2ο Amari Green Festival

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Πέντε ημέρες, 40 εκδηλώσεις, 80 ώρες πρόγραμμα, 400 άνθρωποι από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο στο 2ο Amari Green Festival, στην καρδιά της Κρήτης, το Δήμο Αμαρίου, του νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη.
Το πρόγραμμα του Amari Green Festival2017 που θα πραγματοποιηθεί από 21 – 25 Ιουλίου 2017 στο χώρο της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο Ρέθυμνο, από την Οργανωτική Επιτροπή.
Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης σε συνδυασμό με την οραματική σχέση των διοργανωτών με το Αμάρι, τους οδήγησε στην απόφαση της διατήρησης του φεστιβάλ και εγκαθίδρυσής του ως ένα θεσμό που θα αποκτά αυξανόμενη αναγνώριση και συμμετοχή και θα αποτελέσει παραδειγματική περίπτωση στο Ελληνικό χώρο σαν μια γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.
Το AmariGreenFestivalθα πραγματοποιηθεί σε 4 σημεία στην Σχολή Ασωμάτων, στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.
Ανάμεσα στις δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών με θεματολογία τα πανηγύρια και τη διασκέδαση στα Αμαριώτικα χωριά, μαθήματα φωτογραφίας, κ.α. Παρουσιάσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών, ψωμιών κ.α. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, μαθήματα παραδοσιακών χορών, αστροπαρατήρηση, κατασκευή ξεχασμένων παιχνιδιών, διαγωνισμός πρέφας, κ.α.
Στο φεστιβάλ από φέτος, θέλοντας θα επαναφέρει τον ιστορικό ρόλο της Σχολής Ασωμάτων στη δημιουργία και διάχυση της γνώσης, διεξάγει εκπαιδευτικές δράσεις, ξεκινώντας με το Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντας στο Σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Το Σχολείο περιλαμβάνει ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικού σχεδιασμού και επικοινωνίας  που απαιτούν την ενεργή παρουσία και εργασία των συμμετεχόντων.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2017, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ουσίας και της σημασίας όλων των στόχων του AmariGreenFestival. Η έννοια του “Green”, στο όνομα του Φεστιβάλ που παραπέμπει (εκτός από το πράσινο της υπαίθρου του Αμαρίου) στην ευθύνη για το περιβάλλον και την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συναντιέται με την τέχνη με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους. Οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την συμπεριφορά και την νοοτροπία απέναντι στο περιβάλλον, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Στο AGF2017 θα συμμετάσχουν παγκόσμιας κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές και θα ενώσουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι όλα τα εργαστήρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό και απόφαση των διοργανωτών είναι να παραμείνει η είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις και για τις επόμενες διοργανώσεις.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «ToAmariGreenFestivalκατάφερε από την πρώτη του διοργάνωση πέρυσι, να αναδειχθεί σε θεσμό. Ένα θεσμό που προβάλει τον τόπο, τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ουσία του Αμαρίου. Μια διοργάνωση αφιερωμένη στοδιαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα. Μια μεγάλη γιορτή, με αυθεντικότητα, εξωστρέφεια. Το φετινό πρόγραμμα, γεμάτο εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις που προβάλουν τη γαστρονομία, την παράδοση, τα έθιμα, εικαστικά δρώμενα, παραστάσεις αλλά και ένα πρωτότυπο διαφορετικό από τα άλλα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς των διοργανωτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου και πλήθους εθελοντών. Καλούμε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί μας εκείνες τις ημέρες, να έρθουν και να γνωρίσουν τον τόπο μας και να ζήσουν με τον παλμό που χτυπάει η καρδιά της Κρήτης, το Αμάρι μας».
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Αποτελεί μια προσπάθεια τομή στην πολιτισμική συνέχεια της περιοχής του Αμαρίου και είναι χρέος μας η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και των πρωτοβουλιών για να διατηρήσουμε τη φυσική, αρχαιολογική, πολιτιστική βιοποικιλότητα του τόπου μας.
Το Amari Green Festivalστοχεύει στο μεθαύριο του Αμαρίου».
Το 1ο Amari Green Festival (AGF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 180 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου και φωτισμού αλλά και περισσότεροι από 60 εθελοντές κάτοικοι του Αμαρίου και άλλων περιοχών, εργάστηκαν για περισσότερο από 10  ημέρες, για να παραγάγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού.
Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.
Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.
Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.
Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.
Το πρόγραμμα είναι:
Παρασκευή 21/7

Τίτλος Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (1)
Από 11.30
Έως 13.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), παίζοντας με τις σκιές (Ηλικίες 6-9). Πληροφορίες artAmariResidency τηλ. 6972 820023
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Εργαστήριο Δημιουργίας Αρωμάτοκηπου
Από 11.30
Έως 15.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Επίδειξη αναπαραγωγής με μοσχεύματα και  μεταφυτεύσεις φυτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την καθοδήγηση προσκεκλημένων από το ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic). Ομαδική δημιουργία μόνιμου αρωματόκηπου στο χώρο της Σχολής.
Χώρος Κήπος κέντρου πληροφόρησης φεστιβάλ

 

Τίτλος Εργαστήριο Μακροφωτογραφίας Άγριας Φύσης (Wildlife Macrophotography)
Από 18.00
Έως 20.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Ο μακροφωτογράφος Σταύρος Μαρκόπουλος, οποίος  ασχολείται με την μακροφωτογραφίας πάνω από 10 χρόνια στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης αλλά και του Αμαρίου,  θα μας μυήσει στις τεχνικές, τον εξοπλισμό και τους τρόπους προσέγγισης του θέματος. Θα γίνει περιήγηση στην φύση για την φωτογράφηση των λουλουδιών και αρθρόποδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Απαιτούνται βασικές γνώσεις φωτογραφίας, κατοχή DSLRκαι μάκρο – φακού. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Παραδοσιακό Αμαριώτικο Ζύμωμα και Φούρνισμα Ψωμιού
Από 18.00
Έως 21.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Μαγείρισσες από το Αμάρι και προσκεκλημένοι από το ερευνητικό πρόγραμμα BigPicnic(ΕΛΓΟ Δήμητρα) θα φτιάξουν ψωμί με τοπικά αρωματικά φυτά, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσεις τους. Πληροφορίες κος Παπαγιαννάκης Νίκος τηλ. 6983692862
Χώρος Χωριό Αποδούλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο

 

Τίτλος Εισαγωγή στην Αστροπαρατήρηση και την Αστροφωτογραφία
Από 20.30
Έως 21.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, η Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Αστροφωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης θα μας κάνουν μια εισαγωγή στην μυθολογία των αστερισμών και τον μαγικό κόσμο της Αστροπαρατήρησης και Αστροφωτογραφίας, μέσα από παρουσιάσεις και συζήτηση. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την εξόρμηση και των στήσιμο των τηλεσκοπίων. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Αστροπαρατήρηση στον Αμαριώτικο Ουρανό
Από 21.30
Έως 22.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκόπια μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, την Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Αστροφωτογράφο Χρήστο Κοτσαύτη. Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δουν την σελήνη, πλανήτες όπως το Δία, νεφελώματα, αστρικά σμήνη και άλλα εκπληκτικά ουράνια αντικείμενα. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ.  6943469999
Χώρος Εξωκκλήσι Αγίας Παρασκευής (Σχολή Ασωμάτων)

 

Τίτλος Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Hub Hildenbrand– Γαβριήλ Καραπατάκης
Από 21.30
Έως 22.30
Περιγραφή Ένα διαπολιτισμικό έθνικ τζαζ κονσέρτο βασισμένο σε μία πρωτότυπη ηχητική ιδέα των Ζαχαρία Σπυριδάκη στη λύρα, Γαβριήλ Καραπατάκη στο Άταστο Μπάσο και Hub Hildenbrand στην κιθάρα. Το τρίο έχει δώσει συναυλίες στη Λευκωσία, στο Βερολίνο και στην Κολωνία με την υποστήριξη του GoetheInstitute,  του Pharow Artsfoundation και της Πρεσβείας της Κύπρου στη Γερμανία. Οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, κομμάτια τα οποία ηχογράφησαν ήδη τον Αύγουστο του 2016 στο Βερολίνο, για τον πρώτο τους ψηφιακό δίσκο.
Χώρος Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Athens Tango Ensemble
Από 22.30
Έως 23.30
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Το κουιντέτο «Athens Tango Ensemble» αποτελείται από τους σπουδαίους σολίστες: Δήμο Βουγιούκα – μαντονεόν – ακορντεόν,  Κυριάκο Γκουβέντα – βιολί,  Παναγιώτη Μάρκο – πιάνο, Δημήτρη Κουφογιώργο – κιθάρα,  Κώστα Αρσένη – κόντρα μπάσο, guest: NataliaSoledadPetsalis– τραγούδι. Θα ερμηνεύσουν αριστουργήματα από τη «χρυσή εποχή» του Αργεντίνικου τάνγκο (J. Darienzo, F. Canaro, A. Troillo), συνθέσεις του AstorPiazzolla(tangoNuevo).  Θα χορέψει η Ομάδα TangoCulturalτου Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Χώρος Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Μαρία Φασουλάκη – Γιάννης Παξιμαδάκης: από το προπολεμικό ρεμπέτικο μέχρι τα τραγούδια του τεκέ
Από 23.30
Έως 01.00
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Οι τεκέδες άκμασαν στα μεγάλα αστικά κέντρα στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε αυτούς τους χώρους σύχναζαν άνθρωποι του περιθωρίου (πρώην φυλακισμένοι, αγαπητικοί, κακοποιοί). Μέσα στους τεκέδες που οι ίδιοι έπαιζαν μουσικοί, γράφτηκαν ίσως τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια. Ο Γιάννης Παξιμαδάκης θα είναι στο μπουζούκι και το τραγούδι, η Μαρία Φασουλάκη στο τραγούδι, ο Γιάννης Πολυχρονάκης στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Σταματάκης στην κιθάρα και το τραγούδι και ο Γιάννης Κρητικός στον μπαγλαμά.

 

Χώρος Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Νυχτέρι Αστροπαρατήρησης στον Αμαριώτικο Ουρανό
Από 01.00
Έως 03.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή
Η συνέχεια της παρατήρησης των αντικειμένων με τηλεσκόπια, μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και την Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης, για όσους επιθυμούν να δουν και να μάθουν ακόμα περισσότερα για την σελήνη, τους πλανήτες τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη.
Χώρος Εξωκκλήσι Αγίας Παρασκευής (Σχολή Ασωμάτων)

 

Σάββατο 22/7

Τίτλος Ξεφούρνισμα Ψωμιού και Κολατσιό με φρέσκο-αρωματισμένο λάδι
Από 09.30
Έως 13.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Μαζί με τις Μαγείρισσες από το Αμάρι και τους προσκεκλημένοι από το ερευνητικό πρόγραμμα BigPicnic(ΕΛΓΟ Δήμητρα) θα ξεφουρνίσουμε το ψωμί στο Αποδούλου και θα ακολουθήσει εργαστήριο παρασκευής ελαιολάδου με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών καθώς και παρασκευή αρωματικών αλατιών μαγειρικής από θαλασσινό αλάτι. Θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή του ψωμιού με το αρωματισμένο λάδι και αλάτι. Νέοι του χωριού θα ντύσουν μουσικά τη δράση. Πληροφορίες  κος Παπαγιαννάκης Νίκος τηλ. 6983672862
Χώρος Χωριό Αποδούλου

 

Τίτλος Εγκαίνια  Έκθεσης Φωτογραφίας  Αλλοτινοί Καιροί
Από 17.30
Έως 18.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Φωτογραφικές στιγμές από τη ζωή του Αμαρίου μέχρι το 1960. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών του Αμαρίου συγκέντρωσαν υλικό από τους κατοίκους των χωριών, όπου απεικονίζονται στιγμές χαράς, δημιουργίας αλλά και ενθύμια αποχωρισμού και ξενιτέματος. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Αγγελική Δουβέρη.
Χώρος Ιερά  Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης NobleGestures(Ευγενικές Χειρονομίες)
Από 18.30
Έως 19.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή ToartAmariResidencyεπιλέγει τρεις εικαστικούς της Κρήτης με αξιόλογο έργο και πορεία και επιμελείται μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις και εφήμερες εγκαταστάσεις στο χώρο της Μονής Ασωμάτων. Οι τρεις καλλιτέχνες (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη) θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα από φυσικά υλικά ή άλλα υλικά που υπάρχουν στο χώρο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια απόπειρα να αναδείξουν τη δυνατότητα της εικαστικής γλώσσας να αντλεί από τα ελάχιστα αλλά και τη δυναμική της περιοχής του Αμαρίου ως τόπο έμπνευσης εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση NobleGestures(Ευγενικές Χειρονομίες)αναφέρεται στο σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζουν το χώρο οι καλλιτέχνες και στην πρόθεσή τους να δουν τον τόπο του Αμαρίου ως ζωντανό υλικό το οποίο θα «αφουγκραστούν» και στο οποίο θα παρέμβουν διακριτικά και όχι με διάθεση αλλοίωσης ή επιβολής.

Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια
Από 18.30
Έως 20.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και προσκεκλημένοι από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic) θα διεξάγουν εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσεις τους. Δηλώσεις Συμμετοχής κος Καλομενόπουλος Νίκος τηλ. 6937127646
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Θεατρική Παράσταση: ΣΙΛΑΝΣ ΣΙΛΒΟΥΠΛΕ
Από 21.00
Έως 22.00
Βασικοί Συντελεστές Εταιρεία τέχνης «η Βιολέτα» Κείμενο – σκηνοθεσία: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Δημιουργία video: Βαγγέλης Καλαϊτζής, Μουσική – τραγούδι επί σκηνής: Λεωνίδας Μαριδάκης
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Αμαριώτικα Παραμύθια: Μια φορά και έναν καιρό… οι μύθοι Συναντήθηκαν στο Αμάρι
Από 22:00
Έως 23:00
Βασικοί Συντελεστές Από τον Γιώργο Ξενικάκη και την Βίκυ Φανέλη
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Μιχάλης Σταυρακάκης trio
Από 00:30
Έως 02:00
Βασικοί Συντελεστές Ο Μιχάλης Σταυρακάκης στο μαντολίνο και το τραγούδι μαζί με τον Ισίδωρο Παπαδάκη  στο τσέλο και τον Αλέξανδρο Αλεβιζάκη στο λαούτο. Συμμετέχουν Ζαχαρίας Σπυριδάκης – λύρα και τραγούδι, Γιώργος Ζαχαριουδάκης – πνευστά, Γιάννης Παπατζανής – κρουστά και τραγούδι.
Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Κυριακή 23/7

Τίτλος Εκμάθηση και Διαγωνισμός Πρέφας
Από 11.00
Έως 15.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Ο Πολιτιστικός σύλλογος Φουρφουρά θα διεξάγει διαγωνισμό και μαθήματα πρέφας για να μαθαίνουν οι νεότεροι, να βρίσκουν παρέα οι μεγαλύτεροι και να ζωντανέψουν τα καφενεία μας. Πληροφορίες: Μουρτζανός Μανώλης 6945538653
Χώρος Χωριό Φουρφουράς

 

Τίτλος Παιχνίδια για μικρούς μεγάλους
Από 11.00
Έως 13.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγράφει Τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Ιωάννη και Κουρουτών παρουσιάζουν παραδοσιακά παιχνίδια και αυτοσχέδια όργανα Πληροφορίες: Αντώνης Καλογεράκης: τηλ. 6977330629
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος CookShow: Αμαριώτισες Μαγείρισσες εν δράσει & ομάδα από το BigPicnic
Από 12.00
Έως 14.00
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Μαγείρισσες από το Αμάρι και προσκεκλημένοι από τον (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic)
Περιγραφή Οι Αμαριώτισες Μαγείρισσες μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και σε συνεργασία με τους προσκεκλημένους από το ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic(ΕΛΓΟ Δήμητρα) δημιουργούν μια νέα συνταγή την “AmariGreenFestival2017” με χρήση τοπικών αρωματικών φυτών.
Χώρος Κτήμα Πάνακρον

 

Τίτλος Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (2)
Από 12.00
Έως 14.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), παίζοντας με ανάγλυφες επιφάνειες (Ηλικίες 9-12). Πληροφορίες artAmariResidency τηλ. 6972 820023
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Ελληνικά Φαρμακευτικά Φυτά και τα 7 γυαλιά της σκέψης
Από 14.00
Έως 16.00
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Οι προσκεκλημένοι από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic) θα μας μυήσουν μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι, στα  ελληνικά  φαρμακευτικά φυτά και την επισιτιστική ασφάλεια. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999
Περιγραφή
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας(Day 1)
Από 17.00
Έως 20.00
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio CommonsLab, Καπαρός Γιώργος
Περιγραφή Οι συμμετέχοντας στο Σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το Σχολείο περιλαμβάνει ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικού σχεδιασμού και επικοινωνίας  που απαιτούν την ενεργή παρουσία και εργασία των συμμετεχόντων. Στο Σχολείο μπορούν να λάβουν μέρος υφιστάμενες ΚΟΙΝΣΕΠ και ομάδες που σχεδιάζουν την σύσταση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τον Μανώλη Μπριτζολάκη (CommonsLab) και τον Γιώργο Καπαρός Πληροφορίες:  Γιώργος Καπαρός 6977444544
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Matthaia X. Project. Passatempo +
Από 21.00
Έως 22.00
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Παραδοσιακά, μικρασιάτικα και ρεμπετικα μουσικά θέματα,  πειραγμένα μας δίνουν funk, swing, reggaeκαι χορευτικούς ρυθμούς- κομμάτια, σημερινά, από την popσκηνή που κάτι μας θυμίζουν. Εκεί που τα παλιά αναδύουν τη φρεσκάδα του καινούργιου και τα καινούργια τη νοσταλγία του παλιού.. Χορός και πάλι χορός είναι αυτό που σας υπόσχεται αυτό το project από τη Ματθαία Σπιταδάκη και τη μπάντα της. Συντροφιά με passatempo οι Matthaia X, (vocals), Ελένη Ν. Αλεξαντωνάκη (πλήκτρα), Αργύρης Έξαρχος (ηλεκτρική κιθάρα), Philipe Muller (τύμπανα).
Περιγραφή
Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Terra voce
Από 21.30
Έως 22.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Το πολυφωνικό σύνολο Τerra Voce είναι μία γυναικεία μουσική παρέα που ασχολείται με τις μουσικές της Μεσογείου και την πολυφωνία. Τα τραγούδια τους συνθέτουν ποικίλες και απρόβλεπτες πολυφωνικές μουσικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τη Βραζιλία κι από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο και τη Νότια Ιταλία. Το σχήμα αποτελείται από τις μουσικούς: Αντιγόνη Στάππα, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Προκοπίου, Μαρίνα Ξαφολίδη, Μελίνα Χάρις
Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Συναυλία: Encardia
Από 22.30
Έως 24.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Οι  Encardia    είναι  ένα  ελληνικό  συγκρότημα  που  εμπνέεται,  δημιουργεί  και

παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της

Κάτω Ιταλίας  αλλά  και  της  ευρύτερης  περιοχής  της  Μεσογείου.  Ιδρύθηκαν  το  2004 και  μέχρι  τώρα  έχουν  πραγματοποιήσει  περισσότερες  από  2000  ζωντανές

εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και

Κύπρο.  Θα ακούσουμε τα τραγούδια που δεν άκουσες από το νέο, ακυκλοφόρητο ακόμα δίσκο τους και θα χορέψουμε χορούς από το παρελθόν και το μέλλον. Συνάντηση για μια ακόμα γιορτή. Έτσι όπως ο χρόνος σταματά για να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί.

Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος Σαντούρια, λύρες & λαούτα
Από 24.00
Έως 01.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Μετά τη μαγευτική συνύπαρξη των Terravoceκαι των Encardia, τη σκυτάλη παίρνουν κρητικοί μουσικοί, κλείνοντας την πολύ ιδιαίτερη αυτή βραδιά υπό τους ήχους της λύρας, του σαντουριού και του λαούτου με σκοπούς και τραγούδια από την Κρήτη και όχι μόνο. Αντώνης Φραγκάκης – λύρα και τραγούδι, Δημήτρης Σιδέρης – λαούτο και τραγούδι, Φάνης Καρούσος – σαντούρι και τραγούδι, Συκάκης Στέλιος – λαούτο και τραγούδι, Γιάννης Παπατζανής – κρουστά.
Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

Δευτέρα 24/7

Τίτλος Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας(Day 2)
Από 11.00
Έως 15.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή CommonsLab, Καπαρός Γιώργος και ομάδα μεντόρων
Στην δεύτερη μέρα του Σχολείου, οι ομάδες θα συνεχίσουν την δουλεία πάνω στις ιδέες τους υπό την καθοδήγηση των εισηγητών και των μεντόρων. Στο τέλος η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τον Πληροφορίες: Γιώργος Καπαρός 6977444544
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (3)
Από 11.30
Έως 13.30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), εμπνεόμενα από τοπικά φυτά και τεχνικές καλαθοπλεκτικής (Ηλικίες 12 – 16). Πληροφορίες artAmariResidency τηλ. 6972 820023
Περιγραφή
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Παραδοσιακές Αμαριώτικες πίτες
Από 17.00
Έως 20.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή
Παρασκευή και παρουσίαση διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών (μυζηθρόπιτα, σαρικόπιτα, νερόπιτα κ.α) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου
Χώρος Κτήμα Πάνακρον

 

Τίτλος Αμαριώτικοι Σκοποί, Τραγούδια και Xοροί
Από 20:30
Έως 22:30
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Μια μοναδική διαδρομή στην Αμαριώτικη μουσική και χορευτική παράδοση. Θα συμμετάσχουν 11 Αμαριώτες  δεξιοτέχνες, 4 χορευτικά συγκροτήματα και θα παρουσιάσει η Φιλόλογος Μαρία Καναβά. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Χώρος Σκηνή Σχολής Ασωμάτων

 

Τρίτη 25/7

Τίτλος Ημερίδα «Επιχειρώντας στο Αμάρι»
Από 11.00
Έως 13.30
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio
Περιγραφή Άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει στο Αμάρι παρουσιάζουν τα εγχειρήματα /επιχείρησή τους, μοιράζονται την εμπειρία τους με τους συμμετέχοντες και συζητούν για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες,  τις δυσκολίες και το όραμα τους. Στο πρώτο μέρος τα εγχειρήματα είναι από τον χώρο του τουρισμού – πολιτισμού και στην δεύτερη από τον χώρο της γεωργική παραγωγής και την διατροφής. Πληροφοφρίες: Επιμελητήριο Ρεθύμνου, κος Τσαούλης Θεόδωρος τηλ. 2831055692

Συντονισμός: Βαμιεδάκη Βίκυ – Καπαρός Γιώργος

Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Αναγνωρίζοντας τα Αρωματικά φυτά. Περίπατος – ξενάγηση στο Αμάρι
Από 17.30
Έως 21:00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή  

Περίπατος – ξενάγηση στη γύρω περιοχή της σχολής με στελέχη από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ντόπιους ξεναγούς-περιπατητές. Αναγνώριση και πληροφορίες για τα φυτά που θα συναντήσουμε. Στάση στο χωριό Βισταγή και κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

 

 

Τίτλος Προετοιμασία Χόντρου (Κρητικού Τραχανά)
Από 17.00
Έως 20.00
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξυνού χόντρου από τον Πολιτιστικό σύλλογο Παντάνασσας
Χώρος Κτήμα Πάνακρον

 

Τίτλος Θέατρο: «Εσωτερικαί Ειδήσεις»
Από 20.00
Έως 22.00
Βασικοί Συντελεστές Η ομάδα της Κεντρική Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ανεβάζει το θεατρικό έργο «Εσωτερικαί Ειδήσεις» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λιοδάκη.
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Το Αμάρι ενώνει την Κρήτη: από τη Σητεία ως τα Χανιά
Από 21.30
Έως 02.00
Βασικοί Συντελεστές Ο Σητειακός βιολάτορας, Βαγγέλης Βαρδάκης με το συγκρότημά του και το τμήμα χορού και παράδοσης του Δήμου Ιεράπετρας, χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Βαγγέλα.  Ο Στρατής Σκαράκης με το συγκρότημά του (Κίσσαμος) και η Κισσαμίτικη χορευτική παρέα του Νίκου Γιακουμάκη. Κλείσιμο με τον Νίκο και Αντώνη  Ξυλούρη και Αμαριώτικη παρέα.
Χώρος Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ/INSTALLATIONSAMGF2017

Τίτλος Έκθεση Εικαστικών NobleGestures(Ευγενικές Χειρονομίες)
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη, artAmariResidencywww.artamari.wordpress.com
Περιγραφή Εικαστικές Παρεμβάσεις και Εφήμερες Εγκαταστάσεις.  ToartAmariResidencyεπιλέγει τρεις εικαστικούς της Κρήτης με αξιόλογο έργο και πορεία και επιμελείται μια σειρά από παρεμβάσεις τους στο χώρο της Μονής Ασωμάτων. Οι τρεις καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα από φυσικά υλικά ή άλλα υλικά που υπάρχουν στο χώρο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια απόπειρα να αναδείξουν τη δυνατότητα της εικαστικής γλώσσας να αντλεί από τα ελάχιστα αλλά και τη δυναμική της περιοχής του Αμαρίου ως τόπο έμνευσης εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση NobleGestures(Ευγενικές Χειρονομίες)αναφέρεται στο σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζουν το χώρο οι καλλιτέχνες και στην πρόθεσή τους να δουν τον τόπο του Αμαρίου ως ζωντανό υλικό το οποίο θα «αφουγγραστούν» και στο οποίο θα παρέμβουν διακριτικά και όχι με διάθεση αλλοίωσης ή επιβολής.

Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Έκθεση Φωτογραφίας Αλλοτινοί Καιροί
Βασικοί Συντελεστές και ShortBio Πολιτιστικοί Σύλλογοι  / Αγγελική Δουβέρη. Η Αγγελική Δουβέρη είναι Καλογεριανή Αμαριώτισα με σπουδές στη φωτογραφία, εικαστικό έργο που έχει παρουσιάσει σε 4 ατομικές και πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε Ελλάδα και Ευρώπη, εργάζεται στην εικαστική εκπαίδευση και στην επιμέλεια και διοργάνωση εικαστικών δρώμενων, ιδρύτρια και γενική υπεύθυνη της αφιλοκερδούς  πρωτοβουλίαςartAmariResidencyμε έδρα του Καλογέρου.
Περιγραφή Φωτογραφικές στιγμές από τη ζωή του Αμαρίου μέχρι το 1960. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών του Αμαρίου συγκέντρωσαν υλικό από τους κατοίκους των χωριών, όπου απεικονίζονται στιγμές χαράς, δημιουργίας αλλά και ενθύμια αποχωρισμού και ξενιτέματος. Την επιμέλεια της έκθεσης κάνει η Αγγελική Δουβέρη.
Χώρος Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος Έκθεση Αστροφωτογραφίας
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή O Χρήστος Κοτσαύτης ασχολείται με την αστροφωτογράφιση αντικειμένων βαθέως ουρανού τα τελευταία 15 χρόνια και είναι ένας από τους ελάχιστους σε πανελλήνιο επίπεδο που αποτυπώνει- το παρελθόν σε παρόντα χρόνο με εξειδικευμένο εξοπλισμό- αντικείμενα πέρα από το πλανητικό μας σύστημα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή ακόμα και με τηλεσκόπιο.
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος Έκθεση Μακροφωτογραφίας (Wildlife Macrophotography)
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή Φωτογραφίες από την Άγρια Φύση της Κρήτης και του Αμαρίου με έμφαση στα λουλούδια και τα αρθρόποδα. Ο Σταύρος Μαρκόπουλος ασχολείται με την μακροφωτογραφία πάνω από 10 χρόνια και έχει κάνει σεμινάρια και εργαστήρια, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος The CO-OP BOX
Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή CommonsLab Makerspace
Εγκατάσταση και λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, του ηλεκτρονικού κουτιού μικροχρηματοδότησης το οποίο θα συλλέγει από του επισκέπτες, δωρεές για το AmariGreenFestivalκαι την ΚΟΙΝΣΕΠ CommonsLabMakersSpace
Χώρος Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)