«Κλειδί» στις αγορές του Καναδά η Κρήτη

19ο τεύχος Ην-Ων

«Η αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της Κρήτης, έχει στόχο το «ξεκλείδωμα» των μεγάλων αγορών του Καναδά και της Αμερικής. Ο λόγος είναι ότι μπήκαν  οι βάσεις για τη μαζική εξαγωγή Κρητικών προϊόντων και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο στενή συνεργασία του Καναδά με την Κρήτη και την Ελλάδα» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης.
Ερ. Ποια είναι η νέα συνεργασία για εξαγωγές προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης στον Καναδά;
Απ. H επίσκεψη Αρναουτάκη στον Καναδά για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και τη στήριξη της ομογένειας με το σύνθημα «δυνατή Κρήτη παντού» στην Ελλάδα, στην ομογένεια και στις διεθνείς αγορές, με στοχευμένες δράσεις στην εξωστρέφεια, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ως κοινός στόχος του Περιφερειάρχη και των ομογενών του Καναδά και της Αμερικής, μ’ εξέχοντα μέλη των οποίων συναντήθηκε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την παραμονή του στον Καναδά, έκανε μία πολύ καλή αρχή στον τομέα της συνεργασίας. Άλλωστε σκοπός των συναντήσεων και των επαφών ήταν η αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της Κρήτης, με στόχο το «ξεκλείδωμα» των μεγάλων αγορών του Καναδά και της Αμερικής. Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης κατά τις επαφές του με Υπουργούς, βουλευτές, Γερουσιαστές, υψηλούς διπλωμάτες και επιχειρηματίες, τους απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση να επισκεφτούν την Κρήτη, προκειμένου να εδραιωθεί μια στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Οι ομογενείς του Καναδά και της Αμερικής χαρακτήρισαν ιδιαίτερα χρήσιμες τις επαφές του Περιφερειάρχη και κυρίως αυτές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καναδικής κυβέρνησης, καθώς -όπως τόνισαν- μπήκαν οι βάσεις για τη μαζική εξαγωγή Κρητικών προϊόντων και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο στενή συνεργασία του Καναδά με την Κρήτη και την Ελλάδα. Στο μεταξύ για την ενίσχυση αυτής της σχέσης θ’ ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ουσιαστικό. Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων Κρητικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, που καταγράφει με μοναδικά ντοκουμέντα την εξέλιξη και την πορεία των Κρητικών στη διάρκεια ενός αιώνα. Η σημαντικότητα της έκθεσης αλλά και της παρουσίας των Κρητικών στο Μόντρεαλ, προκύπτει και από το γεγονός ότι το Δημαρχείο φιλοξένησε για πρώτη εκδήλωση φορέα που δεν έχει άμεση σχέση και σύνδεση με τη Δημοτική αρχή. Οπότε θεωρώ ότι η αρχή έχει γίνει και δεν μένει παρά να γίνουν πράξη οι ανακοινώσεις. Καλή θέληση και πρόθεση συνεργασίας υπάρχει πάντως και από τις δύο πλευρές.
Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης  για νέες συνεργασίες ελληνικών και καναδικών επιχειρήσεων;
Απ. Οι Ελληνο-καναδικές σχέσεις έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, εάν αδράξουν τις ευκαιρίες και οι δύο πλευρές. Ελλάδα και Καναδάς συνδέονται με παραδοσιακές και άριστες σχέσεις φιλίας και αυτές οι σχέσεις ενισχύονται από τη δυναμική παρουσία της Ελληνο-Kαναδικής Κοινότητας. Ο Καναδάς και η Ελλάδα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την κατάργηση της διπλής φορολόγησης. Παράλληλα, στην τελευταία επίσκεψη του Καναδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα υπογράφηκε συμφωνία για την κινητικότητα μεταξύ των νέων Ελλάδας και Καναδά. Ο Καναδάς γιόρτασε το 2012, 70 χρόνια φιλίας με την Ελλάδα, καθώς το 1942 συνήφθησαν επίσημα οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Καναδική επιχείρηση πραγματοποιεί ήδη μία μεγάλη επένδυση σε ορυχεία χρυσού στη Β. Ελλάδα, ενώ επίσης δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και άλλες  καναδικές επιχειρήσεις. Ήδη γνωστές καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Ελλάδα: McCain Hellas S.A., Coffee Time Hellas, Bombardier Transportation Hellas S.A. κ.λπ. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στον Καναδά από την Πρεσβεία της στην Οττάβα. Παράλληλα, διατηρεί Γενικά Προξενεία στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Αντίστοιχα, ο Καναδάς διατηρεί Πρεσβεία με Προξενικό Γραφείο στην Αθήνα και επίτιμο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά είναι αξιόλογη και πολύπλευρη. Εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν περί τα 300.000 άτομα ελληνικής καταγωγής. Οι Καναδοί υπήκοοι ελληνικής καταγωγής στον Καναδά δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (στην πολιτική, τον ακαδημαϊκό χώρο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τα ελεύθερα επαγγέλματα κ.λπ). Πλέον ο Καναδάς είναι μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης επενδύσεων για την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία μετά την τεράστια επένδυση καναδικής εταιρείας στη Β. Ελλάδα. Μάλιστα, σε επίσκεψή μου σε Τορόντο και Μόντρεαλ και σε συναντήσεις μου με καναδικές επιχειρήσεις και Ομίλους, τονίστηκε από την καναδική πλευρά ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και για άλλες στοχευμένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Με την επένδυση, μάλιστα, της καναδικής εταιρείας στη Β. Ελλάδα σε ορυχεία χρυσού δόθηκε μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες στον τομέα της εξόρυξης. Η καναδική εταιρεία έχει πρόγραμμα επενδύσεως 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, πρόκειται δηλαδή για μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε ο Καναδάς είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην εξόρυξη και έχει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Τώρα όσον αφορά τα εμπόδια που συναντούν οι καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο παρά μόνο ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν (;) εχθρική στις ξένες επενδύσεις. Γνωστό και αυτό, χιλιοειπωμένα και τα αίτια… Από διαπιστώσεις έχουμε καλυφθεί, περιμένουμε να δοθούν οριστικές λύσεις ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που είναι βασανιστική για τη χώρα μας. Χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται.
Ερ. Ποιοι είναι οι τομείς επενδύσεων όπου το ενδιαφέρον είναι αυξημένο;
Απ. Ο τομέας της εξόρυξης, της ενέργειας, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Ο Καναδάς είναι σημαντικός παγκοσμίως «παίκτης» στον τομέα των υδρογονανθράκων, υπάρχει λοιπόν ισχυρό ενδιαφέρον καναδικών εταιρειών για την Ελλάδα. Ο Καναδάς, επίσης, προσβλέπει στην αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός δικτύου υδροπλάνων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μια ελληνο-καναδική εταιρεία είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο που να συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν μια ώθηση για high-end τουρισμό και θα παίξει καταλυτικό ρόλο, πιστεύουμε, στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη. Το 2010, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας- Καναδά αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια δολάρια σε 257,3 εκατομμύρια δολάρια. Το εμπόριο υπηρεσιών δε, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην Ελληνο-Kαναδική εμπορική σχέση. Το 2009 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), οι εξαγωγές υπηρεσιών από τον Καναδά προς την Ελλάδα ήταν 392 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών από την Ελλάδα προς τον Καναδά ήταν ύψους 1,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό καθιστά την Ελλάδα 13ο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του Καναδά στον τομέα των υπηρεσιών και αυτό οφείλεται στη ναυτιλία μας!
Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος του ΕλληνοKαναδικού Επιμελητηρίου;
Απ. Ο ρόλος του ΕλληνοKαναδικού Επιμελητηρίου αφορά τη διεύρυνση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Καναδά, την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στοχεύουμε στη διεύρυνση της συνεργασίας. Μπορεί να γίνει. Ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο συνεργασίας.
Ερ. Για το όλο εγχείρημα της προσέλκυσης επενδύσεων, υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση;
Απ. Υπάρχει συνεργασία κατά καιρούς ωστόσο η αστάθεια και οι διαρκείς αλλαγές των προσώπων και των πολιτικών που ασκούνται, δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Ερ. Ο Καναδάς γιόρτασε το 2012, 70 χρόνια φιλίας με την Ελλάδα. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι μεγάλες επενδύσεις, όπως τα ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα;
Απ. Προχωρούν μετά πολλών εμποδίων. Και σας λέω «μετά πολλών εμποδίων» γιατί γνωρίζετε τα προβλήματα. Το κακό εδώ στη χώρα μας είναι πως μας νοιάζει η γειτονιά μας και αυτή βλέπουμε ως πατρίδα και όχι όλη την Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα είναι η «γειτονιά» μας. Αυτή πρέπει να φροντίζουμε και για αυτή να νοιαζόμαστε. Ο πατριωτισμός μας δεν πρέπει να εξαντλείται στις λογικές της «αυλής» μας και της «πόρτας» μας αλλά στο κοινό καλό και το κοινό συμφέρον και με γνώμονα αυτά να δρούμε όλοι, με κοινωνική συναίνεση, κοινή στόχευση, αλληλεγγύη και εργασιακή ειρήνη.
Ερ. Πότε ιδρύθηκε το Ελληνο-Καναδικό Επιμελητήριο;
Απ. Το ΕλληνοKαναδικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1996 από εκπροσώπους των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών προκειμένου να διευρυνθεί και σε επίπεδο συνεργασιών η φιλία της Ελλάδας με τον Καναδά. Στόχος του είναι να υποκινήσει και να υποστηρίξει το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, τις επενδυτικές δραστηριότητες και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, καθώς και να προωθήσει το εμπορικό και επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας στον καναδικό επιχειρηματικό κόσμο και τους Καναδούς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Παράλληλα, ανάμεσα στις υπηρεσίες που το Ελληνο-Kαναδικό Επιμελητήριο προσφέρει στα μέλη του- ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται ή επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Καναδά- ή καναδικές, αντίστοιχα, επιχειρήσεις είναι:
Η παροχή πληροφοριών σχετικά με το οικονομικό, εμπορικό και τεχνολογικό περιβάλλον Ελλάδας και Καναδά.
Ο εντοπισμός αξιόπιστων ελληνικών και καναδικών επιχειρήσεων – δυνητικών συνεργατών για καναδικές και ελληνικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα.
Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με στρατηγικές επενδύσεων, επιχειρηματικές πρακτικές, λειτουργικά θέματα και κανόνες αγοράς και εμπορίου.
Η οργάνωση και υποστήριξη ημερίδων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Η επικοινωνιακή υποστήριξη των ελληνικών και των καναδικών εταιρειών και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες (tailor made services).

Βιογραφικό
Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Νομικός- Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb).

Επιστροφή στο 19ο τεύχος Ην-Ων