«Το Ελληνοισραηλινό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ δημιουργούν ομάδα συμμετοχής στο Παγκόσμιο συνέδριο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2012. Επίσης γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των δυνατοτήτων του ορεινού τουρισμού της Ελλάδας -που είναι δυστυχώς άγνωστος στο ευρύ κοινό του Ισραήλ- ξεκινώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ορεινή Αρκαδία και τα Ζαγόρια στην Ήπειρο. Οι καρποί μίας πετυχημένης τέτοιας προσπάθειας, θα είναι πολύτιμοι για τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, ο Βασίλης Παϊσιος.
Ερ. Ποιος ο νέος σχεδιασμός για μεγαλύτερη συνεργασία των ισραηλινών και ελληνικών επιχειρήσεων;
Απ. Το Ελληνοισραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας σήμερα αριθμεί περί τα 150 ενεργά μέλη και αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στους τομείς ενημέρωσης, προώθησης, συμβουλών και παρέμβασης προς διευκόλυνση επιχειρηματικών μονάδων του Ισραήλ που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είναι άξιο να σημειωθεί, ότι δεν κινούμαστε μόνο στο επίπεδο στήριξης τέτοιων αιτημάτων, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας τους με την οργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, επιχειρηματικών επισκέψεων και επισήμανσης των κλάδων που πιθανές κοινές δράσεις συγκεντρώνουν πιθανότητες επιτυχίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται η προσπάθειά διοργάνωσης, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, ομάδας συμμετοχής στο Παγκόσμιο συνέδριο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πραγματοποιείται το Νοέμβριο στο Ειλατ.
Ερ. Ποια τα στατιστικά στοιχεία για την αύξηση ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα;
Απ. Ο τουριστικός τομέας έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια – το 2011 άγγιξε τις 430.000 άτομα και για το 2012 ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε το περυσινό ρεκόρ. Το επιμελητήριο μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης των δυνατοτήτων του ορεινού τουρισμού της χώρας μας -που είναι δυστυχώς άγνωστος στο ευρύ κοινό του Ισραήλ- ξεκινώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ορεινή Αρκαδία και τα Ζαγόρια στην Ήπειρο. Οι καρποί μίας πετυχημένης τέτοιας προσπάθειας, θα είναι πολύτιμοι για τις τοπικές κοινωνίες. Άλλοι τομείς που λόγω της παρούσας συγκυρίας πρέπει να τύχουν στήριξης από την χώρα μας είναι οι κλάδοι της Γεωργίας -κυρίως στη διαχείριση προϊόντων-, ο φαρμακευτικός-στην γενικότερη προσπάθεια περιστολής δαπανών, ο ενεργειακός που μπορεί να λειτουργήσει σε πολλαπλά ωφέλιμη βάση αλλά και πλήθος άλλων. Ελπίζουμε σε μία συνεχή αναβάθμιση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο λαών και οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση δικαιώνονται συνεχώς.
Ερ. Ποιοι είναι οι σκοποί του επιμελητηρίου;
Απ. Το Ε.Ι.Ε.Ε.Τ. λειτουργεί στην Αθήνα αναβαθμισμένο λόγω των αυξανόμενων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σκοποί του Επιμελητηρίου συνίστανται, μεταξύ άλλων, στην παροχή εμπορικών πληροφοριών, τη συνεχή ενημέρωση για τις νέες καινοτομίες, τα επιστημονικά επιτεύγματα, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές εκθέσεις και τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών και γενικότερα τη δημιουργία θετικού κλίματος για την αύξηση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.
Το Επιμελητήριο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός οργάνου τα μέλη του οποίου θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για την επίλυση τυχόν προβλημάτων τους, αλλά θα βρίσκουν και συλλογική υποστήριξη σε αυτά.
Το Επιμελητήριο έχει τη θεσμική δυνατότητα να εκπροσωπεί τα μέλη του στις δημόσιες αρχές της χώρας ώστε να προβάλλονται τα δίκαια αιτήματά τους. Πολλές Ισραηλινές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ιατρικής, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της παραγωγής καθαρής ενέργειας, των αγροτικών ειδών καθώς και επιχειρήσεις στους τομείς της γυναικείας μόδας, τροφίμων, τηλεπικοινωνιών και λογισμικού εκπροσωπούνται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα .
Στο Ισραήλ αναπτύσσονται πολλές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στους τομείς της πληροφορικής, της ιατρικής τεχνολογίας, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας και άλλων. Το Επιμελητήριο μας είναι στην διάθεση ανάλογων Ελληνικών εταιριών που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί τους να τους φέρει σε επαφή.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Παϊσιος είναι Πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του.
Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Γεωργική Οικονομία.
Είναι ιδρυτής καί πρόεδρος του Δ.Σ της «Άλφα Γεωργικά Εφόδια Α.Ε» και έχει συμμετάσχει κατ’ επανάληψη στις Διοικήσεις Κλαδικών Οργάνων του τομέα Γεωργικών Εισροών.
Με τις παραπάνω ιδιότητες έχει συνδιοργανώσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων για την ανάπτυξη της εμπορίας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων.