Αυγοτάραχο: ένα προϊόν γεύσης και υγείας

29ο Τεύχος Ην-Ων

«Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo έρευνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του αυγοτάραχου Τρικαλινός έχει σημαντική αντιαθηρωματική δράση. Τα αποτελέσματα αυτής της σπουδαίας έρευνας, παρουσιάστηκαν στο 15ο Διεθνές Ιατρικό Συμπόσιο κατά της Αθηρωμάτωσης, που διοργάνωσε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., προεδρεύοντος του κ. Τούτουζα», τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-ΩΝ» ο ιδιοκτήτης και Πρόεδρος της εταιρίας «ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ» Ζαφείρης Τρικαλινός.
Ερ. Ποιά είναι τα νέα καινοτόμα προϊόντα της εταιρίας ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ;
Απ. Στις 6 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάστηκε επίσημα και για πρώτη φορά το νέο προϊόν της εταιρίας μας. Η Trikalinos Avgotaraho PSYCHE, είναι το αποτέλεσμα της μακράς διαδρομής 160 ετών αδιάκοπης ενασχόλησης της οικογένειάς μας με το πολύτιμο και εκλεκτό δώρο των αυγών του Θηλυκού Κέφαλου.
Η Γέννηση της ΨΥΧΗΣ, προϋπέθεσε 2 χρόνια ασταμάτητης έρευνας και εφαρμογής μιας καινοτομίας που είχε ως αποτέλεσμα την Αναγέννηση όλων μας, την Αναθεώρηση των παραγωγικών διαδικασιών μας, την επένδυση χρόνου και κεφαλαίων από την εταιρία Trikalinos.
Όπως φανερώνει και το όνομά της, είναι η Ψυχή του Αυγοτάραχου, το κέντρο του κάθε λοβού των αυγών, που παραμένει πιο ζουμερό και ανεπηρέαστο από το αλάτι, για αυτό και έχει κάτω από 1% αλατότητα.
Η PSYCHE πήρε το όνομα της από τη μυθική ΨΥΧΗ και την όμορφη αλληγορία, ότι παρά τις δοκιμασίες και τις αντιξοότητες που πέρασε η όμορφη κόρη, δεν αλλοτριώθηκε και παρέμεινε όμορφη, αγνή και πίστη στο θεό Έρωτα.
Το προϊόν PSYCHE, αποτελεί την ψυχή του αυγοτάραχου και η δημιουργία του απαίτησε το καλύτερο κομμάτι της Ψυχής όλων των ανθρώπων που συνεργάστηκαν για να γεννηθεί, προκειμένου να καταφέρουμε να την αποκαλύψουμε όπως πραγματικά είναι, απελευθερώνοντας την από το κερί και το περιττό αλάτι.
Ερ. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν πόσο ωφελούν τα προϊόντα της εταιρίας σας στον ανθρώπινο οργανισμό;
Απ. Έχοντας ζήσει όλη μου την ζωή μέσα στα διβάρια (φυσικά ιχθυοτροφεία) συνειδητοποίησα όταν ανέλαβα την επιχείρηση ότι οι εποχές αλλάζουν κι ότι έπρεπε να δώσω ένα διαφορετικό στίγμα στο αυγοτάραχο. Ξεκίνησα λοιπόν δημιουργώντας τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα κατόπιν της προτροπής του πολύ καλού φίλου Γεράσιμου Βασιλόπουλου.
Θα σας πω μια ιστορία, για να καταλάβετε πως ξεκίνησαν όλα. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός αφότου είχα αναλάβει την εταιρεία και ήμουνα στο νοσοκομείο περιμένοντας έναν φίλο που έκανε τσεκ απ. Στο σαλόνι έπεσα πάνω σ’ ένα βιβλίο που μιλούσε για μια υγιεινή δίαιτα τονίζοντας ότι το αυγοτάραχο είναι απαγορευμένη τροφή, διότι αυξάνει την χοληστερίνη και την πίεση. Προβληματίστηκα πολύ έντονα, τις επόμενες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ αναζητώντας τον τρόπο που θα προσφέρω στον κόσμο ένα προϊόν πραγματικά υγιεινό. Με την βοήθεια των συνεργατών μου, αφαιρέσαμε το αλάτι και μειώσαμε το βαθμό ξήρανσης που υπήρχαν στο αυγοτάραχο.
Για έγκυρα και επιστημονικά αποτελέσματα, στραφήκαμε στο επιστημονικό προσωπικό του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για να ερευνήσουν το προϊόν μας. Με μεγάλη μας χαρά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αυγοτάραχό μας ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Επίσης, κατόπιν σχετικής έρευνας και συνεργασίας με το Ινστιτούτο Παστέρ, αποδείξαμε ότι η κατανάλωση του αυγοτάραχου Τρικαλινός έχει σημαντική αντιαθηρωματική δράση. Τα αποτελέσματα αυτής της σπουδαίας έρευνας, παρουσιάστηκαν στο 15ο Διεθνές Ιατρικό Συμπόσιο κατά της Αθηρωμάτωσης, που διοργάνωσε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., προεδρεύοντος του κ. Τούτουζα.
Βεβαίως το αυγοτάραχο Τρικαλινός, δεν είναι φάρμακο, είναι όμως ένα 100% φυσικό και ποιοτικότατα παραγμένο τρόφιμο, το οποίο έχει μια ήπια επεξεργασία, που του διατηρεί την υψηλότατη διατροφική αξία, που ως εξαιρετική πρώτη ύλη διαθέτει. Για αυτό το λόγο, ακριβώς, τρώγοντάς το σε καθημερινή βάση, με λίγα γραμμάρια ο οργανισμός μας παίρνει από αυτό σημαντικές ποσότητες Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, Πρωτεΐνη, Σελήνιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Β6, Β12. Πόσο σημαντικό είναι να τρώμε κάτι που είναι όσο πιο κοντά στην πρωταρχική του μορφή μας το έχει διδάξει και ο Ιπποκράτης, ο οποίος επέμενε ότι το Φάρμακό μας είναι η Τροφή μας και το αντίστροφο.
Ερ. Σε ποιές χώρες εξάγετε τα προϊόντα σας; Πότε ξεκινήσατε; Πώς αντιμετωπίζουν τα προϊόντα σας οι ξένοι καταναλωτές;
Απ. Η οργανωμένη εξαγωγική προσπάθεια της εταιρίας μας ξεκινά από το 2008. Πιο πριν έχουμε κάποιες πωλήσεις σε πολύ καλά Γαλλικά Deli, κάποιες ποσότητες σε Αγγλικά και Αμερικάνικα εστιατόρια.
Το 2008, όμως βάλαμε το στόχο να βγούμε πιο δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού, απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες χώρες και επιλέγοντας τον τρόπο διείσδυσης ανά αγορά και στόχο.
Μετά από δέκα χρόνια, εξακολουθούμε να χτίζουμε τη φήμη μας και να εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας και στο εξωτερικό, όπως και στο εσωτερικό. Η υποδοχή και αποδοχή των προϊόντων μας από του μεγαλύτερους Chef του πλανήτη και η εμπιστοσύνη των σπουδαίων εμπορικών οίκων και των γευσιγνωστών σε όλον τον κόσμο, είναι σπουδαία επιβράβευση για τη δουλειά μας.
Οι αναφορές από διεθνή περιοδικά -όπως οι New York Times, που αναφέρουν το Δεκέμβριο του 2017 ότι «η Trikalinos Μαρινάτη Σαρδέλα είναι ένα από αυτά τα προϊόντα που αξίζει κάποιος να έχει», ή από το Γερμανικό τηλεοπτικό Κανάλι ARD, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 3 φορές μέσα στα τελευταία 3 έτη, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που καινοτομούν και ξεχωρίζουν με τα ποιοτικά ανώτερα προϊόντα τους, που κατατάσσονται στην κορυφή των διεθνών ντελικατέσσεν, συγκεκριμένα η εταιρία Τρικαλινός που παράγει το ομώνυμο αυγοτάραχο». Το 6 σελίδων άρθρο/ παρουσίαση από το περιοδικό EN ROUTE των Καναδικών Αερογραμμών και ο τίτλος περιγραφής του δημοσιογράφου Alan Richman: «Το Τρικαλινός Αυγοτάραχο είναι πιθανά το καλύτερο Χαβιάρι του κόσμου». Το περιοδικό Der Spiegel το φετινό Μάιο, το οποίο προτρέπει τους Γερμανούς τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα «να μην ξεχάσουν να φέρουν πίσω μαζί τους στη Γερμανία και το εκλεκτό Ελληνικό Trikalinos Αυγοτάραχο». Όλη αυτή η ανταπόκριση είναι η απόδειξη ότι τα ποιοτικά προϊόντα δε γνωρίζουν σύνορα!
Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, σε πάνω από 30 χώρες και ο καλύτερος μας πελάτης είναι η Γαλλική αγορά, όπου το προϊόν πωλείται με το χαρακτηρισμό: Poutargue Royale de Trikalinos!
Ερ. Από ποιές χώρες έχετε βραβευθεί και γιατί;
Απ. Οι Εγχώριες και Διεθνείς Βραβεύσεις τόσο για την Ανώτερη Γεύση και Ποιότητα των προϊόντων μας, όσο και για την Καινοτομία και τις καλαίσθητες συσκευασίες (Βραβεία Gourmet Ελλάδας 2006 και 2007, ITQI Superior Taste Award, Sial D’Or, Pentawards 2009, Pentawards 2014, Καλύτερη Συσκευασία- Χρυσό Βραβείο Φεστιβάλ Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις 2013 και 2014) είναι κι αυτές μια ηθική επιβράβευση για όλες αυτές τις προσπάθειες.
Όμως πιο κορυφαία όλων των διακρίσεων, είναι η βαθιά ικανοποίηση και απόλαυση που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των πελατών μας και η στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μειώσεις που έχουμε όλοι υποστεί στο εισόδημά μας, μας τιμούν και μας χαρίζουν μια θέση στο οικογενειακό τους τραπέζι.
Ερ. Ποιό είναι το ιστορικό της εταιρίας Trikalinos Αυγοτάραχο;
Απ. Η οικογένεια Τρικαλινός παραδοσιακά ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία του Αυγοτάραχου από το 1856. Από πατέρα σε υιό και από παππού σε εγγονό τέσσερις γενιές και 162 χρόνια εμπειρίας μεταβιβάστηκαν, μαζί με τις γνώσεις του παραδοσιακού ψαρέματος, της εξαγωγής και της παραγωγής του Αιτωλικιώτικου και Μεσολογγίτικου μεζέ, των αυγών της Μπάφας.
Το 1997, ανέλαβα την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης επιφορτισμένος με την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού της. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα απαιτητικό, δαπανηρό, όσο και τολμηρό αλλά και απαραίτητο, προκειμένου η οικογενειακή επιχείρηση να καταφέρει να παραμείνει ανταγωνιστική στην εσωτερική αγορά, αλλά και να μπορέσει να χτίσει τη μάρκα της στις Διεθνείς Αγορές. Τα ζητήματα αυτά και οι ενέργειες που τα συνόδευαν, δεν είχαν έως τότε τεθεί, οπότε χρειάστηκε μια προσεκτική μελέτη και μια πορεία 18 χρόνων, ώστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και τελικά να εφαρμόσουμε αυτές της αλλαγές, που το πέρασμα στη νέα εποχή απαιτούσε.
Με το βλέμμα στραμμένο μπροστά, αποφάσισα τη συλλογή όλων των παραγωγικών διαδικασιών του αυγοτάραχου σε μια ενοποιημένη και απόλυτα ελεγχόμενη από συνθήκες υγιεινής μονάδα, κάτι που ως τότε δεν είχε συμβεί ποτέ, καθώς τα αυγοτάραχα παραδοσιακά παράγονταν στα Διβάρια της λιμνοθάλασσας. Κάνοντας μια σειρά από οργανοληπτικούς ελέγχους, διαπίστωσα ότι τα αυγά της Μπάφας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και κινδυνεύουν από μια σειρά επιμολύνσεων και μικροβίων, παραγόμενα σε χώρους χωρίς υγιεινή και ασφάλεια.
Έδωσα σημαντική προσοχή στις επενδύσεις για την διασφάλιση της ποιότητας, έχοντας ήδη πιστοποιήσει το σύστημα ποιότητας και το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO. Προχώρησα όμως και παρακάτω: Συνεργάστηκα με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Παστέρ, τη φαρμακευτική Σχολή και συνεχίζω να επενδύω σημαντικά ποσά για την έρευνα και μελέτη των ιδιοτήτων του αυγοτάραχου στην ανθρώπινη υγεία και γεύση.
Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης και αφοσίωσης ήταν η μετατροπή της παραδοσιακής επιχείρησης σε ισχυρό Brand και η εισαγωγή των προϊόντων της Trikalinos Premium Grey Mullet Bottarga, στους διασημότερους Εμπορικούς Οίκους και στις πιο Δημιουργικές επαγγελματικές Κουζίνες του κόσμου. Το 2012, ο πιο επιδραστικός σεφ όλων των εποχών, ο Ισπανός Ferran Adria, το κατέταξε στα 30 Καλύτερα και πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου, επώνυμα.
Αξιοποιώντας την τεράστια κληρονομιά εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, κατάφερα να επαναπροσδιορίσω με τη βοήθεια των συνεργατών μου, τον παραδοσιακό μας θησαυρό, ανανεώνοντας τη γευστική και διατροφική του ταυτότητα και ντύνοντάς το σε μια εκλεπτυσμένη συσκευασία, τοποθετώντας το Τρικαλινός Αυγοτάραχο στο βάθρο των διεθνών γεύσεων.
Ερ. Ποιοί Διάσημοι Ουρανίσκοι λατρεύουν το Trikalinos Αυγοτάραχο;
Απ. Ανάμεσά τους ο Πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας, ο Πρίγκηπας William και η Kate Middleton (Δούκισσα του Κέϊμπριτζ), Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Larry King, ο ηθοποιός Tom Hanks, η Madonna, ο δημοσιογράφος γεύσης Alan Richman, ο Pier Herme (ο Γάλλος Chef Patissieur), oι διάσημοι chef Alain Ducasse, Jose Andres, Eric Riperd, Juan Mari Arzak, Joan Roca και πολύ άλλοι.
Ερ. Πότε πήρε βραβεία η εταιρία;
Απ. Τα βραβεία της εταιρίας είναι:
– 2006 Το Trikalinos Αυγοτάραχο Τρίμμα διακρίνεται ως ένα από τα καινοτόμα προϊόντα στην Διεθνή Έκθεση Sial Paris. Βράβευση από τα Gourmet Award
– 2007 Βράβευση από τα Gourmet Awards
– 2009 O διάσημος Chef Ferran Adria παρουσιάζει το Trikalinos Αυγοτάραχο στο El Bulli. Η νέα συσκευασία του Trikalinos Αυγοτάραχο βραβεύεται από τα Διεθνή βραβεία συσκευασίας Pentawards
– 2012 Το Trikalinos Αυγοτάραχο διακρίνεται με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, από το ITQI
– 2013 Το Trikalinos Gift Box κερδίζει το πρώτο βραβείο συσκευασίας στον αντίστοιχο διαγωνισμό που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις», στην Αθήνα το Μάη της ίδιας χρονιάς
– 2014 Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Trikalinos Θαλασσινό Αλάτι σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία σάκου του 1 κιλού, από ειδικό υλικό κατάλληλο ώστε να διατηρεί τη φυσική υγρασία του προϊόντος. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποσπά το Χάλκινο βραβείο Συσκευασίας στο Τόκυο, από το Διεθνή Διαγωνισμό Pentawards
– 2017 Η εταιρία Τρικαλινός, βραβεύεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ως το Καλύτερο Επώνυμο BRAND, για τη χρονιά 2017
Βιογραφικό
O Ζαφείρης Τρικαλινός γεννήθηκε το 1958 και μεγάλωσε στο νησί του Αιτωλικού, στην Αιτωλοακαρνανία. Καθ’ όλη την παιδική του ηλικία μυήθηκε, αγάπησε και εκτίμησε το αυγοτάραχο, το «χρυσό φρούτο» της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού και Μεσολογγίου, από τον πατέρα του – διάσημο Καπετάνιο σε μια σειρά ιχθυοληπτικών σταθμών και ηγέτη της 3ης γενιάς της οικογενειακής επιχείρησης του παραδοσιακού αυγοτάραχου.
Ένα ισχυρό μυαλό, με θετική / μαθηματική σκέψη, κατάλαβε από νωρίς την αξία, τις δυνατότητες και το άνοιγμα των νέων προοπτικών που προσφέρει η παραδοσιακή επεξεργασία των αυγών του Κεφάλου. Έτσι, δραπέτευσε από το στενό πλαίσιο της οικογένειας του, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα προσδιορίστηκε από την περιορισμένη επεξεργασία και εμπορία σε τοπικό επίπεδο, του αυγοτάραχου.
Ως αρχηγός της 4ης γενιάς στην παραδοσιακή επιχείρηση, έκανε το προσωπικό του βήμα προς τα εμπρός, ιδρύοντας την πρώτη ενοποιημένη μονάδα επεξεργασίας και εμπορίας παραδοσιακού αυγοτάραχου. Με το βλέμμα στο μέλλον, δημιουργεί τις πρώτες πιστοποιημένες και εξαιρετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αυγοτάραχου, διατηρώντας την ουσία της παραδοσιακής επεξεργασίας αλλά εφαρμόζοντας αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, επενδύει στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης, προωθώντας και χρηματοδοτώντας έρευνες στο αυγοτάραχο, καθώς και τη μελέτη της ιστορικής, πολιτιστικής και γαστρονομικής προοπτικής του.
Αποτέλεσμα της ακούραστης εργασίας των τελευταίων 21 ετών, είναι η επιτυχής είσοδος του επώνυμου Trikalinos Αυγοτάραχου στα καλάθια των καλύτερων ντελικατέσεν του κόσμου, στα πιο σπουδαία διεθνή εστιατόρια και να καταχωρηθεί ως ένα από τα 30 πιο υγιεινά και καλύτερα προϊόντα του κόσμου, κερδίζοντας εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς Γεύσης, Ποιότητας και Συσκευασίας, ενώ το 2018 τιμήθηκε από τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως το Καλύτερο Επώνυμο Brand.

Επιστροφή στο 29ο Τεύχος Ην-Ων