«Ο τουρισμός μαζί με τον αγροτικό τομέα αποτελούν τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνδεθούν αρμονικά, ουσιαστικά και παραγωγικά οι δύο τομείς. Πρέπει να πω ότι ειδικά στον τομέα του ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού, τόσο οι φορείς όσο και ο δήμος κατανοούμε πως έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο και για αυτό άλλωστε ακόμα και στον στρατηγικό μας σχεδιασμό έχει καταγραφεί ως πρώτη παράμετρος που δίνει πλεονέκτημα ανάπτυξης στην περιοχή ο πολιτιστικός πλούτος. Δηλαδή οι εξαιρετικά σημαντικοί ιστορικοί και πολιτιστικοί πόροι που διαθέτει τόσο η πόλη όσο και οι οικισμοί της. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε κι έχουμε εντάξει έργα αποκατάστασης και ανάδειξης σε όλα τα χωριά στα πλαίσια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που συμμετέχουμε, τα οποία σχετίζονται ακριβώς με αυτό» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.
Ερ. Ποια είναι τα νέα αναπτυξιακά έργα του Δήμου;
Απ. Ως Δήμος Ιεράπετρας προσπαθούμε, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που μας επηρεάζουν άμεσα, να υλοποιήσουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2014 που έχει ψηφιστεί. Κατευθυντήριες πολιτικές επιλογές είναι η βέλτιστη οργάνωση του νέου Δήμου, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η πράσινη ανάπτυξη, το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου, η εξωστρέφεια, η συνεργασία και διεκδίκηση.
Δυστυχώς τα δεδομένα δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση σημαντικών ιδίων πόρων για επενδυτικές δραστηριότητες λόγω πρωτίστως της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων που ξεπερνά το 50%.
Τα κυριότερα έργα που θα έχουν τις θετικότερες επιπτώσεις στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του ετησίου προγράμματος αφορούν την επίλυση προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την προετοιμασία της μονάδας κομποστοποίησης, τη βελτίωση συνθηκών ύδρευσης – αποχέτευσης με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων, την προώθηση και εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, τη βιώσιμη αναβάθμιση φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ορεινών οικισμών με την έναρξη υλοποίησης του ΟΣΑΠΥ και ΟΠΑΑΧ και η ανάπτυξη των αστικών κέντρων με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης Ιεράπετρας και σημαντικές δράσεις για το δίπολο Κουτσουράς- Μακρύ Γιαλός.
Όλο το τεχνικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες χρηματοδοτήσεις έργων καθώς και αυτές που είναι υπό έγκριση, ανέρχεται σε 18 εκ. περίπου, μαζί δηλαδή με τα υπό έναρξη έργων που έχουν διάρκεια κατασκευής 3 έτη, άρα το ετήσιο πρόγραμμα είναι περίπου 14 εκ. ευρώ.
Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα για την αξιοποίηση του ιστορικού θρησκευτικού τουρισμού;
Απ. Καταρχήν πρέπει να επισημάνω πως η παρούσα Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας τόνισε εξαρχής πως ο τουρισμός μαζί με τον αγροτικό τομέα αποτελούν τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.
Στόχος μας είναι να συνδεθούν αρμονικά, ουσιαστικά και παραγωγικά οι δύο τομείς. Πρέπει να πω ότι ειδικά στον τομέα του ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού, τόσο οι φορείς όσο και ο δήμος κατανοούμε πως έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο και για αυτό άλλωστε ακόμα και στον στρατηγικό μας σχεδιασμό έχει καταγραφεί ως πρώτη παράμετρος που δίνει πλεονέκτημα ανάπτυξης στην περιοχή ο πολιτιστικός πλούτος. Δηλαδή οι εξαιρετικά σημαντικοί ιστορικοί και πολιτιστικοί πόροι που διαθέτει τόσο η πόλη όσο και οι οικισμοί της. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε κι έχουμε εντάξει έργα αποκατάστασης και ανάδειξης σε όλα τα χωριά στα πλαίσια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που συμμετέχουμε, τα οποία σχετίζονται ακριβώς με αυτό.
Επίσης έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μία πρόταση που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε και πιστεύω πως θα έχει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα αυτό και αφορά την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας των χωριών του Δήμου. Δράση που υπηρετεί ακριβώς την προοπτική του ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού. Επιπλέον ο Δήμος στηρίζει μια πρωτοποριακή προσπάθεια μέσα από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου ενώ βρίσκεται σε επαφή με την τοπική εκκλησία για την περαιτέρω συνεργασία προώθησης και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων, στο πλαίσιο βέβαια και της συμμετοχή στον τουριστικό φορέα της Περιφέρειας, προωθώντας την έκδοση εντύπων και χαρτών και αξιοποιώντας τις νέες μορφές προβολής.
Ερ. Ποια είναι η ιστορία του Δήμου;
Απ. Η Ιεράπετρα έχει χτιστεί στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Ιεράπυτνα. Η αρχική της ονομασία (Κύρβα) αποδίδεται στον Ιδρυτής της, τον Κύρβα ο οποίος ήρθε στη μεγαλόνησο από τη Ρόδο. Του σημερινού ονόματος προηγήθηκαν άλλα ονόματα όπως Κάμιρος, Πύτνα, Ιεράπυτνα και τελικά τα νεότερα χρόνια Ιεράπετρα. Η Ιεράπυτνα βρισκόταν στο μικρότερο άξονα βορρά – νότου της Κρήτης και η θέση της εκτός από στρατηγική για τις εμπορικές συναλλαγές της εποχής, της επιφύλασσε και πολλούς ισχυρούς αντιπάλους όπως τη Πραισό στα ανατολικά της και τη Βιάννο στα δυτικά της. Η Πραισός ήταν ο ισχυρότερος αντίπαλος της Ιεράπυτνας αλλά στα 155 π.χ μετά από πολεμική σύρραξη η Πραισός καταστράφηκε και η Ιεράπυτνα έγινε η πόλη με τη περισσότερη γη υπό κυριαρχία σε ολόκληρη τη Κρήτη. Η επικράτεια της πόλης το 350 π.Χ. έφτανε από τον Τσούτσουρο μέχρι την Άμπελο ενώ παράλληλα συνάπτει συμμαχίες με τις άλλες ισχυρές πόλεις της Κρήτης (Κνωσό, Γόρτυνα, Λύκτο, Αρκάδες), με τους Μακεδόνες, τους Ρόδιους καθώς και με τον Ευμένη της Περγάμου. Προσάρτησε τη γειτονική Λάρισα (στο χωριό Βαϊνιά), υπέταξε την Πραισό σε συνεργασία με τους Ιτανίους, με τους οποίους άρχισε αγώνα επικράτησης στην ανατολική Κρήτη.
Στη διαμάχη τους έβαλαν τέλος οι Ρωμαίοι υποτάσσοντας την Κρήτη. Στη Ρωμαιοκρατία η Ιεράπυτνα ακμάζει και γίνεται μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Παράλληλα το λιμάνι της γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της εύκολης πρόσβασης προς την Αίγυπτο. Η Ιεράπετρα διατήρησε την δύναμη της κατά την περίοδο του Βυζαντίου, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική της γεωγραφική θέση. Ωστόσο, η θέση αυτή υπήρξε ευχή και κατάρα για την Ιεράπετρα, αφού αποτέλεσε θέλγητρο για πολλούς που θέλησαν να κυριαρχήσουν στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να βιώσει διάφορες καταστροφές και φάσεις διαδοχικών κατακτήσεων, με τους Άραβες να έρχονται τον 9ο αιώνα, τους Ενετούς το 13ο, και τους Τούρκους τον 17ο αιώνα. Στον 20ο αιώνα και κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όταν οι Γερμανικές δυνάμεις επέβαλαν αντίποινα για τη δραστηριότητα των Κρητικών εναντίον τους γνώρισε στιγμές φρίκης στα Δυτικά Χωριά. Σήμερα είναι μια περιοχή με τουριστική ανάπτυξη ενώ κομβικό σημείο υπήρξε κατά τη δεκαετία του ’60 και μετά η ανάπτυξη της καλλιέργειας πρώιμων κηπευτικών.
Βιογραφικό
Ο Σήφης Αναστασάκης γεννήθηκε το 1950 στον Άγιο Νικόλαο του Νομού Λασιθίου, από τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη Αναστασάκη.
Από το 1979 κατοικεί μόνιμα στην Ιεράπετρα είναι παντρεμένος με τη Νινέττα Δαμηλάκη, Φαρμακοποιό και έχει δύο γιους, τον Κώστα, και τον Μανόλη.
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1975.
Στις εκλογές του 2002 επανεκλέχτηκε δεύτερος στη σειρά προτίμησης Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντινομάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών και
Πρόεδρος της αντίστοιχης Νομαρχιακής Επιτροπής.
Στις εκλογές του 2006 εκλέχτηκε για τρίτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος, ερχόμενος πρώτος στη σειρά προτίμησης των Λασιθιωτών και ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, από τη θέση του Αντινομάρχη.
Μετά τον αδόκητο θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη, το 2008, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της παράταξης, «Λασίθι – Κοινωνία Πολιτών», τον εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία, Νομάρχη Λασιθίου. Καθήκοντα τα οποία άσκησε μέχρι τη λήξη του θεσμού στις 31/12/2010.
Ως Νομάρχης, έθεσε ως βασικούς άξονες προτεραιότητες: Την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ, την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού σε κάθε επίπεδο, την ισόρροπη ανάπτυξη του Λασιθίου με κύριο στοιχείο το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση του τόπου και την έγκαιρη προετοιμασία και διεκδίκηση πόρων για την Δ’ προγραμματική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν έργα του Γ’ ΚΠΣ και εντάχθηκαν σημαντικά έργα στο ΠΕΠ Κρήτης.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ακολουθώντας την παρότρυνση συμπολιτών του, ηγήθηκε του Συνδυασμού «Νέος Δήμος Ιεράπετρας – βλέμμα στο μέλλον», για το Δήμο Ιεράπετρας και κέρδισε τις εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα (77,87%).