«Το Φαράγγι της Σαμαριάς και η ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων είναι Απόθεμα της Βιόσφαιρας της UNESCO ενώ ο Ψηλορείτης και η Σητεία είναι Γεωπάρκα της UNESCO» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ερ. Πόσο θα βοηθήσει το σύμφωνο με την UNESCO την προβολή της Περιφέρειας Κρήτης;
Απ. Η προγραμματική συμφωνία της Περιφέρειας Κρήτης με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO εντάσσεται στην ολοκληρωμένη προσπάθεια της Περιφέρειας για προβολή της Κρήτης ως ο πιο διαφοροποιημένος και πολυδιάστατος προορισμός στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τις περιοχές UNESCO Κρήτης (Σαμαριά-Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Σητεία) που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προωθεί τους φακέλους για την Σπιναλόγκα και τα Μινωϊκά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος, Κυδωνία) για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η επιλογή της συνεργασίας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία αποτελεί τον επίσημο θεσμοθετημένο εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα, έρχεται να ενισχύσει αυτήν την στρατηγική προβολής την οποία χτίζουμε με συνέπεια εδώ και καιρό και η οποία αρχίζει ήδη να δίνει απτά αποτελέσματα. Η προσπάθεια μας φιλοδοξεί να προβάλλει την Κρήτη μέσα από την δύναμη του brand της UNESCO, ενισχύοντας έτσι τον ποιοτικό πολιτιστικό και φυσιολατρικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στρέφοντας το ενδιαφέρον προς το μοναδικό και αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης, αυτό των διαχρονικών πολιτιστικών της χώρων και της ενδοχώρας του νησιού.
Ερ. Ποιές είναι οι πρώτες περιοχές της Περιφέρειας που θα προβληθούν;
Απ. Η Κρήτη διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγραφής τριών φυσικών της τόπων στα προγράμματα της UNESCO. Συγκεκριμένα το Φαράγγι της Σαμαριάς και η ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων είναι Απόθεμα της Βιόσφαιρας της UNESCO ενώ ο Ψηλορείτης και η Σητεία είναι Γεωπάρκα της UNESCO. Συνεπώς με αυτό το κριτήριο επενδύουμε καταρχήν με ολοκληρωμένο τρόπο στην ανάπτυξη του δικτύου αυτών των τριών μοναδικών τόπων της Κρήτης με τρόπο όμως που προβάλλει συνολικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά ολόκληρης της ενδοχώρας του νησιού μας. Αναδεικνύουμε δηλαδή τον ορεινό χαρακτήρα της ενδοχώρας, τα διαρκώς εναλασσόμενα τοπία, τα φαράγγια, την τοπική γαστρονομία και παραγωγή, την αυθεντικότητα και την φιλοξενία που χαρακτηρίζουν τους κρητικούς. Εντέλει μέσα από αυτές τις περιοχές προβάλλεται μέσα από το εξαιρετικά ισχυρό brand της UNESCO η Κρήτη ως ένας ενιαίος, διαχρονικός, πολυεπίπεδος προορισμός με ιδιαίτερα μάλιστα έμφαση στην άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα εποχές που η Κρήτη μπορεί να είναι εξίσου ελκυστική για το διαφοροποιημένο κοινό στο οποίο στοχεύουμε όπως είναι το καλοκαίρι για τους παραδοσιακούς μας επισκέπτες.
Βιογραφικό
Ο Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Είναι Οικονομολόγος. Από το 1981 έως το 1991 ήταν στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης.
Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1990 εκλέγεται σε ηλικία 34 χρονών Δήμαρχος Αρχανών. Διετέλεσε Δήμαρχος Αρχανών έως και το 2004 και αφού οι συνδημότες του τον είχαν επανεκλέξει για τέσσερις συνεχόμενες θητείες.
Ως Δήμαρχος Αρχανών ξεκίνησε την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης, η φιλοσοφία του οποίου βασίζονταν στην στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων και στην αποτελεσματική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.
Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου καταλυτικό ρόλο είχαν: η αξιοποίηση στο μέγιστο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία του δήμου με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα και η πρακτική αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Στη διάρκεια της θητείας του οι Αρχάνες κατακτούν το:
- 2ο Βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Integrated and Sustainable Development of Exceptional Quality» το 2000, και
- 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό «Τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο» το 2002.
Από το 1991 έως το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ηρακλείου Α.Ε. Από τη θέση αυτή διαχειρίστηκε την εφαρμογή πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τα αποτελέσματα των οποίων είναι ιδιαιτέρως εμφανή τόσο στο Δήμο Αρχανών όσο και στους υπόλοιπους Περιφερειακούς Δήμους του Νομού Ηρακλείου. Με δική του πρωτοβουλία η Αναπτυξιακή Ηρακλείου γίνεται η πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία στην Ελλάδα που απέκτησε δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες με στόχο την καλύτερη διεκδίκηση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μετά από απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου τοποθετείται στην 4η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004.
Από το 2004 μέχρι το 2009 ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Επιτροπή Αλιείας καθώς και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εξελέγη Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Κρήτης.
Είναι μέλος Δ.Σ. Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).
Είναι μέλος Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR).
Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).
Επιστροφή στο 27ο Τεύχος Ην-Ων