Αποζημιώσεις ιχθυοπωλών Αττικής

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Άμεση αποζημίωση των ιχθυοπωλών ζήτησε το προεδρείο του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός», που είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου περιέγραψαν τη ζημιά που υπέστη ο κλάδος των ιχθυοπωλών, με 40-80%, όπως επισήμαναν, μείωση του τζίρου, την οποία απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, κατά την περίοδο της ρύπανσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα, παρά τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονταν και γίνονται στις ιχθυόσκαλες. Όπως είπαν οι έλεγχοι αφορούν τόσο την καταλληλότητα των ψαριών όσο και τον τόπο αλίευσής τους. Άλλωστε, σημείωσαν, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ζήτησαν άμεση αποζημίωση των ιχθυοπωλών, ενώ σημείωσαν ότι αντίστοιχες ζημιές υπέστη και ο κλάδος των ιχθυοπαραγωγών και των εμπόρων. Επίσης ζήτησαν οδηγίες για την κατάθεση των αιτήσεων αποζημίωσης.
Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.
Οι εκπρόσωποι των ιχθυοπωλών ζήτησαν ακόμα παρέμβαση του υπουργού σε θέματα που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων, και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο – Μάιο σε άλλους μήνες, που τα ψάρια δε βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να παρέμβει στο αρμόδιο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.
Το σωματείο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Θεόδωρος Κακούρης, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Μανώλης Δερμάνης και το μέλος του ΔΣ Κώστας Κακούρης.