Εκτόξευση δορυφόρου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ένας πλήρης δορυφόρος μικρού μεγέθους κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής QB50. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Πρύτανη κ. Παντελή Μπότσαρη ο δορυφόρος έχει περάσει όλες τις λειτουργικές δοκιμές και τις σκληρές δοκιμασίες πτήσης και έχει ήδη φορτωθεί στον πύραυλο που θα τον μεταφέρει στο διάστημα.
«Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή θεόδωρου Σαρρή, με μια ομάδα από μηχανικούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολοκλήρωσαν πρίν από λίγους μήνες το πολύπλοκο έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής του δορυφόρου, που πήρε την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat.» εξήγησε ο κος Μπότσαρης σημειώνοντας πως η ερευνητική ομάδα, μέρος του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ., έχει μακροχρόνια ενασχόληση στο χώρο της τεχνολογίας και επιστήμης του διαστήματος και επελέγη το 2012 ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεων από 38 χώρες για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «QB50» για την κατασκευή κι εκτόξευση ταυτόχρονα 50 νανο-δορυφόρων τύπου CubeSat. Στόχος του σμήνους αυτού των νανο-δορυφόρων είναι να μελετήσουν τη σύσταση και την ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού χώρου μέσα στην Θερμόσφαιρα της Γης, σε αποστάσεις από 200 έως 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και κυρίως να παρατηρήσουν αλλαγές στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων. Αφού πραγματοποιήσουν μετρήσεις για αρκετούς μήνες, οι δορυφόροι QB50 αναμένεται να βυθισθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμφόσφαιρας και να διαλυθούν, λόγω τριβής, σαν διάττοντες αστέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μπότσαρη η μοναδικότητα και πρωτοπορία του δορυφόρου του Δ.Π.Θ. αποτελεί το σύστημα περισυλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων, το οποίον αποτελείται από μια σειρά ηλεκτρονικών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων- ASICS που αναπτύχθηκαν μέσα στο εργαστήριο και τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα να αντέχουν στις πολύ σκληρές συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας που επικρατούν στο διάστημα. «Τα κυκλώματα αυτά είναι επιφορτισμένα με τη συλλογή και την ψηφιοποίηση των σημάτων από τους αισθητήρες του δορυφόρου και έχουν επιδόσεις και αντοχές που ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις αντίστοιχων διαθέσιμων μονάδων για διαστημικές εφαρμογές όσον αφορά στην κατανάλωση ισχύος και αντοχή σε συνθήκες διαστήματος».
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του GR01-DUTHSat ξεκίνησε το 2013, μετά από διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές, η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016. Το τελικό ΟΚ για πτήση ο DUTHSat το πήρε τον Νοέμβριο του 2016. Συνολικά από τα 50 πανεπιστήμια που ξεκίνησαν, 36 κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν πλήρως λειτουργικούς δορυφόρους. «Ανάμεσα τους είναι ακόμα ένας Ελληνικός δορυφόρος, ο GR02-UPSat, του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, δίνοντας μαζί με τον DUTHSat ένα δυαντό Ελληνικό παρόν στο χώρο του Διαστήματος.»
Η πτήση των GR01-DUTHSat και GR02-UPSat θα γίνει μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ήδη ο DUTHSat βρίσκεται στο Ακρωτήριο Κένεντυ και αναμένεται να εκτοξευθεί με ένα πύραυλο Atlas 5.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by