Αισθητική ανάπτυξη στην Παλιά Πόλη Χανίων

21ο τεύχος Ην-Ων

«Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνιάς, την οποία, κατά την μυθολογία, ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Ερ. Ποια είναι τα νέα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Χανίων;
Απ. Παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες περικοπές πόρων που έχουμε υποστεί ως Δήμος από το κεντρικό κράτος, έχουμε προγραμματίσει και υλοποιούμε ως Δημοτική Αρχή, μία σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σήμερα που μιλάμε, σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας, εκτελούμε περισσότερα από 43 νέα έργα, προϋπολογισμού άνω των 58 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην Παλιά Πόλη των Χανίων, το στολίδι του δήμου μας, η οποία αναβαθμίζεται, αισθητικά και λειτουργικά, με έργα υποδομών ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ ενώ μεριμνούμε και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας με τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης – που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Χανίων – σε διάφορες περιοχές των Χανίων (Π. Πόλη, Ν. Κυδωνία, Θέρισο) ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά κάποια έργα που αλλάζουν την όψη της πόλης και του δήμου μας είναι: α) η κατασκευή σύγχρονων δικτύων υποδομής στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης – με παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν νέες πεζοδρομήσεις πλακοστρώσεις και αποκαταστάσεις οδών, κατασκευή  αυτόνομων δικτύων πυρόσβεσης, δικτύων οπτικών ινών, ύδρευσης και υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ, β) η αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Τελωνείου ώστε να στεγάσει ένα νέο σύγχρονο κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γ) η κατασκευή νέων σύγχρονης τεχνολογίας αντλιοστασίων λυμάτων που θα βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου της παλιάς πόλης, δ) η κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου που θα ανεγερθεί στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Χανίων και θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον αστικό ιστό ε) οι αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε διάφορες δημοτικές ενότητες του δήμου μας που θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής, τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών αυτών, κ.α.
Ερ. Ποια είναι η συμμετοχή του Δήμου στην εναλλακτική μορφή τουρισμού «Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός»;
Απ. Όπως είναι γνωστό στα Χανιά υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία που μαρτυρούν την τεράστια ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου αυτού που ξεκινά από την προϊστορική και φτάνει ως τη νεώτερη εποχή. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία αυτού του πολιτιστικού και θρησκευτικού  «πλούτου» – στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης του τουριστικού προφίλ των Χανίων και της δημιουργίας Ταυτότητας Προορισμού – ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταγραφή και ανάδειξη των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων αφενός ως βασικού χαρακτηριστικού της πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς μας και αφετέρου ως σημαντικού πόλου ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, μέσα από τη δημιουργία δικτύου θεματικών τουριστικών διαδρομών θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Η προσπάθεια αυτή αξιοποιεί το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες (smart phones, web tv, κ.α.), μέσα που είναι οικονομικότερα και πιο αποτελεσματικά λόγω της διείσδυσής τους σε νέες στοχευμένες αγορές, αλλά και διαφορετικές ηλικίες. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών μας, πρόκειται να παραδώσουμε στους επισκέπτες – και όχι μόνο – του τόπου μας μια καινούργια εφαρμογή (application) τουριστικής πληροφόρησης και περιήγησης για κινητά τηλέφωνα, στην οποία μεταξύ άλλων έχουμε συμπεριλάβει και μια ειδική θεματική πύλη για τον θρησκευτικό τουρισμό και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας.
Ερ. Ποια είναι η ιστορία της πόλης των Χανίων; (στοιχεία από την ιστορία του Δήμου και ποια είναι τα σημαντικότερα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία).
Απ. Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνιάς, την οποία, κατά την μυθολογία, ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Τα Χανιά είναι ένα πανέμορφο αποτέλεσμα μίξης Ανατολικών -Δυτικών πολιτισμών. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων αλλά και της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, το παλιό λιμάνι, ως σταυροδρόμι των πέντε Ηπείρων, ανέπνευσε Μινωικό αέρα περίπου στα 3.000-2.800 π.Χ. Επίσης στο λιμάνι αυτό έζησε και δημιουργήθηκε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης, η αρχαία Κυδωνία ως τα ύστερα του 7ου αιώνα μ.Χ, ενώ καταπατήθηκε πολλές φορές  από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Τούρκους, Εβραίους, Αιγύπτιους και Άραβες, έως τα τέλη του 19ου αιώνα όταν και ελευθερώθηκε. Τελικά, το 1913 και με την καθοριστικής σημασίας βοήθεια του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, τα Χανιά – όπως και η υπόλοιπη Κρήτη – ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία που αξίζει να δει στα Χανιά ο επισκέπτης είναι η Παλιά Πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τη μοναδική αρχιτεκτονική της και το Ενετικό Λιμάνι με τον επιβλητικό αιγυπτιακό φάρο που στέκει αγέρωχος στο λιμενοβραχίονα του. Επίσης, η αρχαία Απτέρα στη Δημοτική Ενότητα Σούδας, μία από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις – κράτη της Κρήτης, αποτελεί ένα μοναδικό χώρο ιστορίας, πολιτισμού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα ταξιδέψει στο χρόνο κάθε επισκέπτη. Τέλος, η περιοχή του Ακρωτηρίου φιλοξενεί  για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν θρησκευτικά μνημεία και παραδόσεις θρησκευτικού περιεχομένου, ιστορικά μοναστήρια όπως αυτό της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, του Γουβερνέτου και του Τιμίου Προδρόμου Κορακιών. Εκτός από το Ακρωτήρι, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν στην πόλη των Χανίων, όπως ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή της Σπλάντζιας, ο ναός του Αγίου Ρόκκου κ.α., και στην δημοτική ενότητα Ελ. Βενιζέλου η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής.

Βιογραφικό
Ο Μανώλης Σκουλάκης γεννήθηκε στον Πλάτανο Κισάμου Χανίων, στις 26 Μαρτίου του 1944.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε επιτυχώς το 1970. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, υπήρξε μέλος της Ε.ΔΗ.Ν. ενώ εξελέγη και γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Από το 1973 έως το 1981 άσκησε την ιατρική στην ιδιαίτερη περιοχή του, στην Κίσαμο του Ν. Χανίων. Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων, αξίωμα στο οποίο εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 οπότε και εκλέχτηκε Δήμαρχος στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο των Χανίων. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Μανώλης Σκουλάκης διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Ιούνιο του 1988 έως το Μάρτιο του 1989 και στη συνέχεια Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι τον Ιούνιο του 1989, Υφυπουργός Υγείας – Πρόνοιας από τον Σεπτέμβριο του 1993 έως τον Ιανουάριο του 1996 και από τον Σεπτέμβριο του 1996 έως το Νοέμβριο του 1998.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του διαδρομής παρήγαγε σημαντικό έργο στον τομέα του κοινωνικού κράτους, με ιδιαίτερη έμφαση στους ευαίσθητους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Πρόνοιας και της καταπολέμησης των Ναρκωτικών. Σημαντικά έργα στο νομό Χανίων, στα οποία είχε κρίσιμη συμβολή, πολλά εκ των οποίων φέρουν και την υπογραφή του, είναι: το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, τα Κέντρα Υγείας του νομού, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», η παιδική κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ, το συγκρότημα λαϊκών πολυκατοικιών της Χαλέπας, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου, το Μουσείο Κισάμου, κ.α.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως και σήμερα, ο Μανώλης Σκουλάκης αγωνίζεται καθημερινά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Χανίων, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και για την υλοποίηση μιας σειράς έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στο νέο διευρυμένο Δήμο των Χανίων από τη θέση του Δημάρχου. Παράλληλα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης καθώς και σε διάφορες επιτροπές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Επιστροφή στο 21ο τεύχος Ην-Ων