Κατασχέσεις αγροτών

Λογιστική τακτοποίηση για τα λάθη του 2015 και πρόσθετες συνδεδεμένες «έφαγαν» πάνω από το 4% των επιδοτήσεων. Έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες αγρότες και για τις κατασχέσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Επίσης επισημαίνεται «Μπορεί η πληρωμή του αρχικού 70% της Βασικής Ενίσχυσης (προκαταβολή) να ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου, νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία, ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και κατά κύματα σήμερα ζητούν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα (το οποίο και διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια), υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+%, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική).
Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.
Φυσικά, οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν το 2015 είναι οι αγρότες, οι οποίοι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς παραγωγούς, που ναι μεν πληρώθηκαν την Βασική Ενίσχυση, έστω και με τις περικοπές που προαναφέρθηκαν, αλλά… το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν, αφού το όποιο ποσό κατασχέθηκε αμέσως μετά την καταβολή του, για διάφορες οφειλές.
Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για κατάσχεση της επιδότησης, αφού αυτή κανονικά πληρώθηκε, αλλά για μια διαδικασία σε δεύτερο χρόνο. Αυτό, όμως, καμία σημασία δεν έχει για τον παραγωγό, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα για αυτόν είναι το ίδιο και είναι απολύτως απελπιστικό.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by