ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΜΑΡΙΑΣ & ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ
«ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»
1 κιλό χόρτα γιαχνερά και λίγες τσουκνίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μισό ποτήρι ελαιόλαο
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμος
Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι, σουσάμι
Χρησιμοποιούμε άρια χόρτα, λίγες τσουκνίδες και σπανάκι.
Τα χοντροκόβουμε και τα τσιγαρίζουμε, λίγο με το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, οπουρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο.
Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουρασθεί για μία ώρα. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα τέσσερα μέρη. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το στρώνουμε στον πυθμένα λαδωμένου ταψιού. Πάνω απο το φύλλο μια λεπτή στρώση με τσιγαρισμένα χόρτα.
Απλώνουμε και άλλο φύλλο και τοποθετούμε κι άλλη στρώη απο χόρτα.
Επαναλαμβάνουμε και στην κορυφή. Βάζουμε το τέαρτο φύλλο το περνάμε με αυγό, το παπαλίζοουμε με σουσάμ και φουρνίζουμε την πίτα μέχρι να ψηθεί και να ροδοκονίσει.