Επιτροπή Περιβάλλοντος στον Σαρωνικό

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στην περιοχή της Σαλαμίνας όπου ρυπάνθηκε η περιοχή της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού και θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες  όλα τα σημεία που έχουν πληγεί για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στην Ελλάδα, σε συνεργασία πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος» τόνισε σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κουρουμπλής με τον  Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και τον Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.
Ακόμη υπογράμμισε «Ήδη επτά σκάφη του Λιμενικού, άλλα δώδεκα σκάφη ιδιωτικών εταιριών, ένα σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας EMSA, το οποίο διαθέτει πάρα πολύ σύγχρονα μέσα, έχουν στόχο να αντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος και να καθαρίσουμε τη θάλασσα από τα πετρελαιοειδή. Επίσης άλλος  στόχος είναι να μαζέψουμε από τις ακτές, όπου υπάρχει πίσσα πάνω στην άμμο και στα βότσαλα και  προσπαθούμε να καθαρίσουμε με ατμούς, όχι με χημικά, και τα βράχια».
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος δήλωσε «Έδωσα την απαραίτητη εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να είναι τη Δευτέρα ήδη στο πεδίο. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ήταν από τη Δευτέρα στη Σαλαμίνα και αυτό ήταν εν γνώσει και του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Δήμου βέβαια και βέβαια επιτόπου πήγε και το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημίας, το οποίο αντιμετωπίζει μείζονα περιστατικά περιβαλλοντικού κινδύνου ή ζημίας στη χώρα μας. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι προβλέψεις του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς.
Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και με βάση τα έγγραφα τα οποία υπήρξαν από τη Δευτέρα, έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε ενημερώσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την ευθύνη αυτή και έχουμε ζητήσει όλη την παρακολούθηση, αν θέλετε, της απορρύπανσης, την οποία κάνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κάθε μέρα από τη Δευτέρα στο πεδίο. Μάλιστα, σήμερα που πήγαμε στην περιοχή για να διαπιστώσουμε επιτόπου τι γίνεται και με τη σφράγιση και με την άντληση, αλλά και με τις γειτονικές ακτές, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ήταν εκεί και ενημερώσανε και τον Υπουργό και τον Υφυπουργό και βέβαια κι εμένα, που ήμασταν εκεί. Έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και νομίζω ότι και τα τεχνικά μέσα τα οποία έχουν εφαρμοστεί και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι και σύμφωνος με τους κανόνες και αντίστοιχος του περιστατικού, το οποίο έχει συμβεί.
Επιπλέον αυτού, έχει γίνει ήδη επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται το αντίστοιχο Θαλάσσιο Ταμείο, το Γαλάζιο Ταμείο, όπως λέμε εμείς, για την έγκριση της κάλυψης δαπάνης της αντιμετώπισης του έκτακτου περιστατικού. Ένα ποσό το οποίο χρειάζεται και για διαχειριστικά λειτουργικά έξοδα του σκάφους που θα καλέσει η MCA, καλύπτεται από το γαλάζιο ταμείο, οι δαπάνες καλύπτονται λοιπόν από τον προϋπολογισμό και θα καταλογιστούν σε βάρος του υπεύθυνου που προκάλεσε τη ρύπανση. Όσον αφορά την αντιμετώπιση και βραχυπρόθεσμα την άμεση αντιμετώπιση, δηλαδή τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων και την απορρύπανση των ακτών, αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, που έχει να κάνει με την οποιαδήποτε διαχείριση που πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση των οικολογικών παραγόντων του οικοσυστήματος της περιοχής. Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε και από τη σημερινή επίσκεψη και το λέω αυτό  συμπληρωματικά μιας και η αντίστοιχή ευθύνη και στο Λιμενικό αλλά και στον υπουργό είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου, Έχει ολοκληρωθεί η στεγάνωση, η οποία έχει γίνει ήδη και με επίσημο τρόπο, έχει διατυπωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης αν δεν κάνω λάθος,  από Δευτέρα προς Τρίτη και η αντιμετώπιση πλέον γίνεται στις ακτές περιμετρικά όπου αντιμετωπίζονται τα περιστατικά της διαφυγής, η οποία είναι σε ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και τα πετρελαιοειδή που είχε και έχει ακόμα το πλοίο μέσα.
Νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο και είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και με τη Δήμαρχο, επί τόπου στα Σελήνια, είναι να γίνει πλέον η άντληση των υπολειμμάτων που έχουν εγκλωβιστεί στα φράγματα. Είναι απολύτως οριοθετημένες οι περιοχές αυτές που επισκεφθήκαμε και πρέπει να γίνει απορρύπανση και της ακτής και των στοιχείων του θαλάσσιου οικοσυστήματος, έτσι ώστε να μην έχουμε καταβυθίσεις και μόνιμες επιπτώσεις, είτε στο θαλάσσιο περιβάλλον, είτε στην ποιότητα του θαλάσσιου νερού. Νομίζω ότι το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει θέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αυτών των λίγων εβδομάδων που θα μπορέσουμε να κάνουμε επανεκτίμηση της πλήρης αποκατάστασης, είναι απολύτως εφικτό και λειτουργικό.
Εμείς έχουμε συνεργασία και με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή μονάδα παρακολούθησης των περιστατικών αυτών και με αυτό θα ολοκληρώσω την αρχική μου εισήγηση για να σας δώσω μία γενικότερη εικόνα. Η χώρα μας στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και με την Κύπρο, εκπομπή σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο ολοκληρώνεται εφέτος το 2017 και θα εκδοθεί σαν πρώτο επίπεδο ήταν ένα από τα αντικείμενα που συζήτησα με τον ομόλογο μου τον Υπουργό περιβάλλοντος του Ισραήλ  στην επίσκεψη μου χτες και προχτές. Το σχέδιο αυτό που μας δίνει την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε και τα επιχειρησιακά και τα τεχνικά εργαλεία που έχουμε για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον και νομίζω και από την σημερινή, από αυτή την εβδομάδα θα βγάζουμε συμπεράσματα, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένο το αντίστοιχο σχέδιο πολιτικής προστασίας της θάλασσας, μιας και στην ξηρά βρεθήκαμε φέτος σε πολλά περιστατικά που το εφαρμόσαμε πολλά λειτουργικά και επιχειρησιακά θέματα.
Εκτός από το ζήτημα αυτό πρέπει να σας ενημερώσω ότι είναι ενήμερο και το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών, το Μεσογειακό Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το συμβάν της θαλάσσιας ρύπανσης, το οποίο τυχαίνει να συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας. Αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας συνεδριάζουν όλα τα τοπικά και περιφερειακά γραφεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης, είκοσι ένας (21) εκπρόσωποι κρατών για τη θαλάσσια ρύπανση ουσιαστικά και για το περιβάλλον της Μεσογείου είναι στην Ελλάδα και σήμερα.
Συνεδριάζουν μαζί με την Ευρωπαϊκή επιτροπή και την Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης και μάλιστα αργότερα σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών και περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων εθνών για το πρόγραμμα δράσης της Μεσογείου μαζί με τον επικεφαλής του περιφερειακού Γραφείου Θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου που εδρεύει στην Μάλτα, του κυρίου Γκονζάλες, ο πρώτος είναι ο κύριος Λεόνε, θα είναι εδώ στο υπουργείο για να συζητήσουμε και τις εμπειρίες αλλά και τα τεχνικά εργαλεία τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή και να αξιοποιήσουμε, αν χρειαστεί, οτιδήποτε περεταίρω αυτή την εβδομάδα, αλλά και να βελτιώσουμε ακόμα πιο σημαντικά το σχέδιο αυτό για τη Μεσόγειο, μιας και οι δράσεις μας δεν αφορούν μόνο την περιοχή αυτή αλλά διευρύνονται όλο και περισσότερο και αναβαθμίζονται εξαιτίας του ότι πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα προβλήματα και μεγάλες ανάγκες κάτι το οποίο γίνεται αστραπιαία και με μεγάλη επιτυχία.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by