Αναμονή ΔΝΤ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η Delia Velculescu, είναι επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος κι διευθυντής του τμήματος επικοινωνίας του ΔΝΤ στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνέντευξη στην Ουάσιγκτον κ Gerry Rice.
Συγκεκριμένα τόνισε «Τον περασμένο Ιούλιο, το Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε κατ’ αρχήν ένα νέο προληπτικό καθεστώς ετοιμότητας για την Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει το Ταμείο για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, υπό τον όρο ότι υπάρχει χρηματοδότηση, η οποία φυσικά εξαρτάται από τις εγγυήσεις των εγχώριων εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε αυτό να προχωρήσει.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εφαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου, το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σαφές, οι μεταρρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου.
Λέμε ότι είναι σημαντικό οι αρχές να προβούν σε αναθεώρηση ποιότητας και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων πριν από το τέλος του Προγράμματος ESM, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πόροι που διατίθενται για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν εγκαίρως, αν χρειαστεί.
Η δουλειά μας στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες-μέλη, διεξάγεται κατόπιν αιτήματος των αρχών και σε αυτή την περίπτωση, σε στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αυτό ισχύει και σε όλη την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος που υπήρξε κάποτε όπως γνωρίζετε, έτσι δουλεύουμε κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους.
Οι στόχοι είναι σαφείς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αυτούς τους στόχους και έτσι η εφαρμογή της βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πιο πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, έχουμε όπως είπα προηγουμένως – το συμβούλιο μας ενέκρινε κατ ‘αρχήν τη νέα ρύθμιση για την Ελλάδα και το ΔΝΤ έχει λάβει μια πολύ ισχυρή θέση για να υποστηρίξει ειδικότερα την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Και νομίζω ότι το ΔΝΤ ήταν μεταξύ αν όχι το ισχυρότερο από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Αυτό ήταν αλήθεια στο παρελθόν και είναι αλήθεια σήμερα, διότι πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την ανάκαμψη που μπορεί να εξασφαλίσει απασχόληση και ανάπτυξη.