Αγγινάρες με φρέσκια κουκιά

26ο Τεύχος Ην-Ων

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΜΑΡΙΑΣ & ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
«ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»

1 κιλό αγγινάρες
1 κιλό φρέσκια κουκιά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδου
2 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
ή άνηθο
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ξύδι

Καθαρίζουμε τις αγγινάρες και τις τρίβουμε με λεμόνι.. Ξεφλουδίζουμε τα κουκιά. Εάν είναι τρυφερά αφαιρούμε τις ίνες από τις άκρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κουκιά. Ρίχνουμε τα σκόρδα και τα μάραθα και δύο ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο. Προσθέτουμε τις αγγινάρες και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν, περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειάζεται. Διαλύουμε το αλεύρι στο ξύδι, προσθέτουμε και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και όλο μαζί το αδειάζουμε μέσα. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού, βράζουμε 5-10 λεπτά ακόμα και το φαγητό είναι έτοιμο.

Επιστροφή στο 26ο Τεύχος Ην-Ων