Αύξηση ηλεκτρονικής απάτης

«Αυξήθηκε η ηλεκτρονική απάτη από το 2015 και αντιπροσωπεύει το 73% της συνολικής αξίας της απάτης με κάρτες το 2016″ ενώ μειώθηκε η συνολική απάτη που αφορά κάρτες ενιαίας ζώνης πληρωμών σε ευρώ  σε 1,8 δισ. Ευρώ το 2016, κατά 0,4% λιγότερο από το 2015.
Επίσης η απάτη με κάρτες στα ΑΤΜ μειώθηκε κατά 12,4% από το 2015 έως το 2016» σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στην έκθεση αναφέρεται:
Το 2016 € 1 σε κάθε € 2.428 που δαπανήθηκαν για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χάθηκε από την απάτη. Η συνολική αξία των δόλιων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA: τα κράτη μέλη της ΕΕ συν την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) ανήλθε σε 1,8 δισ. Ευρώ το 2016 – μείωση 0,4% δηλαδή ως μερίδιο της συνολικής αξίας συναλλαγών με κάρτες ύψους 4,38 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η απάτη μειώθηκε κατά 0,001 της εκατοστιαίας μονάδας σε 0,041% το 2016, από 0,042% το 2015. Αυτή είναι η πρώτη μείωση από το 2011.
Η πέμπτη έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με την απάτη με κάρτες που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι το 73% της αξίας της απάτης με κάρτες προέκυψε από πληρωμές με κάρτες (που αποτελούν κυρίως ηλεκτρονική απάτη), 19% από συναλλαγές στα σημεία πώλησης (POS) και 8% συναλλαγές σε αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ATM). Το 2016 σημειώθηκε σημαντική μείωση της απάτης με κάρτες σε ΑΤΜ (-12,4%) και POS (-3%) σε σύγκριση με το 2015. Με 1.32 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες από κάρτες το 2016, η ηλεκτρονική απάτη με κάρτες είναι η μόνη που έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, κατά 2,1%.
Καθώς οι απάτες σε απευθείας σύνδεση με κάρτες αυξάνονταν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά τα προηγούμενα χρόνια, η μικρή αύξηση των σχετικών όρων για το 2016 μπορεί να θεωρηθεί προσεκτικά ως θετικό σημάδι ότι, στο μέλλον, η απάτη αυτή θα μειωνόταν και οι πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου θα γίνονται ασφαλέστερες.
Η τάση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον κλάδο, τα οποία ενθαρρύνονται από τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ. Σημαντική μείωση της απάτης σε χαρτονομίσματα και της απάτης με τη χρήση χαμένων και κλεμμένων καρτών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του «chip και PIN» (πρότυπο EMV), εξηγούν τη σημαντική μείωση της απάτης σε ΑΤΜ και POS, ιδιαίτερα για συναλλαγές εκτός ΕΕ. Εν τω μεταξύ, από το 2015 ο έλεγχος ταυτότητας πελατών «δύο παραγόντων» που υιοθετήθηκε από τις τράπεζες και υποστηρίζεται από τους εμπόρους έχει επίσης συμβάλει στον περιορισμό της ηλεκτρονικής απάτης με κάρτες.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι κάρτες που εκδίδονται εντός του SEPA και χρησιμοποιούνται εκτός SEPA είναι λιγότερο υποκείμενες σε απάτη από τις κάρτες που εκδίδονται εκτός του SEPA και χρησιμοποιούνται εντός του SEPA, γεγονός που θα καθησυχάσει τους Ευρωπαίους κατόχους καρτών όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες αυξάνονται φυσικά καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες αναπτύσσονται περαιτέρω και γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ηλεκτρονικής απάτης που αναφέρθηκαν από τη βιομηχανία είναι «καθαρή απάτη» – όπου οι εγκληματίες αποκτούν γνήσια στοιχεία κατόχου της κάρτας, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων 3D Secure και επαλήθευσης διεύθυνσης – και «κλοπή ταυτότητας» – όπου ο απατεώνας κλέβει τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου της κάρτας για να κάνει μη εξουσιοδοτημένα ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της «φιλικής απάτης», όπου ο πληρωτής πραγματοποιεί για πρώτη φορά μια πραγματική συναλλαγή, στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι η κάρτα του χρησιμοποιήθηκε δόλια και ζητά πίσω τα χρήματα.
Αν και τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας μπορούν να εξηγήσουν την πρόσφατη μείωση της απάτης με κάρτες, οι εκπρόσωποι της αγοράς προειδοποιούν για την εφησυχασμό: οι απάτες στις πληρωμές εξελίσσονται συνεχώς και μπορεί να προκύψουν ακόμα νέοι τύποι. Ο τραπεζικός τομέας έχει προσδιορίσει την αυξημένη χρήση των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ως έναν νέο τομέα στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by