Αγροτική μεταρρύθμιση Ελευθέριου Βενιζέλου

Ζωντάνεψε η ιστορική μνήμη στην εκδήλωση «100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου» όπου παρουσία Αρχών, φορέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών αναδείχθηκαν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και επιτεύγματα στη γεωργία του μεγάλου αναγεννητή και αναμορφωτή της Ελλάδας.
Την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου οργάνωσαν με επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» η Γεωπονική Σχολή ΤΕΙ Κρήτης (Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων) και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο (Εσταυρωμένος).
Οι εκπρόσωποι των οργανωτών στους χαιρετισμούς τους αλλά και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις καινοτόμες πρωτοβουλίες αλλά και θεμελιώδεις παρεμβάσεις -νομοθετήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, τονίζοντας, πως η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν το πιο ριζοσπαστικό μέτρο, που είχε εφαρμοστεί ως τότε στην Ελλάδα. Άλλαξε ριζικά τις σχέσεις, της ιδιοκτησίας της γης. Παράλληλα ανέφεραν ότι «η αγροτική μεταρρύθμιση και ο τεμαχισμός της γης που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα, την αύξηση των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή και την ταχεία εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος. Το βασικό θεσμικό πλαίσιο, για την οργάνωση των συνεταιρισμών, δημιουργήθηκε το 1914», προσθέτοντας ότι: «Σκοπός του συνεταιριστικού κινήματος ήταν, η προστασία των μικρών παραγωγών από τη μια, καθώς και η εξασφάλιση των επενδύσεων, στην αγροτική οικονομία από την άλλη. Τα προβλήματα, που σχετίζονταν με τη διακίνηση προϊόντων, την παραδοσιακή εκμετάλλευση του μικρού παραγωγού από τους μεσάζοντες, την έλλειψη κεφαλαίων και τους τοκογλυφικούς όρους δανειοδότησης, που επικρατούσαν στην ελεύθερη αγορά, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη, για συλλογική ασφάλεια, που πρόσφεραν οι συνεταιρισμοί.
Η αγροτική μεταρρύθμιση, της Βενιζελικής περιόδου 1910 – 1920,εκτός από τον προφανή σκοπό, της ενίσχυσης της οικονομίας και της διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής, με τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, που αφορούσαν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.»
Την εκδήλωση συντόνισε ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ο οποίος και καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της εσπερίδας. Τις Αρχές, τους φορείς, ομιλητές και όλους τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που ήταν ομιλητής στην Θεσσαλονίκη στο 4ο Πανελλήνιο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. «Το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι πολυεπίπεδο, πολυσήμαντο και εμπνεόμαστε από αυτό ως Περιφέρεια Κρήτης και το μεταφέρουμε στις σύγχρονες ανάγκες, απαιτήσεις που υπάρχουν για την αγροτική ανασυγκρότηση και το «πάντρεμα» του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, όπως επίσης για την καλύτερη προβολή-προώθηση των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων στην εσωτερική και διεθνή αγορά» τόνισέ μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Χνάρης. Ως Περιφέρεια, πρόσθεσε «διεκδικούμε σε συνεργασία με τους φορείς να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τα αναγκαία έργα, να μείνει «ζωντανή» η ύπαιθρος, η γεωργία, η κτηνοτροφία μας να δημιουργηθούν επιχειρήσεις αγροτουρισμού και να αναπτυχθούν στην ενδοχώρα εναλλακτικές μορφές τουρισμού». Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως «Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στην σημαντική εκδήλωση και συγχαίρουμε τον κ. Παπαδάκη, για την συνεργασία όπως επίσης τον παριστάμενο Γεν. Γραμ του Υπουργείου, τους άξιους ομιλητές, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Γεωπονική Σχολή του ΤΕΙ Κρήτης και όλους όσους βρίσκονται εδώ μαζί μας.»
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι: Γεώργιος Παπαδουράκης, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης, Νικόλαος Κατσαράκης, νεοεκλεγείς Πρύτανης και ο Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:
– Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Αγροτική μεταρρύθμιση: 100 χρόνια από την πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους»
– Αθανάσιος Καμπάς, Πρόεδρος Τμ. Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Σχέσεις γαιοκτησίας και γεωργία 100 χρόνια μετά την αγροτική μεταρρύθμιση»
– Ανδρέας Καραμάνος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα
«Ο Μεσοπόλεμος ως ορόσημο στην εξέλιξη του ελληνικού αγροτικού χώρου»
– Ευάγγελος Καπετανάκης, Ομ. Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής, π. Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα «Η εξέλιξη της γεωργίας στην Κρήτη από τις αρχές του 20ού αιώνα»
– Φίλιππος Βερβερίδης, Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα «Το όραμα και ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Γεωπονικής Σχολής του ΤΕΙ Κρήτης, ως βοηθητικός μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης – Σύνδεση με το μοντέλο αγροτικής μεταρρύθμισης του Ελευθερίου Βενιζέλου»
Στην εκδήλωση επίσης ήταν παρόντες ο Βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ,ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Ζαν Ανδρέα Καραντσίνι, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές και πολίτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by