Διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο UNESCO

Η διεθνής προβολή του πολιτισμού-παραδόσεων του οίνου, των Κρητικών κρασιών και η ντόπια παραδοσιακή διατροφή και υγεία είναι στο επίκεντρο του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου που φέρει τη «σφραγίδα» της έδρας της UNESCOΟ και πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας έχοντας την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Οι εργασίες του συνεδρίου στις οποίες παίρνουν μέρος περισσότερο από 100 σύνεδροι από την Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ελλάδα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου ενώ για την σημαντικότητα του συνεδρίου μίλησαν στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Κοσμήτορας Νίκος Χανιώτης, Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νίκος Μηλιαράκης κ.α. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής χαιρετισμό απεύθυνε καλωσορίζοντας όλους η δρ. Μαρία Νικολαντωνάκη, τραγούδια απέδωσε η χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ προσφέρθηκε κρασί ντόπιων ποικιλιών σε Έλληνες και ξένους συνέδρους.
Στις ομιλίες τους ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τόνισαν τις αξίες της τοπικής παράδοσης-Κρητικης Διατροφής, της συνεργασίας, εκπαίδευσης των οινοποιών και της συνεχούς αναβάθμισης των Κρητικών κρασιών.
Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε τις δράσεις που γίνονται από την Περιφέρεια και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στον πρωτογενή τομέα ενώ αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται για την διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό είπε, ότι, η Κρήτη με την συνεργασία όλων μπορεί να καταστεί κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός και να αναδείξουμε την μοναδικότητα της Κρητικής διατροφής. Επίσης στην συστηματική προσπάθεια που γίνεται να καθιερωθεί η Κρητική διατροφή στα ξενοδοχεία, επισήμανε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Νίκος Μηλιαράκης τόνισε την σημαντικότητα ενημέρωση-εκπαίδευσης που γίνεται με στόχο την συνεχή αναβάθμιση και προβολή των Κρητικών προϊόντων στην Ελληνική και ξένη αγορά. «Μεγάλο εφόδιο μας είναι η εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης ενώ ο Κοσμήτορας κ. Χανιώτης πρότεινε σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξουν ενέργειες ώστε να θεσπιστεί και να γίνουν μεταπτυχιακά προγράμματα δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ανοικτό σε συνεργασίες.
Ειδικότερα στον χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει και σας καλωσορίζει, σε ένα σημαντικό επιστημονικό διεθνές συνέδριο για το Αμπέλι, τον Οίνο και τη σημασία τους στη Διατροφή και την Υγεία. Αν σκεφτούμε τη σπουδαία ιστορία αυτού του τόπου, την παράδοσή του στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία, μια παράδοση που όχι μόνο παραμένει ζωντανή αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η Έδρα της UNESCO για τον Πολιτισμό και τις Παραδόσεις Οίνου του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης,  συνδιοργανώνουν ένα συνέδριο που αντικατοπτρίζει την ιστορία χιλιάδων χρόνων της Κρήτης. Ως Περιφέρεια Κρήτης στεκόμαστε πλάι στον αμπελοκαλλιεργητή και τον οινοπαραγωγό, ειδικά όταν αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες. Για το λόγο αυτό με τη σύσταση και τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης η Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με  τα επιμελητήρια, με τις αγροτικές ενώσεις, με τους εξαγωγείς του νησιού, είναι έτοιμη να σχεδιάσει αλλά και χρηματοδοτήσει έργα, υποστήριξης και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού και οινικού τομέα. Για να αρχίσουμε επιτέλους να λειτουργούμε με εξωστρέφεια, στηριζόμενοι στην ποιότητα  και την μοναδική ταυτότητα των προϊόντων της Κρητική γης, την οποία με φιλότιμο καλλιεργούν οι χιλιάδες αγρότες του νησιού. Το επόμενο διάστημα φιλοδοξούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για τα Κρητικά κρασιά. Να παρέχουμε σε όλους τους αμπελουργούς, τους ακούραστους και συνεπείς παραγωγούς τις δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους, την ευχαρίστηση να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Στο πλαίσιο αυτό και με τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αναδεικνύοντας την Κρήτη σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τη μοναδικότητα της Κρητικής Διατροφής. Θα πατήσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που έθεσαν σημαντικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου, να τυπώσουμε με ανεξίτηλα χρώματα την ταυτότητα της Κρητικής Δίαιτας και της σημασίας της στην Υγεία».
Επίσης στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είπε μεταξύ άλλων: «Η πραγματοποίηση του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου: «Άµπελος, οίνος, διατροφή και υγεία» στο Ηράκλειο Κρήτης,  μια συνάντηση που διοργανώνεται από την έδρα της UNESCO «Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας. Η διατροφή υπήρξε πάντα αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού ενός τόπου.    Έπειτα από μια πρόσφατη περίοδο που, ιδίως οι νεώτεροι κάτοικοι του νησιού, είχαν στραφεί σε πρόχειρες λύσεις τροφής, με αμφίβολης ποιότητας υλικά, τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή κρητική διατροφή κερδίζει και πάλι την προτίμηση των συμπατριωτών μας, και μάλιστα γίνεται συστηματική προσπάθεια να καθιερωθεί και στον τουριστικό τομέα, στις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Οι ομιλίες και οι δράσεις που θα ακολουθήσουν, από κοινού με τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, ασφαλώς, θα αναδείξουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την διατροφή σε σχέση µε τις παραδόσεις και την ταυτότητα των διαφόρων Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, δίδοντας έμφαση στον τομέα του οίνου, και στις πρακτικές παραγωγής του. Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by