Ευρωπαϊκή προστασία της μελισσοκομίας

12ο Τεύχος Ην-Ων

Τα προβλήματα υγείας των μελισσών καθώς και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με τις δράσεις αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, και πως μπορούν αυτά να χρηματοδοτηθούν από την ΚΑΠ μετά το 2013, συζήτησαν οι  υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Ούγγρου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Sándor Fazekas.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας προεδρίας ο πληθυσμός των μελισσών (Apis mellifera) της Ε.Ε. διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο τόσο για την επικονίαση και για την παραγωγή μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Η ΕΕ έχει θεσπίσει ορισμένους εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία και τη διατήρηση της υγείας τους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίζουν τις άλλες πτυχές της μελισσοκομίας και των συναφών δραστηριοτήτων. Η υγεία των μελισσών είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να προστατεύεται μέσω των πλέον κατάλληλων δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μελισσοκομίας, των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται, καθώς και τις αρχές της αναλογικότητας, αλλά και τις πτυχές της επικουρικότητας.
Πρόσφατα, ωστόσο, η αύξηση της θνησιμότητας των μελισσών έχει αναφερθεί σε αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σλοβενία εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της υγείας των μελισσών, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, καθώς και σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις μέλισσες.

Επιστροφή στο 12ο Τεύχος Ην-Ων