13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Περιφέρειες

Στα παρχάρια και τα μωμοέρια που «ξεριζώθηκαν» από τον Πόντο και αναβίωσαν στη δυτική Μακεδονία θα είναι αφιερωμένη η φετινή θεματολογία της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και θα γίνει από την Παρασκευή  1 μέχρι την Κυριακή  3 Σεπτεμβρίου 2017, στην κατασκήνωση Βογατσικού του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Το Σάββατο
2 Σεπτεμβρίου 2017, 11:30-13:30, η πρώτη θεματική ενότητα θα είναι τα παρχάρια από τον Πόντο στο Βέρμιο. Εισηγήτρια θα είναι η παραγωγός παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων «Βερμίου Γης», Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου.
Από τις 18:30 έως τις 20:30 θα διεξαχθεί η δεύτερη θεματική ενότητα για τα μωμοέρια από τον Πόντο στη δυτική Μακεδονία, με λαογραφικές και βιωματικές καταγραφές από τον Θεόδωρο Πιλαλίδη, κάτοικο του Τετράλοφου Κοζάνης.
Οι εισηγήσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το πρωί, όπου από τις 11:00 έως τις 12:00 ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης και ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης θα μιλήσουν για την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τους στόχους της και τις προοπτικές της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιάμεσα από τις θεματικές ενότητες υπάρχουν γεύματα, ελεύθερο πρόγραμμα αλλά και ποντιακές μουσικές βραδιές για τους νέους.