19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο νεοσύστατο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ολοκληρώθηκε το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση, μέσα από ενδιαφέρουσες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, αλλά και την αγορά ντοκιμαντέρ, προσέφερε σημαντικές καλλιτεχνικές αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Η διεθνής επιτροπή έδωσε το μεγάλο βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στο ντοκιμαντέρ  «Αυτοκρατορία Ονείρων» του Δανού Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν.
Το καθιερωμένο  βραβείο Ανθρώπινες Αξίες της Βουλής των Ελλήνων έδωσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης στο ντοκιμαντέρ «Μηχανές» του Ινδού Ραχούλ Τζέιν. Πρόκειται, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σκεπτικό της επιτροπής η οποία το επέλεξε, για ένα ντοκιμαντέρ συγκλονιστικής κινηματογραφικής αφήγησης που μιλάει μέσα από τη δύναμη της εικόνας για τις συνθήκες ζωής και εργασίας των λιγότερο ευνοημένων που ο δυτικός κόσμος μοιάζει να αγνοεί.
Μέλη της επιτροπής ήταν ο Κώστας Δήμος (υπεύθυνος προγράμματος της Βουλής Τηλεόρασης), ο Άρης Φατούρος (σύμβουλος προγράμματος της Βουλής Τηλεόρασης ) και ο Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης της Βουλής Τηλεόρασης).
Στο ντοκιμαντέρ «Μηχανές» δόθηκε ακόμα  το σημαντικό Βραβείο FIPRESCI (από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών), καθώς επίσης και  το  Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και άλλων πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων.