«Κέντρα πληροφόρησης πρέπει να γίνουν οι Ομοσπονδίες για να παρέχουν έγκυρη ενημέρωση, βοήθεια για απόκτηση άδειας παραμονής όταν απαιτείτε και στο μέτρο του δυνατού εργασία και οικονομική βοήθεια στους Έλληνες που η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν ξανά» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Ευρώπης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών (ΠΣΚ) κ. Σταύρος Περδίκης.
Ο ρόλος μας -υπογράμμισε- περιορίζετε στο να βοηθάμε τους νέους Έλληνες μετανάστες στις πρώτες τους επαφές με τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες να τους φέρουμε σε επαφή με τους άλλους ομογενειακούς φορείς και να τους ενημερώνουμε για την υπάρξει επιχειρήσεων Ελληνικών Συμφερόντων και την ανεύρεση στέγης όταν χρειαστεί.
Ερ. Ποια είναι η βοήθεια του Συμβουλίου στους Κρήτες μετανάστες σε Ευρωπαϊκές χώρες (σε επίπεδο ενημέρωσης και βοήθεια εξεύρεσης εργασίας);
Απ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό όταν αναφερόμασταν σε Κρήτες μετανάστες στην Ευρώπη εννοούσαμε τους συντοπίτες μας που είχαν εγκατέλειψαν την Κρήτη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής κάπου ανάμεσα στα τέλη τις δεκαετίας του ΄50 και μέχρι τέλη δεκαετίας του ΄70 και σε εκείνους τις 2ης και 3ης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις χώρες εγκατάστασης των γονιών τους και οι όποιοι είναι πια ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες ώστε για θέματα ενημέρωσης η εξεύρεσης εργασίας απευθύνονται στους κατά τόπους αρμοδίους φορείς.
Το τελευταίο διάστημα συνεπεία τις οικονομικής κρίσης που πέρνα η πατρίδα μας έχει αρχίσει να εμφανίζετε νέο μεταναστευτικό ρεύμα από Ελλάδα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ρεύμα αυτό αποτελείτε επί το πλείστον από νέα άτομα που διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια ή κάποιες από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι ήδη ενημερωμένοι μέσα από διαφόρους διαδικτυακούς τόπους τόσο για τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας όσο και για το πρακτικό μέρος τις μετεγκατάστασης τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Πατρίδα μας ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. τους δίνει την δυνατότατα να κινούνται και να εργάζονται σε χώρες τις Ε.Ε. χωρίς κανένα πρόβλημα η περιορισμό ο ρόλος μας περιορίζετε στο να τους βοηθάμε στις πρώτες τους επαφές με τις διαφορές δημόσιες υπηρεσίες να τους φέραμε σε επαφή με τους άλλους ομογενειακούς φορείς και να τους ενημερώσουμε για την υπάρξει επιχειρήσεων Ελληνικών Συμφερόντων και την ανεύρεση στέγης όταν χρειαστεί.
Ερ. Πόσο συμβάλλει το Συμβούλιο στην βοήθεια σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στην Ελλάδα;
Απ. Σήμερα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Πατρίδα μας αναδεικνύονται ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Τα προβλήματα αυτά το Π.Σ.Κ από μονό του δεν μπορεί να τα λύση. Μπορεί όμως να τα ανάδειξη να κάνει προτάσεις και σε συνεργασία με τους κατά περίπτωση αρμοδίους φορείς να προσπαθήσουμε για την εξεύρεση λύσης.
Η μεγάλη δύναμη του Π.Σ.Κ. είναι οι Ομοσπονδίες μέσα στις τάξεις των όποιων υπάρχουν τόσο ως διοικητικά όσο και ως απλά μελή, άνθρωποι που αγαπούν και πονούν την Πατρίδα μας Ελλάδα και που μέσα από την εμπειρία τους τις γνώσεις τους και τις θέσεις που κατέχουν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της Ελλάδας αλλά και της προβολή της σε όλα τα επίπεδα. Η προβολή και η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας αλλά και της ιδιαίτερης μας πατρίδας της Κρήτης είναι κύριο μέλημα μας.
Ερ. Ποια είναι τα σχέδια της Ευρώπης για την θητεία του νέου Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών;
Απ. Οι όποιες δράσεις των Ομοσπονδιών που απαρτίζουν το Π.Σ.Κ. είναι πάντα στο πλαίσιο των κοινών στόχων και αποφάσεων του Π.Σ.Κ. Όπως ανέφερε στην ομιλία του μετά την εκλογή του ο Προέδρος του Π.Σ.Κ. κύριος Τσουρδαλάκης Αντώνης πρέπει να συνεχίσουμε την δράση του προηγούμενου Δ.Σ. και να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο και να κάνουμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών πιο γνωστό στον ευρύτερο ελληνισμό δίνοντας του μεγαλύτερη εμβέλεια. Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα πρέπει το ΠΣΚ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι στο νέο ρεύμα μετανάστευσης που φεύγει από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας. Βλέπουμε συνεχώς σε καθημερινή βάση δεκάδες συμπατριώτες μας να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον για της οικογένειες τους. Πρέπει λοιπόν οι Ομοσπονδίες μας όπου γης να γίνουν κέντρα πληροφόρησης να παρέχουν έγκυρη ενημέρωση, βοήθεια για απόκτηση άδειας παραμονής όταν απαιτείτε και στο μέτρο του δυνατού εργασία και οικονομική βοήθεια. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών δεν είναι αυτό που θα βγάλει την χώρα από τον οικονομικό λήθαργο που έχει πέσει αλλά θα μπορούσε όμως να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις χώρες που διαμένουν μάζες του Ελληνισμού βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία τις Ελλάδος. Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, και τα παγκόσμια δίκτυα των Μακεδόνων, των Ηπειρωτών, των Μεσινίων, των Αρκάδων, των Κυπρίων και όλων των άλλων ομογενειακών φορέων να απαιτήσουμε την δημιουργία Υπουργείου των Απόδημων Ελλήνων. Ένα Υπουργείο στελεχωμένο από απόδημους τεχνοκράτες και επιστήμονες που θα μπορεί να οργανώνει και να συντονίσει το επιστημονικό, επιχειρηματικό και πολιτικό δυναμικό του Απόδημου Ελληνισμού προς όφελος κυρίως της Ελλάδας. Θα είναι ένα one stop shop για όλες τις υποθέσεις των αποδήμων που τώρα αντιμετωπίζουν τον κυκεώνα της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Μιας γραφειοκρατίας που καταπνίγει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια των αποδήμων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ερ. Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών στην Ευρώπη;
Απ. Το ΠΣΚ είναι το τριτοβάθμιο όργανο των απανταχού Κρητικών και αποτελείτε από τέσσερεις ομοσπονδίες:
– Την ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ.
– Την ΠΑΝΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
– Την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΙΩΝ.
– Την ΠΑΝΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ που αγκαλιάζει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Κρητικών σωματείων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Μέσα από τις δραστηριότητες των σωματίων αυτών, το ΠΣΚ προσπαθεί να να διαφυλάξει την προγονική πολιτιστική κληρονομιά, τις δημοκρατικές παραδόσεις των Κρητικών, καθώς και με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων να διατήρηση τα ήθη και έθιμα του Γένους μας.
Αγωνιζόμαστε για την διαφύλαξη της ιστορίας, της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης και τη μετάδοσή της τόσο στις νεώτερες γενιές, όσο και στις κοινωνίες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται Κρήτες.
Προσπαθούμε να καλλιεργούμε μέσα από μια καλή συνεργασία και συντονισμό την αμφίδρομη ανταλλαγή ιδεών τεχνολογίας και επιστημών για μια καλύτερη αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων μας την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης πάντα με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά μας και την υπεράσπιση της Ελλάδος και του Ελληνισμού γενικότερα καθ΄ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο όταν τα συμφέροντα του διακυβεύονται.
Βιογραφικό
Ο Σταύρος Περδίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεντροχώρι του Δήμου Αγ. Βασιλείου (Ρέθυμνο-Κρήτης) και είναι το τρίτο παιδί του Χαρίδημου Περδίκη και της Χρυσής. Μέχρι το 1992 ζούσε στο Ηράκλειο και στη συνεχεία εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες. Από το 1993 εργάζεται ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το 2004 οι Κρήτες του Βελγίου, τον εξέλεξαν για 4η συνεχόμενη φορά πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Βελγίου. Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Πανκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και στις τελευταίες αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών (Π.Σ.Κ) οι σύνεδροι τον εξέλεξαν Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρητών Ευρώπης στο νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.