«Ο τομέας της ενέργειας, των μεταφορών, των logistics, των λιμανιών και του περιβάλλοντος προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων επιχειρηματιών για συνεργασίες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης.
Ερ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για συνεργασίες Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών;
Απ. Η Κίνα ενδιαφέρεται πολύ για τον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, των logistics και των λιμανιών, της υψηλής τεχνολογίας και για τον τομέα του περιβάλλοντος. Επίσης, έχει ανακοινωθεί επίσημα από πλευράς κινεζικής Κυβέρνησης ότι διαθέτει 300 δις. δολάρια σε κινεζικές εταιρείες για να αγοράσουν ή να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές κι αμερικανικές εταιρίες, που έχουν επώνυμα προϊόντα (brand name).
Ερ. Ποιες επιχειρηματικές συνεργασίες έχουν γίνει πραγματικότητα;
Απ. Έχει γίνει πραγματικότητα η συνεργασία της Cosco με τον ΟΛΠ, η συνεργασία κινεζικής εταιρείας με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε., έχει γίνει πραγματικότητα η συνεργασία των δύο κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών με ΟΤΕ και COSMOTE, είναι καθημερινή πλέον πραγματικότητα η συνεργασία Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών. Σήμερα το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κίνας υπολογίζεται προσεγγιστικά στα 4,35 δισ. ευρώ. Στα μεγέθη αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τη ναυτιλία και, συγκεκριμένα, τη ναυπήγηση ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, στην πλειοψηφία τους με χρηματοδοτήσεις κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ερ. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει ενδιαφέρον για επιχειρηματική ανάπτυξη;
Απ. Ενδιαφέρον για επιχειρηματική ανάπτυξη έχουν τόσο οι Κινέζοι όσο και οποιοιδήποτε άλλοι ξένοι επενδυτές σε περιοχές που τους δίνονται κίνητρα και πάνω από όλα σε περιοχές όπου είναι ευπρόσδεκτοι και λειτουργούν σε κλίμα κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης.
Ερ. Ποιες είναι οι ενέργειες του Επιμελητηρίου για το 2012;
Απ. Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο είναι θεσμικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός για ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Κίνας ή της Ελλάδας, αντίστοιχα.
Ιδρύθηκε το 1995, είναι αναγνωρισμένο με Προεδρικό Διάταγμα (576/27-7-95), είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ευρέως αποδεκτό και χαίρει υψηλής εκτίμησης από την ελληνική και κινεζική Κυβέρνηση και τους συναφείς κυβερνητικούς Οργανισμούς. Αριθμεί πάνω από 1.200 ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις-μέλη, βιομηχανίες, Τράπεζες, δημόσια Επιμελητήρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.
Αποστολή του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου είναι να υποστηρίζει ενεργά και συστηματικά την προώθηση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έτσι ώστε, μακροπρόθεσμα, να γίνει η Κίνα ένας από τους κύριους επιχειρηματικούς και οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας. Προσωπική μου σκέψη είναι φέτος το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο να δημιουργήσει περισσότερες συνέργειες με τις Περιφέρειες και τα εμποροβιομηχανικά-βιοτεχνικά-τουριστικά Επιμελητήρια αλλά και να ενδυναμώσει τις προσπάθειες για διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά και στο τουριστικό κομμάτι. Γιατί είναι διαφορετικό να «χτυπάς» την πόρτα της Κίνας σε Κυβερνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο μόνος σου και διαφορετικό ως ομάδα, ως περισσότεροι από έναν φορείς μαζί.
Θέλουμε να είμαστε δίπλα στις Περιφέρειες, στην τοπική δηλαδή εξουσία των περιοχών που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τη συνεργασία με την Κίνα και να λειτουργούμε μαζί και παράλληλα με κοινή στόχευση σε επίπεδο πρωτοβουλιών και δράσεων. Θα σας φέρω για παράδειγμα την Κρήτη. Βλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ενέργειες του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και των τεσσάρων δημάρχων των πρωτευουσών των νομών, δηλαδή των δημάρχων Ρεθύμνου, κ. Γιώργου Μαρινάκη, Ηρακλείου, κ. Γιάννη Κουράκη, Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη και Αγίου Νικολάου, κ. Δημήτρη Κουνενάκη και συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων που χρήζουν πολιτικής παρέμβασης, όπως είναι η βίζα, και στηρίζουμε την προοπτική απευθείας πτήσεων που θα διευκολύνουν την επικοινωνία της Κρήτης με την Κίνα.
Είμαστε ο αρμόδιος θεσμικός επιχειρηματικός φορέας για τη συνεργασία Ελλάδας Κίνας και είμαστε διατεθειμένοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τα τοπικά Επιμελητήρια, τους Δήμους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, εάν κι εκείνοι βέβαια το επιθυμούν, να ενώσουμε μαζί τους τη φωνή μας στα πλαίσια της κοινής στόχευσης ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για το νησί.
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης, γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της σχολής Αναβρύτων, έχει σπουδάσει Χημικός σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Ιταλίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά, πωλήσεις και διοίκηση επιχειρήσεων. Στα χρόνια που ακολουθούν συμβάλλει ενεργά στις εμπορικές και παραγωγικές δραστηριότητες της οικογενείας του με την έντονη παρουσία του σε διοικητικά, οικονομικά και εν γένει σε όλα τα θέματα των επιχειρήσεων τους. Είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών του ΟΜΙΛΟΥ ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΙΔΗ, με μητρική εταιρεία την ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑΝΝΙΔΗ Α.Ε, ΕΡΜΗΣ – VITEX, Χρώματα – Στεγανοποιητικά Υλικά, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ της ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ Α.Ε. Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, επί 20 έτη ήταν Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π.), πλέον Επίτιμος Πρόεδρος, είναι Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ (O.P.C.E.) και Μέλος Δ.Σ. του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.