Τετραήμερο «1ο Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης» με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα» από την Πέμπτη 21 Ιουνίου έως την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 οργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Γαλύφας, Σταμνιών, Καινούργιου Χωριού και Επισκοπής.
Πέμπτη 21 Ιουνίου στην πλατεία της Γαλύφας- Η τέχνη της Μελισσοκομίας
Σύμφωνα με τους οργανωτές, «το φεστιβάλ με ώρα έναρξης στις 20:00 και ελεύθερη είσοδο, θα ξεκινήσει με τη «βασίλισσα» όλου του πλανήτη, τη μέλισσα. Ο επόπτης Μελισσοκομίας του Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης Δημοσθένη Ισαακίδης θα μιλήσει για την τέχνη της Μελισσοκομίας. Στη συνέχεια θα γίνει ιστορική αναδρομή μέσα από τη προβολή ενημερωτικού υλικού, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά εργαλεία της Μελισσοκομίας καθώς και προϊόντα – γλυκά μελιού που θα προβάλλονται στο χώρο.
Παρασκευή 22 Ιουνίου στον λόφο βουναρα στους Σταμνιούς- Η αναβίωση του αλωνίσματος
Αλώνισμα, η διαδικασία διεξαγωγής του καρπού του σιταριού, κριθαριού ή βρώμης από τα στάχυα, προκειμένου ο καρπός να μεταφερθεί στον μύλο για να γίνει αλεύρι ή αλεστεί στον χειρόμυλο για να γίνει χόντρος. Τον τρόπο αυτό ακολουθούσαν όλοι όσοι καλλιεργούσαν σιτηρά, πριν κυκλοφορήσουν οι αλωνιστικές μηχανές. Τη δραστηριότητα αυτή θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε ως Πολιτιστικός σύλλογος Σταμνιών για να ξυπνήσουμε μνήμες στους παλαιότερους και να γνωρίσουν οι νεότεροι άγνωστες τεχνικές που μας συνδέουν με το παρελθόν και την παράδοση και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η εκδήλωσή μας θα γίνει στο λόφο βουνάρα και θα περιλαμβάνει τη διαδικασία του αλωνίσματος με βόλοσυρο, λύχνισμα κλπ, άλεσμα σιταριού σε χειρόμυλο και σχετική ομιλία.
Σάββατο 23 Ιουνίου στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου στο Καινούργιο χωριό- Η τέχνη του επτάζυμου και άλλες παραδοσιακές γεύσεις
Σε συμβόλαιο της 8ης ΦΕΒ 1271 αναφέρεται το Καινούργιο Χωριό και μια δοσοληψία μεταξύ κατοίκου του χωριού του Ιωάννη Τρεβιζάνο, που δεσμεύεται να παραδώσει 40 μιστάτα καλό καθαρό κρασί από τα αμπέλια του Καινούργιου Χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού από γενιά σε γενιά εκτός απ’ την παράδοση του καλού κρητικού κρασιού πέρασαν και όλα τα μυστικά που σχετίζονται με το καλό παραδοσιακό ψωμί και φαγητό, που πάντοτε συνόδευαν τα γλέντια και τις παρέες και τους χορούς των κατοίκων. Στις συγκεντρώσεις τους από το χθες μέχρι και το σήμερα. Ο Πολιτιστικός μας σύλλογος πιστός θεματοφύλακας αυτών των παραδόσεων με το φεστιβάλ κρητικής πολιτιστικής παράδοσης θέλει να τα μεταφέρει σε όλους εσάς που θα συμμετέχετε.
Κυριακή 24 Ιουνίου στο Πάρκο Παναγιωτάκη στην Επισκοπή-Το έθιμο του κλήδονα και παλιοί χοροί. θα ακολουθήσει καντάδα στο χωριό
Μία βραδιά γεμάτη μουσική, χορούς και αναβίωση παλαιών εθίμων του τόπου μας όπως είναι ο «Κλήδονας» και η πρώτη «Επισκοπιανή Καντάδα» στο γραφικό χώρο του Πάρκου Παναγιωτάκη. Ο Κλήδονας έχει τρία μέρη. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος με το αμίλητο νερό και τα «ριζικάρια», ο Τάσος Αγγελάκης με το συγκρότημά του θα μας κρατήσει συντροφιά με μουσική και χορό από το συγκρότημα «Ίσταμνος». Επανερχόμαστε στο δεύτερο μέρος του Κλήδονα. Μόλις παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του και ακούσουμε τις μαντινάδες για τα κορίτσια, τη σκυτάλη παίρνει το παραδοσιακό διδασκαλείο Ίσταμνος οι ποίοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε με το τρίτο μέρος του Κλήδονα και φεύγουμε παρέα με τους Νικόλα Καράτζη, Νίκο Τζουλιάδακη και τους μουσικούς τους για να κάνουμε Καντάδα στις όμορφες κοπελιές κάτω από τα παραθύρια τους στα σοκάκια της Επισκοπής.
Για τις εκδηλώσεις θα υπάρχει λεωφορείο για τη μετακίνηση του κόσμου σε κάθε χωριό.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ