11ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρειες

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα  θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο πλαίσιο του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και θα ολοκληρωθεί στη δημοτική ενότητα Νίκαιας στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 με εννέα παραστάσεις για το κοινό και ελεύθερη είσοδο.
Πιο συγκεκριμένα στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι θεατρικές ομάδες των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Ρενδία Λέξις), Λαυρεωτικής (Εξόρυξη), Αγίου Δημητρίου, Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.), Μοσχάτου – Ταύρου (Εν Δράσει), Περιστερίου (Ανδρέας Βαρούχας) και Αγίας Παρασκευής (ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των παραστάσεων του φεστιβάλ που αναβλήθηκαν τον Ιούνιο λόγω καιρικών συνθηκών στο Ρέντη, στο ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε διασκευή (για παιδιά) του Γιάννη Καλατζόπουλου από την παιδική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ρενδία Λέξις».
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου: «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ρενδία Λέξις».
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου: «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Ρέππα- Παπαθανασίου από την πειραματική σκηνή του Δήμου Περιστερίου «Ανδρέας Βαρούχας».
2 βραβεία και 1 έπαινος για το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ρενδία Λέξις».
Πριν από λίγες μέρες το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Ρενδία Λέξις» επέστρεψε με δυο βραβεία και έναν έπαινο για την παράστασή του «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου 2018. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 8 επιλεγμένοι από την καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κοινού που παρακολούθησε τις παραστάσεις.
Η παράσταση του θεατρικού εργαστηριού «Ρενδία Λέξις» έλαβε τα εξής βραβεία:
• Γ΄ Καλύτερης Παράστασης : Βραβείο κριτικής επιτροπής
• Καλύτερης Παράστασης: Βραβείο επιτροπής νεανικού κοινού
• Έπαινος στην Πόπη Μαδιά για το ρόλο της αστυνόμου Ντερέκα
Ακόμα η παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου «Ρενδία Λέξις» ήταν υποψήφια στις εξής κατηγορίες βραβείων:
• Σκηνοθεσίας
• Σκηνικών
• Φωτισμών
• Α’ ανδρικού ρόλου (Β. Μουτσόπουλος)
• Α’ γυναικείου ρόλου (Ειρήνη Ψωμιάδου)
• Προγράμματος
• Καλύτερης Αφίσας
Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στη διάκριση του θεατρικού εργαστηρίου επισημαίνει:
«Με μεράκι και αγάπη η σκηνή ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου «Ρενδία Λέξις» παρουσίασε το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» υπό την πάντα εμπνευσμένη σκηνοθετική καθοδήγηση του Παναγιώτη Ναρλή. Επιστρέφοντας από το Δίστομο, «χώρεσε» στη βαλίτσα της δυο βραβεία και έναν έπαινο  αποδεικνύοντας ότι δίκαια έχει καταξιωθεί σαν ένα από τα πλέον ζωντανά κομμάτια στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας και όχι μόνο. Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου είναι πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση προς όσους είναι η αισθάνονται νέοι να ξανοιχθούν στο ονείρεμα. Θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τη βραβευμένη παράσταση το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας και στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Σας έχουμε επισυνάψει αναλυτικά το πρόγραμμα του 11ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής στη δημοτική ενότητα Νίκαιας, την αφίσα καθώς και φωτογραφίες από την βραβευμένη παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του θεατρικού εργαστηρίου «Ρενδία Λέξις».
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΝΤΗΣ
ΝΙΚΑΙΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ
30/08 «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου από το  Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αγίου Δημητρίου.
31/08  «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλερ από τη Θεατρική ομάδα «Εξόρυξη» του Δήμου Λαυρεωτικής.
1/09  «Ο τελευταίος πόλεμος» της Άννας Μαυρολέων από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει».
2/09  «Μόγλης» του Ρ. Κίπλινγκ, σε διασκευή Δάφνης Βασιλειάδου από την Παιδική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει».
5/9 «Ιστορίες σαλονιού στην οδό… Λάσκαρη», τέσσερα μονόπρακτα του Νικολάου Λάσκαρη από την  ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.).
6/9 «Συμπέθεροι από τα Τίρανα»  των Ρέππα- Παπαθανασίου από την πειραματική σκηνή του Δήμου Περιστερίου «Ανδρέας Βαρούχας».
7/09 «Μήδεια» του Μποστ από την Ομάδα Θεάτρου «ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ» του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής.
8/09 «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ρενδία  Λέξις».
9/09 «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε διασκευή (για παιδιά) του Γιάννη Καλατζόπουλου από την παιδική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ρενδία Λέξις».