30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στο επίκεντρο η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10 Σεπτεμβρίου 2017) με το Ελληνικό Περίπτερο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων  που διοργανώνει το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η 30η διοργάνωση της ΔΕΒ Μόσχας πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH με τη συμμετοχή 35 ξένων χωρών και αφιέρωμα στη λογοτεχνία των Εθνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ αναμένεται οι επισκέπτες να ξεπεράσουν τις 100.000.
Επίσης η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, θα υπογράψει με τον Ρώσο ομόλογο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, κ. Mikhail Seslavinskiy, Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που έχει διάρκεια πέντε ετών, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις γύρω από τη μετάφραση, την παραγωγή και τη διανομή του βιβλίου, όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης των βιβλίων, επιμόρφωση των μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, διοργάνωση μεταφραστικών συνεδρίων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων βιβλίου Θεσσαλονίκης και Μόσχας και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ:
ΠΕΜΠΤΗ 7/9, ώρα: 18:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017
ΚΑΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Λογοτεχνία και ταυτότητα: Ελλάδα – Ρωσία
Οι συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη από την Ελλάδα και η Αλίσα Γκανίεβα από τη Ρωσία συζητούν για τα σύνορα της γλώσσας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Την Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο «Δενδρίτες», εκδόσεις ΠΟΛΙΣ 2015, η νεαρή λογοτέχνης θα συνομιλήσει με την ρωσίδα συγγραφέα Αλίσα Γκανίεβα μιλήσει για θέματα λογοτεχνίας και ταυτότητας, για το ζήτημα της γλώσσας  ως δομικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, για τις επιρροές της εθνικής καταγωγής στο έργο του συγγραφέα και τις δυνατότητες διάχυσης στο παγκόσμιο κοινό. Συντονίζει η Olga Ro αρχισυντάκτρια του περιοδικού Book Industry Magazine (Книжная индустрия). (ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9, ώρα: 18:00
ΔΙΑΛΕΞΗ
Η Ρωσία με τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη

(Στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη 2017)
Τη σχέση του Καζαντζάκη με τη Ρωσία θα διερευνήσει ο φιλόλογος Μαρούλης Διονύσιος (διδιάσκων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων)  παρουσιάζοντας πλούσιο αρχειακό υλικό, με στόχο να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές και να αποτυπώσει τη πρόσληψη του καζαντζακικού έργου στη σύγχρονη Ρωσία.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, κυρία Ελένη Βακάλη.
(ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, ώρα 18:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – Για τη χαρά της ανάγνωσης»
Παρουσίαση και αναγνώσεις αποσπασμάτων από την ειδική έκδοση «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της Ρωσίας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Η ανθολογία περιλαμβάνει έργα των συγγραφέων: Κάλλια Παπαδάκη, Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιάρας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις λογοτεχνικές ανταλλαγές των δύο χωρών, που φαίνεται να έχουν ατονήσει την τελευταία δεκαετία και για τις δυνατότητες ανανέωσης του ενδιαφέροντος των εκδοτών και του κοινού. Συμμετέχουν: Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας, Διονύσης Μαρούλης, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. (ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 10/9, ώρα 12:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Μόσχος και Αθηνά» – ένα παραμύθι μαγικής ξενάγησης στα μνημεία της Μόσχας και της Αθήνας
Μια διαδραστική εκδήλωση για της δίγλωσση έκδοση «Μόσχος και Αθηνά – Piaga Bovlu», που προέκυψε από τη συνεργασία των μαθητών του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας και του Κέντρου Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας του Δήμου Ασπρόπυργου.  Παρουσίαση, αναγνώσεις, προβολές από τους μαθητές που έγραψαν και εικονογράφησαν το βιβλίο, με τον συντονισμό της δασκάλας Γεωργίας Παπαδοπούλου. (ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ)
Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας
Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Ελληνικό Περίπτερο από τους καθηγητές του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.  (Πέμπτη-Παρασκευή-Σαββάτο: 17:00-18:00, Κυριακή: 13:00-14:00)
(ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail