«Αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια ο διεθνής ανταγωνισμός πρόκειται να συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και επομένως η μάχη μεταξύ προορισμών για αύξηση ή ακόμη για διατήρηση των μεριδίων στη διεθνή αγορά, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Σε κάθε περίπτωση, όσο αυξάνεται ο όγκος των διεθνών ταξιδιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), τόσο θα αναδιατάσσεται η περιφερειακή ισορροπία» υπογραμμίζει ο Αλέξης Χατζηδάκης στο βιβλίο του με θέμα «Ανάλυση της Πορείας της Τουριστικής Κίνησης 2001-2010».
Επίσης αναφέρει «Η ολοένα διευρυνόμενη χρήση του διαδικτύου με τις διάφορες εφαρμογές του (τόσο από τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές) η ανάπτυξη των αερομεταφορών χαμηλού κόστους και οι δημογραφικές εξελίξεις αποτελούν τους τρείς ταχύτερους παράγοντες μελλοντικού μετασχηματισμού της τουριστικής αγοράς.
Ειδικότερα οι δημογραφικές εξελίξεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ασία και την Ν. Αμερική και η μεταβολή στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού των παραδοσιακών αγορών όπως π.χ. η γήρανση των κατοίκων των Ευρωπαϊκών χωρών, θα επιδράσουν σημαντικά στον διεθνή τουρισμό. Χαρακτηριστικά, το 2030 το μερίδιο του συνολικού πληθυσμού των χωρών της ΕΕ (των 27 κρατών μελών) άνω των 65 ετών υπολογίζεται ότι θα είναι 23,5% του συνόλου, έναντι 17,1% το 2008, ενώ ταυτοχρόνως θα αυξηθεί ο αριθμός των εργένηδων και των ζευγαριών χωρίς παιδιά.
Η πιο πρόσφατη πρόγνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την πορεία των διεθνών αφίξεων σε όλο τον κόσμο έως το έτος του 2020 υπολογίζεται ότι θα έχει ανοδική πορεία και θα φθάσει από τα 935 εκατομμύρια που ήταν το 2010 στα 1.600 εκατομμύρια μετά από 10 χρόνια.
Στις ανεπτυγμένες χώρες ο τουρισμός κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο στην οικονομία και στην απασχόληση. Οι χώρες του ΟΟΣΑ αποτελούν το 60% της τουριστικής αγοράς και το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ των χωρών αυτών κυμαίνεται από 2% έως 11%, ενώ στη συνολική απασχόληση ανά χώρα το μερίδιο φθάνει από 3% έως 12%. Οι προβλέψεις υποδεικνύουν μια μέση γενική ετήσια αύξηση του τουρισμού κατά 4%, ωστόσο το ποσοστό αυτό ενδέχεται να είναι μικρότερο για αρκετές ανεπτυγμένες χώρες πού έχουν ήδη φθάσει σε ένα στάδιο σχετικής ωρίμανσης στην τουριστική τους ανάπτυξη και τώρα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ανταγωνισμού.
Πάντως η ανάδυση νέων αγορών και νέων προορισμών οδηγεί σε αναδιάταξη του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, όπου οι νέοι δυναμικού «παίχτες» όπως οι χώρες «BRIC» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) καθώς και άλλοι αναδυόμενοι προορισμοί (όπως το Βιετνάμ, Ντουμπάϊ, Κούβα κ.α) πρόκειται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.
Παράλληλα υποστηρίζεται ότι παρά τις κατά καιρούς εμφανιζόμενες αντιξοότητες της διεθνούς πολιτικής ή οικονομικής συγκυρίας ή τις φυσικές καταστροφές ο διεθνής τουρισμός επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή. Τις πρόσκαιρες περιόδους ύφεσης ακολουθούν φάσεις ανάκαμψης και ταχείας επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης».
Επιστροφή στο 15ο Τεύχος Ην-Ων