Κρητική δημιουργική κουζίνα

22ο τεύχος Ην-Ων

«Όσπρια, χόρτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, κρασί, βότανα και φυσικά η χρήση ελαιολάδου έχουν «σφραγίσει» την Κρητική διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Γιώργος Μακρής σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» για την συμβολή της αρχαίας κρητικής διατροφής στον τουρισμό.
Ερ. Πόσο έχει συμβάλλει  η αρχαία κρητική κουζίνα στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης;
Απ. Σήμερα η Κρητική Διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή. Η κρητική κουζίνα μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού μας και γι’ αυτό άλλωστε γίνεται και συντονισμένη προσπάθεια ένταξης του κρητικού πρωινού στα ξενοδοχεία και προσπάθειες να αναδειχθεί όσο περισσότερο γίνεται. Οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρητικά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας έτσι ώστε να τα προτιμούν, να τα αναγνωρίζουν και να τα επιλέγουν όπου κι αν τα συναντήσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην προώθηση των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό με εύλογα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό.
Ερ. Ποιες είναι οι διαφορές της αρχαίας κρητικής κουζίνας με την σημερινή;
Απ. H Κρητική Διατροφή έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα και μας δείχνει το δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξίας. Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές άλλα και μελέτη των γραπτών πηγών έχουν φέρει στο φως καινούρια δεδομένα σχετικά με την αρχαία Κρητική Διατροφή που έχει πολλά κοινά με τη σύγχρονη.
Όσον αφορά τις διαφορές θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι παρ’ όλο που η Κρήτη είναι νησί οι αρχαίοι Κρήτες δεν έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα θαλασσινά, ενώ επίσης δεν κατανάλωναν συχνά κρέας.
Αλλά, οι ομοιότητες είναι σίγουρα περισσότερες από τις διαφορές. Όσπρια, χόρτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, κρασί, βότανα και φυσικά η χρήση ελαιολάδου έχουν «σφραγίσει» την Κρητική Διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Ερ. Ποια νέα πιάτα έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακάλυψη της αρχαίας Κρητικής Διατροφής;
Απ. Υπάρχουν πολλά νέα πιάτα που η βάση τους προέρχεται από την αρχαία κρητική διατροφή, αλλά στο πέρασμα του χρόνου έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα γευστικά δεδομένα.
Πιάτα όπως: Κουκιά ξερά με αγκινάρες, ασκορδουλάκοι ξιδάτοι, φάβα από κουκιά με κρεμμύδι, αρνί με αβρωνιές, φουριάρικο κατσίκι με μέλι και θυμάρι συνεχίζουν να μαγειρεύονται από τα πολύ παλιά χρόνια έως τώρα.
Επίσης, εξέλιξη της  αρχαίας Κρητικής Διατροφής αποτελούν τα καλιτσούνια με σπανάκι, μάραθο ή αγριόχορτα, οι σφακιανές  πίτες, η κρεατότουρτα, οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) μαγειρεμένοι με διάφορες συνταγές, το χανιώτικο μπουρέκι, το απάκι ή σύγλινο (καπνιστό χοιρινό), τα χωριάτικα λουκάνικα, ο ντάκος (Κρητικό παξιμάδι με ντομάτα, ρίγανη, φέτα κι ελαιόλαδο) και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως Κρητική γραβιέρα, μυζήθρα και η στάκα.
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Μακρής γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1977 στα Χανιά. Φοίτησε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου όπου και αποφοίτησε το 1999. Σταθμοί στην επαγγελματική του καριέρα είναι πολλοί. Μερικοί απ’ αυτούς: Grand Hotel, Καζίνο Ρόδου, Catering Μοντέρνο, AsterionHotel. Σε ηλικία 30 ετών ξεκίνησε να μοιράζεται τις γνώσεις του με φερέλπιδες Σέφ, διδάσκοντας ώς τακτικός καθηγητής στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στα Δημόσια ΙΕΚ ΧΑΝΙΩΝ και στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΧΑΝΙΩΝ. Σήμερα είναι καθηγητής σε ιδιωτική σχολή Μαγειρικής Τέχνης στα Χανιά όπου στο ρόλο του καθηγητή ο ίδιος δίνει μεγάλη βαρύτητα και αναφέρει «Ένας καθηγητής που σέβεται τους μαθητές του θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο σε προσωπικό διάβασμα και να παρακολουθεί διαρκώς τις νέες τάσεις στο επάγγελμα». Ακόμη είναι υπέρμαχος της Κρητικής Δημιουργικής Κουζίνας και τονίζει «Αυτό που προσπαθώ στα πιάτα μου είναι να αναδείξω την σαφήνεια και διαύγεια των πρώτων υλών και να τα συνδυάσω αρμονικά με την μοναδικότητα των βοτάνων και των αρωμάτων της Κρήτης».
Σήμερα εργάζεται σαν Executive Chef στα ξενοδοχεία Galini Sea View, Galini Beach & Eden.

Επιστροφή στο 22ο τεύχος Ην-Ων