείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, η ίδρυση δομών για σωστή περίθαλψη. Ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων.
Προκειμένου να εξαλειφθεί η άγνοια, να προωθηθεί καλύτερα η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της άνοιας και να αποστιγματισθεί η νόσος, πραγματοποιεί ομιλίες σε Κέντρα Υγείας, Συμβουλευτικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ, Οίκους Ευγηρίας, Ενορίες Εκκλησιών και Σχολεία πιστεύοντας κι εδώ ότι τα πάντα είναι θέμα παιδείας -έχει εκδώσει σχετικό παραμύθι για παιδιά. Συμμετέχει σε ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφωνικούς -τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια, καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής (Επικοινωνία μέσα από την Τέχνη).
Συμμετέχει σε Φεστιβάλ του Δήμου, σε πρόγραμμα αθλητισμού για ασθενείς ήπιας νοητικής διαταραχής (άθλημα ΜΠΟΤΣΙΑ).
Οργανώνει κινηματογραφικές προβολές και διανέμει έντυπο υλικό.
Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer. Ιδρυτικό μέλος του Covenant on demographic changes και έχει λάβει τιμητική διάκριση για την ανακήρυξη του Νομού Ηρακλείου ως κέντρο αναφοράς της Ευρώπης στην ενεργό και υγιή γήρανση, πρόληψη και αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων και ευπάθειας μέσα από ολιστικές και καινοτόμες δράσεις κοινωνικών δομών και συστημάτων υγείας.
Συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή Κρήτης και περιλαμβάνει στην Επιστημονική της Επιτροπή μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου μας.
Συμμετέχει στα Ερευνητικά Προγράμματα ΘΑΛΗΣ και Σκέψη-INTERREG. Mε την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίων Κρήτης και Κύπρου για τη διάγνωση της πρώιμης άνοιας, τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας καθώς και άλλων σχετικών δομών ψυχικής υγείας, προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανίχνευσης, καταγραφής-παρακολούθησης της νόσου στην περιφέρεια Κρήτης.
Συνεργάζεται επίσης με τον τομέα της Κοινωνικής-Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μάθημα πρωτοετών φοιτητών «Συμπόνια στην κλινική πράξη» και φιλοξενεί περισσότερους από 100 φοιτητές στα κέντρα της κάθε χρόνο.
Στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και των οικείων τους, έχει οργανώσει εβδομάδα δραστηριοτήτων, που δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο.
Παρά την έλλειψη καταλλήλου οικήματος δημιούργησε σε διάφορες περιοχές της πόλης Κέντρα Ημέρας σε χώρους που ευγενώς έχουν προσωρινά παραχωρηθεί, για εξυπηρέτηση των ασθενών.
Δευτέρα έως Πέμπτη με εθελοντές επαγγελματίες υγείας λειτουργούν δωρεάν όλα τα κέντρα, με προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για ασθενείς και ομάδες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης για περιθάλποντες.
Στο «Καφέ Alzheimer» της Παρασκευής προσφέρουμε ένα απόγευμα αλλιώτικο από τα άλλα μέσα από πρόγραμμα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και ασφάλεια, στοχεύει στην ανακούφιση των οικογενειών τους, δίνοντας την ευκαιρία να διαθέσουν λίγες ώρες για τον εαυτό τους, απαλλαγμένοι από το -δυσβάστακτο πολλές φορές- καθημερινό τους φορτίο.
Το εθελοντικό έργο και η προσφορά της εταιρείας «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» εκτός από την ανακούφιση ασθενών και οικογενειών, λειτουργεί ως δημιουργικό πρότυπο ηθικών αξιών για την κοινωνία και ειδικότερα για τους νέους, προτείνοντας διεξόδους μέσω ευγενικής εθελοντικής προσφοράς. Η ανταπόκριση τους είναι μία ακόμη ηθική ανταμοιβή στο ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει.»
Η ιστοσελίδα της Εταιρίας Alzheimer «Αλληλεγγύη» είναι: www.alzheimerheraklion.gr και τα τηλέφωνα:2810-226308 και 6974192595 (πρόεδρος Ιωάννα Κορτσιδάκη).