Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κρήτη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης μαζί με τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Ούστογλου για να αποτυπώσουν τον τρόπο οργάνωσης του αγροτοδιατροφικού μοντέλου.
Στην συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε «Έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη δύο πετυχημένα δημοπρατήρια τα οποία σχεδιάζουμε να στήσουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».
Ερ. Θα υπάρξει επιχειρηματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης;
Απ. Πριν μερικά χρόνια, από το θεσμικό ρόλο του νομάρχη Ροδόπης, είχα βιώσει μια εξαιρετική συνεργασία με τη Νομαρχία Ηρακλείου και την τότε νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη με σκοπό να επαναφέρουμε τον εσωτερικό τουρισμό στον τόπο μας με αιχμή του δόρατος τον πολιτισμό αλλά και τα διατροφικά προϊόντα. Ιστορικές γέφυρες φιλίας μεταξύ της Κρήτης και της Θράκης μας δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας, σε μια εποχή κρίσιμη που την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, σχεδιάζουμε μαζί με τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Ούστογλου μια επίσκεψη εργασίας στην Κρήτη για να μάθουμε τον τρόπο που οργανώθηκε με επιτυχία το αγροτοδιατροφικό μοντέλο, με αποτέλεσμα να προωθούνται τα Κρητικά προϊόντα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Έχουν δημιουργηθεί στο νησί δυο πετυχημένα δημοπρατήρια τα οποία σχεδιάζουμε να στήσουμε στην περιφέρειά μας όπως έχει αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο. Μας ενδιαφέρει τα δημοπρατήρια να διαμορφωθούν πάνω σε γερά θεμέλια για να έχουν επιτυχή απόδοση και στο μέλλον. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική ότι καλλιεργούμε τη γη μας και στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα μόνο για να λαμβάνουμε επιδοτήσεις. Η στροφή στον πρωτογενή τομέα στηρίζεται πλέον στην παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων που θα φέρουν οικονομική ανταμοιβή στον παραγωγό και παράλληλα θα συμβάλλουν στην τοπική και κατ’ επέκταση εθνική οικονομία. Αυτή η νέα συλλογιστική απευθύνεται τόσο στους παλαιούς όσο και στους νέους αγρότες που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Παρατηρούμε την αξιόλογη προσπάθεια των Κρητικών να συνδέσουν τα διατροφικά τους προϊόντα με την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού, φιλοσοφία που βρίσκει αντανάκλαση στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους.
Μας ενδιαφέρει και στηρίζουμε την επιχειρηματική συνεργασία με ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ Κρήτης – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουμε τα δίκτυα προώθησης των προϊόντων που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη.
Σχεδιάζουμε στην προώθηση των τοπικών προϊόντων να έχουμε αρωγούς τις Ενώσεις Καταναλωτών των πέντε νομών η οποία θα στηριχτεί εν πολλοίς και στο Καλάθι των Προϊόντων της Περιφέρειάς μας, καθώς έχει διαπιστωθεί μια στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα εγχώρια διατροφικά προϊόντα.
Ερ. Ποια η σύνδεση Περιφέρειας ΑΜ-Θ με την Κρήτη;
Απ. Οι σχέσεις συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού αλλά και προϊόντων διατροφής θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν ανάμεσα σε δυο ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας και μέσα από αυτές θα προκύψουν και ζητήματα διασύνδεσης τα οποία σηματοδοτούν μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για την περιοχή μας. Σ’ αυτήν την αμφίδρομη σχέση και οι δύο περιφέρειες θα έχουν σημαντικό όφελος λόγω και της ιδιαίτερης ανθρωπογεωγραφίας που τις χαρακτηρίζει. Ας μην ξεχνάμε και μια άλλη κοινή συνισταμένη της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που έχει διαμορφωθεί χάρη στα αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα μας, το οποίο έρχεται ως αρωγός σε κάθε κίνηση της πολιτείας, του ντόπιου αυτοδιοικητικού δυναμικού αλλά και των τοπικών οικονομικών δυνάμεων.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί αεροπορική διασύνδεση της Περιφέρειας με την Κρήτη (πτήσεις από Αλεξανδρούπολη για Σητεία) γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για τις μετακινήσεις. Ευελπιστώ με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και το άνοιγμα των Βαλκανικών αγορών τα δύο λιμάνια μας, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, να αποτελέσουν τα εφαλτήρια για διείσδυση των Κρητικών διατροφικών προϊόντων σε μία νέα τεράστια αγορά. Μέσα από μια διαβούλευση που αναπτύσσεται τελευταία για την δημιουργία της «Αγαίας» Οδού νομίζω ότι μπορούμε να διασυνδέσουμε τις δύο Περιφέρειας οι οποίες θα είναι αναπόσπαστα τμήματα μίας αναγεννημένης αναπτυξιακής προσπάθειας.
Ερ. Ποια τα πλεονεκτήματα της περιοχής σας;
Απ. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στο κέντρο μιας νέας γεωγραφίας που διαμορφώνεται στην ενδοχώρα των Βαλκανίων κι ενισχύει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας αλλά και των φυσικών πόρων.
Η Περιφέρειά μας είναι ενεργειακός κόμβος με τρεις βιομηχανικές περιοχές που μπορούν να ενισχυθούν. Στόχος της Περιφέρειας είναι μέσα από έναν εθνικό διαχρονικό σχεδιασμό να καταστήσει την περιοχή διεθνές ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Στον πυλώνα της αναπτυξιακής μας προσπάθειας έχουμε τοποθετήσει τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης καθώς και τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες η ολοκλήρωση των οποίων θα καταστήσει την Περιφέρεια σύγχρονο και ελκυστικό διαμετακομιστικό κέντρο δια του οποίου οι αγορές θα μπορούν να επικοινωνούν με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αλλά και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.
Δίνουμε επίσης έμφαση στον τομέα του τουρισμού και δουλεύουμε με συστηματικό τρόπο για να το πετύχουμε, ενισχύοντας τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και δημιουργώντας νέες.
Πρόσφατα, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εντάχθηκε στο τομεακό του Πρόγραμμα η κατασκευή μιας μαρίνας 70 τουριστικών σκαφών στο λιμάνι των Λιμεναρίων Θάσου, ενώ σύντομα θα ενταχθεί και το έργο της πλωτής μαρίνας στο Λιμάνι της Καβάλας, έργα που στοχεύουν στην προσέλκυση τουρισμού υψηλών απαιτήσεων από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ερ. Ποια η ιστορία της δημιουργίας της νέας περιφέρειας;
Απ. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενσωματώθηκε σταδιακά στον εθνικό κορμό μετά από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους και τις συνθήκες του Βουκουρεστίου και των Σεβρών. Ουσιαστικά μετά και από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατείχετο από τους Βούλγαρους που διαχρονικά επιθυμούσαν την έξοδό τους στο Αιγαίο. Άλλωστε, οι Βούλγαροι ως σύμμαχοι του άξονα επανήλθαν ως δύναμη κατοχής μέχρι το 1944. Από το 1913 που ενσωματώθηκε η Ανατολική Μακεδονία και το 1920 η Θράκη η νεώτερη ιστορία του τόπου αποτελεί μία τιτάνια προσπάθεια της περιοχής να ενσωματώσει στον κορμό του εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Άξιο ιστορικής μνείας είναι το γεγονός του ρόλου του Συντάγματος Κρητών που με τον Συνταγματάρχη Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη εισήλθε ως το τμήμα του ελληνικού στρατού που την 14η Μαΐου 1920 απελευθέρωσε μετά από 5 αιώνες την Κομοτηνή.
Βιογραφικό
Ο Άρης Γιαννακίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1959.Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ενεργή φοιτητική συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά ενώ συνδέεται άρρηκτα με τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο ως υπάλληλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης. Διατέλεσε δε μέλος του ΔΣ της ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Εργαζομένων).
Εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 1994 και του 1998, την δεύτερη φορά μάλιστα πρώτος σε ψήφους προτίμησης. Επί 8 χρόνια διατέλεσε αναπληρωτής Νομάρχη Ροδόπης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποβολή πρότασης αλλά και της υλοποίησης του Β’ και Γ’ ΚΠΣ για το Νομό Ροδόπης. Από το 1999 έως το 2002 διατέλεσε διοικητικός σύμβουλος της εταιρείας DIAXON.
Το 2002 εξελέγη Νομάρχης Ροδόπης με τον συνδυασμό ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Το 2006 επανεξελέγη Νομάρχης Ροδόπης. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον τίμησαν με την ψήφο και τον εξέλεξαν πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη.
Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων