5+1 πολιτισμοί

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 ξεκινά Φεστιβάλ στο Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί». Το φεστιβάλ διαρκεί έως 5 Σεπτεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει αναφορές σε σπουδαία έργα, όπως ο «Ερωτόκριτος» και ο «Κρητικός Πόλεμος», αλλά και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις κ.λπ. με δωρεάν είσοδο.
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η Εταιρεία Κρητικών Μελετών και η ΔΗΚΕΗ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Ο Θρήνος της ΚάντιαςΚηποθέατρο Νίκος ΚαζαντζάκηςΣτίχοι που επέλεξε η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, από τον Κρητικό Πόλεμο του Μαρίνου-Τζάνε Μπουνιαλή, μελοποιημένοι από τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.Το μουσικό σχήμα Εν χορδαίς και κορυφαίοι στο είδος τους μουσικοί διεθνούς κύρους, θα μας προσφέρουν ένα μουσικό οδοιπορικό στα χρόνια της πολιορκίας.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
H Κωμωδία των Ψευτογιατρών του Σαβόγια Ρούσμελη
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρούσμελη, Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών, [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας, παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη και του Νίκου Γκεσούλη.
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Ερωτόκριτος
Πύλη ΒιτούριΠολυσυζητημένος, πολυπαιγμένος, πολυσχολιασμένος, πολυτραγουδισμένος, ο Ερωτόκριτος θα μας παρουσιασθεί σε μια παράσταση διαφορετική, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Η επιμέλεια και η διασκευή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χρόνη Σαπουντζάκη σέβεται τις βασικές αρχές του έργου του Κορνάρου, τους χαρακτήρες και τις ηθικές αξίες του, αλλά απλουστεύει τη δομή, ώστε το έργο να προσεγγίζεται εύκολα από μικρότερες ηλικίες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00

Η μουσική που κάνει τη σιωπή να κλαίει
Άγιος Πέτρος Δομηνικανών ΜοναχώνΜια Μικρή Ελεγειακή Λειτουργία για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και έγχορδα, γραμμένη για να παρουσιασθεί μόνον σε ιδιαίτερους χώρους, ώστε η σύζευξη αρχιτεκτονικής και μουσικής να εντείνει τη συγκινησιακή φόρτιση των ακροατών.
ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Ο κόσμος του σαξοφώνου
Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Κρητική Τριλογία
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
Ο Δημήτρης Μαραμής, θα μας παρουσιάσει απόψε αποσπάσματα από τρία έργα, δικής του σύνθεσης. Ο Κρητικός Πόλεμος του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, εκτός από μνημεία λόγου της Ελληνικής Γραμ-ματείας, σηματοδοτούν, καθένα με τον τρόπο του, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, ώστε να μπορεί να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο κοι-νής αναφοράς.
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Με φωνάζουν Μελαχρινή
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις
Οι GRECanto απόψε θα μας μιλήσουν για την ιστορία της Μεσογείου και των λαών της, με τραγούδια και μουσική.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Porta d’ oriente – Opera Prima
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού
Το σχήμα Opera Prima, του οποίου ηγείται ο Cristiano Contadin αποτελείται από αξιόλογους μουσικούς, βιρτουόζους στο είδος τους. Με αυθεντικά όργανα εποχής θα μας πάρουν μαζί τους σε ένα μουσικό ταξίδι στη Βενετία, από την Πρώιμη Αναγέννηση, έως το 1669.
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Θάλασσα
Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις
Η θάλασσα αποτελεί έμπνευση για την Ξανθούλα Ντακοβάνου και τον Σόλη Μπαρκή. Με δικές τους συνθέσεις, αλλά και με παραδοσιακά τραγούδια που παίζονται με παραδοσιακά επίσης όργανα, αναζητούν το «ωκεάνειο συναίσθημα», όπως το ορίζει ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Freud.
ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Μουσικοί ψίθυροι στα σοκάκια του Μεγάλου Κάστρου
Πύλη Βηθλεέμ
Η συναυλία αποτελεί μια προσφορά του υπαλλήλου του Δήμου Νίκου Ταβερναράκη και των φίλων του, στο φετινό φεστιβάλ. Μια προσφορά, την οποία ασφαλώς δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Εμπνεόμενοι από την αγάπη των Κρητικών για τη μουσική, θα μας δώσουν τη δική τους άποψη με το ιδιαίτερο προσωπικό τους ύφος.
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Candia 1669
Κήπος Ιστορικού Μουσείου
Την Βενετσιάνικη μουσική και τις επιδράσεις που δέχθηκε από μουσικές της Μεσογείου κατά τα έτη του Κρητικού Πολέμου, μας παρουσιάζει το σχήμα Ensemble La Dafne από την Ιταλία. Μια «τοιχογραφία» με κομμάτια Βενετσιάνικης μουσικής του 17ου αι. επιλεγμένα μέσα από το σύνολο των ωραιότερων συνθέσεων της εποχής, αλλά και από παραδοσιακές μουσικές από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, κυρίως από την Εβραϊκή και την Οθωμανική παράδοση.
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 21:00
Cafe Aman Istanbul – Από την Πόλη έρχομαι
Αίθριο Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου
Το σχήμα Cafe Aman Istanbul, ιδρύθηκε το 2009 από τον Στέλιο Μπέρμπερη και την Πελίν Σουέρ και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Κύριος στόχος του είναι η έρευνα, μελέτη και παρουσίαση του ιστορικού πλούτου των μουσικών παραδόσεων τής καθ’ ημάς Ανατολής, με επίκεντρο τα Ελληνικά και Τουρκικά τραγούδια. Ήδη έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από διακόσιες εμφανίσεις στην Τουρκία και την Ευρώπη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail