Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών στην Τήλο μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, παρουσιάζοντας έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο για τη στήριξη των μικρών νησιωτικών Δήμων, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό που υπάρχει για το θέμα.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο Κ. Πουλάκης υπενθύμισε την έκτακτη χρηματοδότηση που ξεκίνησε να καταβάλλεται το 2017 στους συγκεκριμένους Δήμους και θα ανέλθει για το 2018 σε 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά και τα δύο προγράμματα «Φιλόδημος Ι & ΙΙ», μέσω των οποίων έχουν ήδη κατανεμηθεί στα μικρά νησιά 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το ζήτημα της στελέχωσης αναγνώρισε ότι τα μικρά νησιά «βιώνουν σε ακραία μορφή το πρόβλημα σχεδόν όλου του Δημοσίου, καθώς μετά από 8 χρόνια παγωμένων προσλήψεων ή έστω με το σταγονόμετρο, το προσωπικό είναι λίγο αριθμητικά και, το κυριότερο, δεν ακολουθεί τους φυσικούς ρυθμούς ανανέωσης», δεν παρέλειψε ωστόσο να αναλύσει και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει το Υπουργείο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του γενικού δημοσιονομικού πλαισίου.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ σχολίασε ότι στον «Κλεισθένη Ι» που βρίσκεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε «ακόμα κι αν δεν επιλύουν ως δια μαγείας τα προβλήματα του μικρονησιωτικού χώρου, κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των κριτηρίων κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ), ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε ουσιαστικά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και, βέβαια, στον παράγοντα της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, αλλά και στη νέα κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ.
Ο Κ. Πουλάκης αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι αιρετοί των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι: «Μέσα από τη συνεργασία μας, είδα τη ζωή στα νησιά αυτά μέσα από τα μάτια των αιρετών και των κατοίκων τους, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δυσκολίες που για τους περισσότερους από εμάς είναι αδιανόητες. Κυρίως, όμως, μπόρεσα να εκτιμήσω την αφοσίωση, την επιμονή και την καλή πίστη των περισσότερων από εσάς, την αγνότητα των προθέσεων και την έγνοια για τον τόπο σας».
Όπως μάλιστα είπε, «μέχρι σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς στο σημείο όπου απλώς διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε τις δυσκολίες. Νομίζω όμως ότι – με αρχή το φετινό καλοκαίρι και το τέλος του προγράμματος, που θα μας δώσει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και θα θέσει πια ως προτεραιότητα όχι την περιοριστική πολιτική, αλλά την στιβαρή ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας – πρέπει πια να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα. Ώστε πλέον, όσο η χώρα στέκεται καλύτερα στα πόδια της, και τα μικρά νησιά της να πάψουν να είναι ο «φτωχός συγγενής». Να γίνουν ο πλούτος της, να γίνουν πρότυπες κοινότητες ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνικής ζωής».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ