Τα παραμύθια των παιδιών για «το παλιό σχολείο» ξεκίνησαν στο Χαλάνδρι από την Πέμπτη 31 Μαΐου μεταμορφώνοντας την πόλη για δεύτερη συνεχή χρονιά σε έναν τόπο δημιουργικής σύνδεσης της ιστορίας με τον μύθο και τον θρύλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της πόλης που συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι αφηγούνται τα παραμύθια τους σε μικρούς και μεγάλους σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την ερχόμενη Πέμπτη, με την παρουσίαση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Μικράς Ασίας & Μαραθώνος), και θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου με τη διοργάνωση γιορτής στην πλατεία Χαλανδρίου.
Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πέρυσι η πρώτη διοργάνωση του Δήμου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού, με το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι, ο θεσμός αποκτά φέτος μια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη εδραιώνοντας τη σχέση δημιουργικότητας παιδιών και ενηλίκων με την τοπική – και όχι μόνο – ιστορία.
Το θέμα του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού είναι «το παλιό σχολείο». Μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έρευνα για την ιστορία των σχολείων της πόλης και συνέθεσαν τα δικά τους παραμύθια.
Η πρώτη φάση του φεστιβάλ διεξήχθη τον Μάρτιο με κύκλο σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους, πάνω σε τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού μαζί με τα παιδιά. Παρουσιάστηκαν επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» και «Το παλιό σχολείο».
Σε δεύτερη φάση, ακολούθησε η δημιουργία παραμυθιών μέσα στη σχολική κοινότητα με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της πόλης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας τις τεχνικές δημιουργίας παραμυθιού και μελετώντας μαζί με τους/τις μαθητές/ριες την ιστορία του κάθε σχολείου, δημιούργησαν τα δικά τους παραμύθια.
«Σε σύγκριση με την περσινή διοργάνωση, το φετινό φεστιβάλ υπήρξε πιο ανοιχτό και ως προς τη συμμετοχή και ως προς τη θεματική του καθώς την περασμένη χρονιά οι δράσεις είχαν εστιάσει σε τέσσερα σχολεία της πόλης και σε θέματα σχετικά με την ιστορία της κάθε γειτονιάς. Στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού η συμμετοχή υπήρξε ελεύθερη για όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου ενώ η θεματική του είναι μεν εμπνευσμένη από την τοπική ιστορία αλλά ανάγεται και στην εν γένει ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας.
«Ο σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν να ανακαλύψουν τα παιδιά την ιστορία του σχολείου, να μιλήσουν με μαμάδες και μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες για το πώς πήγαιναν στα σχολεία τους τα παλιά χρόνια, να τα συνδέσουν όλα αυτά με την τοπική ιστορία. Όλα τέθηκαν σε έρευνα. Για αυτό συνεργαζόμαστε και με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου που συγκεντρώνει στοιχεία για το Χαλάνδρι στα παλιά τα χρόνια. Τα παιδιά μαθαίνουν ποιο είναι το παλιό σχολείο ενώ ταυτόχρονα έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους οι γενιές» εξηγεί ο Κώστας Στοφόρος, συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σημειώνει: «Φέτος ασχολούμαστε και πάλι με την τοπική ιστορία, την ιστορία των σχολείων της πόλης αλλά βλέπουμε και την ιστορία της εκπαίδευσης. Όλα αυτά μετατρέπονται σε παραμύθια. Δεν μένουμε στην ιστορία των σχολείων, ως κτίρια, αλλά βλέπουμε και τη λειτουργία τους και τους τρόπους διδασκαλίας της παλιότερης γενιάς. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν μέσα από δρώμενα, τα παλιά παιχνίδια, τις παλιές δασκάλες και τους παλιούς δασκάλους με τις βέργες και άλλα».
Η περσινή εμπειρία από το 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι οδήγησε φέτος στην αποκλειστική επιλογή των ίδιων των παιδιών ως παραμυθάδων – αφηγητών των δικών τους ιστοριών, σε αντίθεση με πέρυσι που συμμετείχαν και επαγγελματίες παραμυθάδες στις εκδηλώσεις.
Η μεγάλη γιορτή του 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι θα γίνει στην πλατεία Χαλανδρίου την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα με τους/τις νεαρούς/ες παραμυθάδες/ούδες να μας αφηγούνται ιστορίες για το σχολείο που γνώρισαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ