Στην εποχή της πλήρους εξατομικευμένης ιατρικής αναμένεται να εισέλθει η Ελλάδα, με τη δημιουργία στην Κρήτη του πρώτου Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής. Το κέντρο πρόκειται να αναλύει το DNA των ασθενών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, ακόμη και από την παιδική ηλικία, και τη χορήγηση της καταλληλότερης θεραπείας όταν κρίνεται απαραίτητο.
Θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Για τη δημιουργία του Κέντρου έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πηγές που έχει εξασφαλίσει το ΙΤΕ.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σε πρόσφατη διημερίδα στο συγκεκριμένο Κέντρο θα δημιουργηθεί «μια πλατφόρμας ανάλυσης DNA για κλινική χρήση. Θα διαβάζεται το DNA των ασθενών και με βάση την πληροφορία από την ανάλυση του DNA θα μπορεί ο κλινικός γιατρός να αποφασίσει τι είναι καλύτερο να δοθεί ως θεραπεία στον ασθενή, γιατί ανάλογα με τα γονίδια που κουβαλάμε μπορεί να έχουμε διαφορετική απόκριση σε διαφορετικά φάρμακα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο γιατρός για να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Σε δεύτερο βαθμό μπορεί αυτή η πληροφορία να χρησιμοποιηθεί για έγκαιρη διάγνωση ακόμα και από την παιδική μας ηλικία.
Γιατί με το DNA που κουβαλάμε γεννιόμαστε. Οπότε αναλύοντας το DNA από πολύ νωρίς, μπορεί κανείς να εντοπίσει προδιάθεση για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, προδιάθεση για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος Πάρκισον και άλλες ασθένειες και έτσι από πολύ νωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είτε να αναβάλει την εμφάνιση των ασθενειών αυτών, είτε χρησιμοποιώντας κατάλληλες προληπτικές μεθόδους, να αναστείλει την εμφάνισή τους».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ