4ο Διεθνές Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Περιφέρειες

Ξεκίνησε την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ολοκληρώνεται στις 3 Ιουνίου 2017 το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας στο Κεραστάρι του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας με τίτλο: «The Labyrinth of the Unexpected: unforeseen treasures in impossible regions of phase space». Εμπνευστής και οργανωτής του σημαντικού αυτού συνεδρίου είναι ο καταγόμενος από το Κεραστάρι Αρκαδίας Δρ. Τάσος Τζιούμης φυσικός-ραδιοαστρονόμος και μηχανολόγος, υπεύθυνος του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας, αντιπρόσωπος της Αυστραλιανής κυβέρνησης στο Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη και διευθυντής των μηχανικών της CSIRO, οργανισμού που κατασκευάζει τα τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για την παρακολούθηση και εξερεύνηση του διαστήματος.
Κάθε 5 χρόνια, στο χωριό Κεραστάρι, ερευνητές ραδιοαστρονόμοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε ένα διεθνές Συνέδριο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και αστρονομικές τεχνικές. Η ραδιοαστρονομία είναι τομέας της Αστροφυσικής μιας επιστήμης που εξετάζει περιοχές του ουρανού με τα ραδιοτηλεσκόπια, όργανα με μεγάλη διακριτική ικανότητα στο μη ορατό μέρος του Η/Μ φάσματος.
Το Συνέδριο, θα διερευνήσει πώς η επιστήμη της ραδιοαστρονομίας άνοιξε νέα παράθυρα στο Σύμπαν (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακάλυψη των ταχέως μεταβαλλόμενων ραδιοπηγών-Fast Radio Bursts, FRBs), προοπτικές οι οποίες σύντομα θα φέρουν νέα στοιχεία για την μελέτη του Σύμπαντος (π.χ. πειράματα για την εύρεση εξωγήινης ζωής-SETI) καθώς και για το πώς δημιουργήθηκαν οι νέες τεχνικές και πως εξελίχθηκαν οι παραδοσιακές μέθοδοι έρευνας.
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε να τιμήσει τον Έλληνα επιστήμονα Δρ. Τάσο Τζιούμη για το σημαντικό έργο του, που προάγει την επιστήμη της φυσικής, με το βραβείο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» την ανώτατη διάκριση που απονέμει η Ε.Ε.Φ σε επιστήμονες.
Η απονομή του βραβείου θα γίνει την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στο Κεραστάρι αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ε.Ε.Φ.
Το συνέδριο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα εκτός των προσφωνήσεων της έναρξης που θα γίνουν και στα Ελληνικά και είναι ανοικτό για όλους τους Έλληνες.