«Άρωμα κρασιού» στη Μερθιώτη

22ο τεύχος Ην-Ων

«Από τα Μινωϊκά χρόνια στην περιοχή της Λυκάστου καλλιεργούνταν ποικιλίες σταφυλιών που έδιναν κρασί ξακουστό για το άρωμα του. Επίσης και από τα Βυζαντινά χρόνια κατοικείται και καλλιεργείται η περιοχή γύρω από το βουνό της Ρόκας που ο βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς διάλεξε να χτίσει το φρούριο Τέμενος. Τα χρόνια εκείνα το κρασί του Τεμένους, ξακουστό για το άρωμα του, συνόδευε τα πλούσια αυτοκρατορικά δείπνα της Βασιλεύουσας.
Σήμερα στον ίδιο χώρο από τις ίδιες ποικιλίες παράγεται κρασί με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση» ανέφερε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο αμπελουργός Πρίαμος Ιερωνυμάκης ο οποίος καλλιεργεί στον ίδιο τόπο τους αμπελώνες του, με τον παραδοσιακό τρόπο (βιοκαλλιέργεια), με τις ίδιες ποικιλίες που χαρίζουν στα κρασιά τη βελούδινη γεύση και το υπέροχο άρωμα.
Ερ. Που βρίσκεται το «ΚΤΗΜΑ ΠΡΙΑΜΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗ»;
Απ. Το «ΚΤΗΜΑ ΠΡΙΑΜΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗ» βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στο χωριό Προφήτη Ηλία, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο και δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού από το 1999, με πρωτοβουλία του αμπελουργου – βιοκαλλιεργητή και οινοποιού Πρίαμου Ιερωνυμάκη. Οι ιδιαίτερα φροντισμένοι αμπελώνες περιβάλλουν το οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος μας, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένα από την ΔΗΩ.
Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1999 και βρίσκεται στον δρόμο Προφήτη Ηλία προς Κυπαρίσσι, στο 3ο χλμ. παράκαμψη προς Καρκαδιώτισσα, στην περιοχή Μερθιώτη, στο ύψωμα Καππέλα. Παράγει και εμφιαλώνει κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Το οινοποιείο βρίσκεται στον δρόμο Προφήτη Ηλία προς Κυπαρίσσι, στο 3ο χλμ. παράκαμψη προς Καρκαδιώτισσα, στην περιοχή Μερθιώτη, στο ύψωμα Καππέλα.
Κοιτάζοντας το Βορρά, αριστερά μας, φαίνεται όλη η περιοχή του Μαλεβιζίου και του Τεμένους. Ο Ψηλορείτης με το Κουδούνι, το Σκύνακα και το Στρούμπουλα.
Δεξιά μας η κορφή της Ρόκας, εκεί που ο Νικηφόρος Φωκάς ίδρυσε το 961 μ.Χ. την καστροπολιτεία Τέμενος, ιδρύοντας την και ως πρωτεύουσα της Κρήτης. Πιο δίπλα, περήφανος ο Γιούχτας με τους απότομους γκρεμούς του και με τη μεγάλη ιστορία του από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ερ. Ποια εμφιαλωμένα κρασιά παράγονται;
Απ. Πρόκειται για τα κρασιά:
– «ΠΡΙΑΜΟΥ ΓΗ  ΕΡΥΘΡΟΣ» πρόκειται για οίνο ερυθρό με βελούδινη γεύση και εξαιρετικό άρωμα, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας το οποίο παράγεται με παραδοσιακή οινοποίηση σε θερμοκρασία 16 °C. Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι: Κοτσυφάλι, Μανδηλαριά.
– «ΠΡΙΑΜΟΥ ΓΗ ΛΕΥΚΟΣ» πρόκειται για οίνο λευκό με εξαιρετικό, λεπτό άρωμα από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Παράγεται με παραδοσιακή οινοποίηση και εμφιαλώνεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε θερμοκρασία 16 °C. Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι Αθήρι, Βιδιανό, Μοσχάτο.
– «ΠΡΙΑΜΟΥ ΓΗ ΕΡΥΘΡΟΣ» πρόκειται για οίνο ερυθρό με φρουτώδη γεύση και μαλακές τανίνες, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Παράγεται με παραδοσιακή οινοποίηση σε θερμοκρασία 16 °C. Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι Cabernet Sauvignon, Syrah.
– «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΡΙΑΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΛΕΥΚΟΣ» πρόκειται για οίνο λευκό ξηρό με εξαιρετικό άρωμα από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Παράγεται με παραδοσιακή οινοποίηση και παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια  σε θερμοκρασία 16 °C. Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι Αθήρι, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Βιλάνα, Μοσχάτο.
– «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΡΙΑΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ» πρόκειται για οίνο ερυθρό με βελούδινη γεύση και εξαιρετικό άρωμα από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Παράγεται με παραδοσιακή οινοποίηση και εμφιαλώνεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε θερμοκρασία 16 °C. Οι ποικιλίες σταφυλιών είναι Κοτσυφάλι, Μανδηλαριά, Cabernet Sauvignon, Syrah.

Επιστροφή στο 22ο τεύχος Ην-Ων