«Η δημοκρατία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ελεύθερα, ποικίλα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και οι ηθοποιοί των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο κρατούν τα κράτη, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ευθύνες για τις ενέργειές τους. Όμως, πάρα πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις απλά για την εκτέλεση του έργου τους, ενώ οι δράστες αυτών των επιθέσεων συχνά ενεργούν με απόλυτη ατιμωρησία.
Η 2 Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε διεθνής ημέρα για την παύση της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων, βάσει του ψηφίσματος 68/163 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο που έχασαν τη ζωή τους και υπέστησαν επιθέσεις την άσκηση του επαγγέλματός τους. Επίσης, αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους γενναίους δημοσιογράφους που αναλαμβάνουν το έργο των συναδέλφων τους που δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις έρευνές τους» αναφέρεται από την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ.
Επίσης τόνισε «Οι δολοφονίες των ερευνητικών δημοσιογράφων Daphne Caruana Galizia και Jan Kuciak στην ΕΕ αποδεικνύουν ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι άνοση σε αυτό. Αυτά τα εγκληματικά εγκλήματα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και να διωχθούν, όπως συμβαίνει με τη δολοφονία του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο Σαουδιστικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ζητήσαμε και αναμένουμε ότι η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται σε διεξοδική, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα και επιμένουμε στην ανάγκη για σαφήνεια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του και την πλήρη λογοδοσία όλων εκείνων που είναι υπεύθυνοι γι ‘αυτό.
Σε πολλές χώρες υπάρχει μια ανησυχητική τάση να διαβρώνεται και να συρρικνώνεται ο χώρος για ελεύθερη δημοσιογραφία, συχνά θέτοντας αδιάκριτα την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης για να δυσφημίσουν και να αποδυναμώσουν το έργο τους. Οι δημοσιογράφοι χρειάζονται ένα περιβάλλον όπου μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ασφάλεια, τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης, χωρίς φόβο παρενόχλησης, πολιτικής πίεσης, λογοκρισίας ή δίωξης. Ένα ισχυρό νομικό σύστημα πρέπει να προστατεύει τα σπίτια των μέσων ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν το έργο τους με πλήρη ανεξαρτησία. Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση αυξάνεται, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων ώστε να μπορούν να προωθούν ακριβείς εκθέσεις προς όφελος και προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα κατάλληλα μέσα εξωτερικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικά μέσα για να βελτιώσει την ποιότητα της δημοσιογραφίας, την πρόσβαση στις πληροφορίες του κοινού και την ελευθερία έκφρασης. Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) και να παρέχει στοχευμένη προστασία μέσω προγραμμάτων υποστήριξης υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα τα κράτη εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων παρέχοντας ένα ευνοϊκό νομικό περιβάλλον, λαμβάνοντας σοβαρά απειλές εναντίον δημοσιογράφων και δίνοντας έντονη δίωξη σε πραγματικές επιθέσεις. Αναμένουμε όλοι να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα, να κινητοποιήσουν όλους τους παράγοντες και να δημιουργήσουν εθνικούς μηχανισμούς ασφαλείας, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το θέμα της Ατιμωρησίας.
Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι η ραχοκοκαλιά των ελεύθερων κοινωνιών: η υπονόμευση σημαίνει υπονόμευση της δικής μας ελευθερίας.»
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ