58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωή και όνειρα, άνθρωποι και ελάφια, πόλεις και σφαγεία, ψυχές και σώματα συνυπάρχουν στη βραβευμένη ταινία «Η ψυχή και το σώμα» (On Body and Soul – 2017) της Ουγγαρέζας Ίντικο Ενιέντι που εγκαινιάζει, απόψε στις 8, στο «Ολύμπιον» την 58η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Εννέα μόλις μήνες αφότου κράτησε στα χέρια της τη «Χρυσή Άρκτο» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, η 62χρονη πλέον Ενιέντι από την Ουγγαρία φτάνει ως τιμώμενη στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και «ανοίγει» την 58η διοργάνωσή του, όπου θα παραμείνει για να παρουσιάσει η ίδια στο κοινό συνολικά εννέα ταινίες της.
Στην αποψινή εναρκτήρια βραδιά της 58ης διοργάνωσης θα παραβρεθεί και θα χαιρετήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, και αμέσως μετά την τελετή θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Η ψυχή και το σώμα», διάρκειας 116 λεπτών, που θα προβάλλεται  στις ελληνικές αίθουσες μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Οι προβολές των ταινιών αρχίζουν αύριο το μεσημέρι σε όλες τις αίθουσες (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και τις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού)
Φεστιβάλ του «νόστου» και της διαχρονικής ανάγκης του ανθρώπου για «ρίζωμα», Φεστιβάλ με νέες τεχνολογίες και νέα τμήματα, σινεμά που «ζουμάρει» στο… «κρυμμένο» στοιχείο -το «εκτός κάδρου που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα», η φετινή 58η διοργάνωση, που ξεκινά απόψε και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει την προβολή 183 ταινιών μεγάλου και 60 μικρού μήκους.
Οι έννοιες του νόστου, της επιστροφής, της «ρίζας» διατρέχουν τις 14 ταινίες (11 ξένες και τρεις ελληνικές) του διαγωνιστικού τμήματος. Οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, ιδωμένες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο εμβληματικό έργο «Το ρίζωμα» της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ (το βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ανάγκη για ρίζες» με πρόλογο του Τ.Σ. Έλιοτ) διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του «ξεριζώματος» που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής»).
Παράλληλα, οι 14 ταινίες γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης, με τίτλο «Το ρίζωμα». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς, να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα -ζωγραφικά σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- παρουσιάζονται από αύριο στην πρώην Αποθήκη Στρατού (προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του 58ου ΦΚΘ.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διοργάνωση, θα προβληθούν συνολικά 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (από τις οποίες 20 σε πρώτη προβολή, 5 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»).
Επίσημοι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ είναι -πέραν της Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι- ο γνώριμος πλέον στη διοργάνωση Αλεξάντερ Πέιν, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος» / Downsizing, και ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δύο ταινίες (ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος»).
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Σουηδός δημιουργός Ρούμπεν Έστλουντ, ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.
Την κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης απαρτίζουν οι Πέιμαν Μααντί – ηθοποιός / σεναριογράφος / σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ), Κάρελ Οχ – καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ – sound.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail