Έξαρση παραεμπορίου στην Κρήτη

17ο τεύχος Ην-Ων

«Η φορολογική πολιτική πέραν του ότι στερείται οποιασδήποτε σταθερότητας έχει φθάσει σε σημείο εξόντωσης των επιχειρήσεων και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Η αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής και η σταθεροποίησή της είναι εκ των ων ουκ άνευ, φυσικά. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσανατολιστεί στις επιχειρήσεις και οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στο δημόσιο και στη δημοσιονομική πολιτική (οι οποίες δεν φαίνεται να αποδίδουν) να γίνουν ρεαλιστικότερες» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Ερ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων;
Απ. Αυτό που απαιτείται κυρίως είναι βήματα για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Κατ’ αρχήν απαιτείται ένα στοιχειωδώς υγιές πλαίσιο για να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να «ανασάνει». Τα εμπόδια και οι επιβαρύνσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις σήμερα, ματαιώνουν επιχειρηματικές αποφάσεις και προσπάθειες και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης θα πρέπει να στηριχθεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και οι επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την πράσινη ανάπτυξη.  Η αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής και η σταθεροποίησή της είναι εκ των ων ουκ άνευ, φυσικά. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσανατολιστεί στις επιχειρήσεις και οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στο δημόσιο και στη δημοσιονομική πολιτική (οι οποίες δεν φαίνεται να αποδίδουν) να γίνουν ρεαλιστικότερες. Να γίνει προσπάθεια να σταματήσει η πολυνομία και η γραφειοκρατία οι οποίες συνεχίζουν να πνίγουν την επιχειρηματικότητα. Σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να ενισχυθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων.  Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια τους, με ειδικές έρευνες για νέες αγορές και προγράμματα υποβοήθησης της προώθησης των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Ερ. Ποια είναι τα προβλήματα σήμερα των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης;
Απ. Είναι αλήθεια, ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη, σε διάρκεια και ένταση ύφεση, στη μεταπολεμική της ιστορία. Οι αντοχές των επιχειρήσεων δοκιμάζονται σκληρά και πολλές αναγκάζονται να κλείσουν. Η εικόνα που παρουσιάζει η τοπική αγορά κάθε άλλο παρά θετική είναι. Η διαρκής μείωση της ζήτησης, η αρνητική ψυχολογία στην αγορά, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά και οι διαδοχικές φορολογικές επιθέσεις, αποτελούν ένα μικρό μέρος των δυσκολιών που περνά ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα.  Μια ενδεικτική «λίστα» δείχνει μερικές μόνο από τις όψεις του προβλήματος:
• Τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και συνεχιζόμενη συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών.
• Η φορολογική πολιτική πέραν του ότι στερείται οποιασδήποτε σταθερότητας έχει φθάσει σε σημείο εξόντωσης των επιχειρήσεων και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη.
• Το τραπεζικό σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κερδοφορία τους και αρνούνται πεισματικά να διοχετεύσουν μέρος των κεφαλαίων τους στη στενάζουσα αγορά.
• Η πολυνομία και η γραφειοκρατία συνεχίζουν να πνίγουν την επιχειρηματικότητα ενώ ο ρυθμός αναστολής της λειτουργίας μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων αυξάνεται εκθετικά.
• Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στο δημόσιο και στη δημοσιονομική πολιτική δεν φαίνεται να αποδίδουν και δεν βεβαιώνεται καμιά ουσιαστική μεταβολή της σημερινής αδράνειας. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μαζί με μισθωτούς και συνταξιούχους συνεχίζουν να επωμίζονται ευθύνες ενός πολύμορφου προβλήματος που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος τομέας και η σπάταλη συμπεριφορά του.
• Έξαρση του παραεμπορίου – φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ερ. Υπάρχουν προγράμματα του ΕΣΠΑ που ήδη έχουν εγκριθεί και τα χρήματα έχουν περάσει στον λογαριασμό των επιχειρήσεων και σε ποιους κλάδους;
Απ. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά αν αναλογιστούμε ότι ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο (το 2013).
Επίσης κάποια προγράμματα που το απαρτίζουν έχουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα που αφορά στις επιχειρήσεις, έχει αυτή τη στιγμή πραγματική απορρόφηση 59,56 %. Από το 1.518.823.530 € που είναι η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί δαπάνες ύψους 904.650.184 €. Αυτό αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Συνολικά το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αγγίζει το 34,09%, όπως προκύπτει από το επίσημο site της κυβέρνησης http://www.anaptyxi.gov.gr. Από δηλώσεις της Υπουργού διαφαίνεται ένα αδρομερές χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου μεταξύ άλλων προωθείται η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων, που θα βοηθήσει στην πρόσβαση σε ρευστότητα. Για τον σκοπό αυτό όπως λέγεται, θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) 500 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ανάλογη μόχλευση θα ανέλθουν σε 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, προωθείται το Ταμείο Ρευστότητας για τα δημόσια έργα, που αφορά έργα συμβάσεων παραχώρησης ΣΔΙΤ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, έργα υποδομής οπτικών ινών στον χρήστη και, γενικότερα, έργα που έχουν ίδια συμμετοχή. Όλα όμως αυτά αναμένονται και περιμένουμε να δούμε να υλοποιούνται.
Ερ. Πόσα μέλη έχει το επιμελητήριο και ποιους κλάδους επιχειρήσεων;
Απ. Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι εγγεγραμμένα περί τα 23.000 μέλη καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα Επιμελητήρια της χώρας. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας δηλαδή το εμπόριο, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Να επισημάνω δε, ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις – μέλη μας πρωτοπορούν όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο παρέχοντας υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Βιογραφικό
Ο Μανώλης Αλιφιεράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός. Είναι μέτοχος και εκπρόσωπος μονάδας παραγωγής απορρυπαντικών στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Διετέλεσε:
1. Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1994 – 1997. Οικονομικός Επόπτης, Υπεύθυνος Προσωπικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1998 – 2001.
2. Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1997 – 2000.
3. Μέλος Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (Δ.Ε.Υ.Α.Η) 1999 – 2002.
4. Πρόεδρος Νέων Επιχειρηματιών Ηρακλείου 1999 – 2000.
5. Διευθύνων Σύμβουλος στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης  (Δ.Ε.Κ.Κ), ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 2000 – 2011.
6. Οικονομικός Επόπτης και Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου 2002 – 2006.
7. Μέλος  Δ.Σ. Επιμελητηρίου  Ηρακλείου  και Επικεφαλής της Επιμελητηριακής Ενότητας 2006 – 2011.
• Είναι παντρεμένος με την κ. Πέλα Κουγιουμτζάκη, καθηγήτρια  μουσικής και έχε δύο παιδιά, τη Στέλλα, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τον Μιχάλη, απόφοιτο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διδακτορικό φοιτητή του Princeton, USA.

Επιστροφή στο 17ο τεύχος Ην-Ων