Την δημιουργία νέων οργανωτικών δομών και μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να χαραχθεί εθνική πολιτική για την προστασία του ελληνικού τοπίου προτρέπει η «Διακήρυξη της Κεφαλονιάς». Την νέα αυτή συμφωνία συνέταξαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και οργανώσεων καθώς και φοιτητές που μετείχαν στην συνεδρίαση.
Παράλληλα καλείται η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση να ενεργοποίηση το όποιο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και να υιοθετήσει νέες μορφές σκέψης και δράσης προκειμένου να απαντήσει στις νέες τάσεις και προκλήσεις της εποχής για την προστασία και ανάδειξη του τοπίου.
Ακόμη απευθύνεται στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) για να συνεργασθούν μεταξύ τους προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τη διδασκαλία και έρευνα θεωρητική και εφαρμοσμένη, με στόχο την διάχυση και δημοσιοποίηση της παραγόμενης από αυτά γνώσης σε θέματα του τοπίου.
Επίσης για την ανάδειξη του ελληνικού και μεσογειακού τοπίου αναφέρει ότι πρέπει οι επιστημονικοί, καλλιτεχνικοί και επαγγελματικοί φορείς (όπως π.χ το ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕΠΟΧ, ΠΣΑΤ, Συλλόγους Γεωγράφων, Αρχαιολόγων, Γεωλόγων κ.α) να συνεργασθούν για να διαμορφωθούν θέσεις και προτάσεις για την προστασία αναβάθμιση του τοπίου και να θέσουν ως μέλημα και φροντίδα την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των μελετητών – επιστημόνων που ασχολούνται σε συστηματική βάση με το περιβάλλον.
Εν τω μεταξύ οι παραγωγικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι να προσαρμόσουν τη δράση και τις πολιτικές τους (αναπτυξιακές και κοινωνικές) ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο την οργάνωση και διαχείριση του χώρου να εντείνουν τις προσπάθειες τους με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα του τοπίου.
Η υπογραφή
Πρέπει να σημειωθεί ότι επτά χρόνια μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το τοπίο, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του τοπίου στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται από το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής κληρονομιάς.
Για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, διευκρινίζεται στη διακήρυξη, με τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς κινδύνους σε εξέλιξη, κλιματική αλλαγή και παγκοσμιοποίηση και ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η υπόθεση του τοπίου δεν αποτελεί πλέον περιττή πολυτέλεια αλλά ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας για την ανάπτυξη, την ιστορική ταυτότητα του τόπου και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η συμφωνία προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να φέρει σύντομα προς επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή σύμβαση του Τοπίου που υπογράφτηκε από την Ελλάδα στη Φλωρεντία τον Οκτώβριο του 2000.
Τα ΜΜΕ και οι πολίτες -επισημαίνεται- πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε ενέργεια προστασίας του τοπίου αποτρέποντας την αλλοίωση και καταστροφή του.
Το ελληνικό τοπίο -αναφέρεται- έχει υμνηθεί από τους ταξιδιώτες και τους περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα ενώ έχει σχεδιασθεί και αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως από εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει φωτογραφηθεί και υμνηθεί από διάσημους Έλληνες και ξένους φωτογράφους καθώς και λογοτέχνες και συγγραφείς του 20ου αιώνα. Για να υλοποιηθεί η «Διακύρηξη» έχει πραγματοποιηθεί συμπόσιο με πρωτοβουλία του τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΘ, το Κέντρο Περιφερειών της Μεσογείου για το Περιβάλλον, τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου, το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΤΕΙ Καβάλας και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.