Νησίδες επιστημονικής ποιότητας

Υπάρχουν σημαντικοί φορείς που παράγουν νέα γνώση και αποτελούν νησίδες επιστημονικής ποιότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ / Ε.Κ. «Αθηνά»), τόνισε στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, σημειώνονται υψηλές επιστημονικές επιδόσεις από τους τοπικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, όπως για παράδειγμα στην Πληροφορική και στην Ιατρική, τομείς όπου καταγράφονται δείκτες απήχησης πολλαπλάσιοι εκείνων του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι επιχειρήσεις, όμως, επισήμανε ο Κώστας Φωτάκης, παρουσιάζουν μόνο μέσες καινοτομικές επιδόσεις χωρίς να λείπουν βέβαια οι σημαντικές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, της αγροδιατροφής και της ενέργειας.
Η Οικονομία της Γνώσης μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ο κ. Φωτάκης, καθώς έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε να πρωταγωνιστήσουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι συνολικές δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ανέρχονται 0,68% επί του του Περιφερειακού ΑΕΠ το οποίο φτάνει στα 6,9 δις €.
Επιπλέον, στοχεύουμε στην ενίσχυση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και στην ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μέσω δράσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 1ης Προκήρυξης για Υποτροφίες Υποψηφίων Διδακτόρων, από τις 2114 προτάσεις που υποβλήθηκαν θα χρηματοδοτηθούν 539 υποψήφιοι Διδάκτορες έως τρία έτη, οι 22 από τους οποίους προέρχονται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η διαμόρφωση του νέου παραγωγικού προτύπου που προωθούμε για όλες τις περιφέρειες της χώρας – και ιδιαίτερα για τη στρατηγικής σημασίας Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – θα οδηγήσει στην ανάπτυξή τους με βάση την Οικονομία της Γνώσης και προς όφελος όλων των κατοίκων, κατέληξε στην ομιλία του ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by