Κρήτες επιχειρηματίες σε αποστολές του ΥΠΕΞ
Η διευκόλυνση και προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών, η βοήθεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, είναι ένα μέρος των βασικών στόχων του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.
Ήδη, οι συναντήσεις μας- συνέχισε- στην Ινδία με Υπουργούς και επιχειρηματίες, στη Λιβύη με Υπουργούς και επιχειρηματίες, με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ και υψηλόβαθμα μέλη της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στην Αθήνα, με τον Υπουργό Οικονομίας της Μολδαβίας και Έλληνες επιχειρηματίες, είχαν σημαντικά αποτελέσματα.
Ακόμη η επίσκεψή μας με 180 περίπου Έλληνες επιχειρηματίες -τόνισε- στην Κωνσταντινούπολη (η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από την Ελλάδα, αλλά μάλλον και η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη), στη Συρία με 80 περίπου Έλληνες επιχειρηματίες, στην Ουγγαρία, στην Άγκυρα για την Συνεργασία των κρατών του Εύξεινου Πόντου, στην Αλβανία (για τη Συμφωνία κατασκευής του οδικού άξονα Σαγιάδα- Κονίσπολη-Αγ. Σαράντα), στο Κάϊρο με πάνω από 130 επιχειρηματίες και στη Μόσχα με μια δυναμική επιχειρηματική εκπροσώπηση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Ειδικότερα κλείστηκαν συμφωνίες και τέθηκαν βάσεις για αυριανές συνεργασίες, ενώ σε όλες τις συναντήσεις μας -είπε- προσκαλούμε και πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν σχετικό ενδιαφέρον και από την Κρήτη δια μέσω των επιμελητηρίων αλλά και μέσα από τις ανακοινώσεις που κάνουμε όλοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν βήματα εξωστρεφή, είναι ευπρόσδεκτοι.
Παράλληλα -διευκρίνισε- έχουμε πυκνώσει και αναβαθμίσει τις επιχειρηματικές μας αποστολές, ενώ βοηθάμε, ανοίγουμε το χώρο, προσκαλούμε, δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν στις αποστολές, όχι μόνο μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
– αγροτικές επιχειρήσεις,
– ναυτιλιακές εταιρίες,
– τράπεζες,
– χρηματιστηριακές εταιρίες και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα,
– αρχιτεκτονικά γραφεία,
– γραφεία μελετών,
– προσκαλούμε ανθρώπους από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας, της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και του πολιτισμού.
Η Φιλία και η Συνεργασία με τις άλλες χώρες -υπογράμμισε- μπορεί να προωθηθεί σε πέντε κυρίως τομείς:
1.Στις γενικότερες πολιτικές σχέσεις και στην επίλυση διμερών προβλημάτων. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη βελτιώσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία (παρά τα πολλά μεγάλα θέματα που παραμένουν ανοικτά), η σχέση μας με την Ρωσία πάει από το καλό στο καλύτερο,
2.Στην τέχνη και τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός μας, η κληρονομιά μας είναι μοναδική, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να την προβάλλουμε όσο θα έπρεπε.
3.Στις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία, τα Πανεπιστήμια.
4.Στην συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος και ακόμα περισσότερο με όλες τις χώρες της περιοχής μας.
5.Στα οικονομικά, στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις/
Πρέπει να αντιληφθούμε -συνέχισε- πως η ανάπτυξη της χώρας μας δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την εσωτερική αγορά. Υπάρχουν απίθανες δυνατότητες παρουσίας των Ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Οι αγορές όλου του κόσμου γίνονται σταδιακά μια παγκόσμια «εσωτερική» αγορά. Πολλές φορές, αυτό το άνοιγμα των αγορών θεωρείται ως «κίνδυνος της παγκοσμιοποίησης».Και όμως ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βλέπει τεράστιες ευκαιρίες δημιουργίας και ανάπτυξης!
Η αύξηση της εμβέλειάς μας σημαίνει εξαγωγές, κέρδη, μερίσματα, θέσεις εργασίας, πολιτική επιρροή.
Πέρα από Ευρωπαϊκή Ένωση και τις παραδοσιακές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με Ηνωμένες Πολιτείες η γύρω μας περιοχή είναι:
– Η Νοτιοανατολική Ευρώπη
– Τα κράτη του Εύξεινου Πόντου
– Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου
– Τα κράτη της Βόρειας Αφρικής και εδώ οι επιχειρήσεις της Κρήτης έχουν πεδίο δόξης λαμπρό!
– Τα κράτη του Περσικού Κόλπου
Από την άλλη οι τεράστιες αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, με τις οποίες είτε για πολλές δεκαετίες και αιώνες είχαμε ιστορικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις, είτε είναι εύκρατες για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας, είναι στους στόχους του υπουργείου Εξωτερικών για οικονομικές σχέσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά και τις πολιτικές σχέσεις.
Έχουμε κάνει πολλά -επισημαίνει ο υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας- αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη. Για παράδειγμα, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Για να επιτευχθεί -τόνισε- έχουμε καταρτίσει με την Υπουργό, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προσπαθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών να συντονισθούμε και να συνεργασθούμε με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.), με τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τους φορείς του τουρισμού και των Ξενοδόχων, τον ΣΜΕΧΑ, κ.α.
Κλείνοντας -ανέφερε ο κ. Δούκας- θέλουμε να δουλέψουμε όχι μόνοι μας αλλά μαζί με τις Ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια αφού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως στην Κρήτη κάνουν σημαντικά επιχειρηματικά βήματα προς την εξωστρέφεια. Από την άλλη αυξάνεται συνεχώς η σημασία της οικονομικής διπλωματίας γιατί ανοίγει δίαυλους συνεργασίας στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο και συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση, στην ειρήνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και ευημερία κάθε τόπου. Δηλαδή το βάρος της εξωτερικής πολιτικής δε πέφτει μόνο στην κλασσική πολιτική διπλωματία.