1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού

ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρειες

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, μετατρέποντας το Χαλάνδρι σε μια πόλη γεμάτη ζωντανές αφηγήσεις με μύθους και αλήθειες, από τα παλιά και από το σήμερα, από παιδιά και ενήλικες. Το φεστιβάλ, που είχε ξεκινήσει τις εργασίες του με σεμινάρια σε ενήλικες και εργαστήρια σε σχολεία της πόλης από τον περασμένο Μάρτιο, ολοκληρώθηκε χτες, Τρίτη 16 Μαΐου, με την τελευταία από τις Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη, όπου μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν στο κοινό τα δικά τους παραμύθια.
Οι Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη ξεκίνησαν το Σάββατο 13 Μαΐου από τον Συνοικισμό με Τα παραμύθια της Μικρασίας. Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος από μικρούς και μεγάλους, οι μαθητές/-τριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου έκαναν την πρεμιέρα της γιορτής στο σχολείο τους, παρουσιάζοντας το δρώμενο που δημιούργησαν, με σημείο αναφοράς και έμπνευσης, ιστορίες για τη Μικρασία. Η γιορτή συνεχίστηκε την Κυριακή με Τα παραμύθια της φύσης από τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου, που έγιναν αιτία να γεμίσει το Θέατρο της Ρεματιάς ενώ τη Δευτέρα οι θεατές …«μέθυσαν» με Τα παραμύθια των αμπελιών που παρουσίασαν στο χώρο τους οι μαθητές/-τριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.
Το Φεστιβάλ Παραμυθιού, που συνδιοργάνωσε φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος Χαλανδρίου με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού, με την προοπτική να δημιουργήσουν έναν ετήσιο πολιτιστικό θεσμό για την πόλη, φαίνεται ότι «απογείωσε» τη δημιουργικότητα τόσο των μαθητών που συμμετείχαν όσο και των εκπαιδευτικών τους. Μέσα από τα θέματα της τοπικής ιστορίας που πραγματεύτηκαν τα παιδιά έδωσαν στο κοινό αφηγήσεις, δρώμενα και τραγούδια τα οποία συγκίνησαν αλλά και …δίδαξαν παλιούς και νέους Χαλανδραίους.
Οι μαθητές/-τριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, έχοντας περπατήσει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα τη γειτονιά τους και αφού διάβασαν κείμενα για τη Μικρασία και άκουσαν τραγούδια και αφηγήσεις για την ιστορία της προσφυγιάς, δημιούργησαν μαζί με τους δασκάλους τους και παρουσίασαν το Σάββατο ένα σπονδυλωτό δρώμενο, το οποίο γέμισε συγκίνηση τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα, με αφορμή το Φεστιβάλ Παραμυθιού έφτιαξαν κι ένα εφημεριδάκι με κεντρικό τίτλο «Το 3ο Δημοτικό «ανακαλύπτει» τη Μικρά Ασία». Τη βραδιά πλαισίωσαν οι Αφροδίτη Χαραλαμπάκη και η Μαρία Κοτσίρη, οι οποίες αφηγήθηκαν με μουσική και τραγούδι παραμύθια της Μικρασίας μαγεύοντας το κοινό που «απαίτησε» κι άλλο παραμύθι εκτός προγράμματος.
Μέσα στο πιο …φυσικό σκηνικό για τα παραμύθια της φύσης, το Θέατρο της Ρεματιάς φιλοξένησε τις τρεις ιστορίες που εμπνεύστηκαν οι μαθητές/-τριες της τέταρτης, της τρίτης και της πρώτης τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Τη βραδιά άνοιξαν με τις αφηγήσεις τους οι «Χείλια λένε παραμύθια» κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετείχαν, υποδυόμενα δέντρα του δάσους. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι μαθητές/τριες παρουσιάζοντας τα δικά τους παραμύθια. Νεράιδες, ξωτικά, πειρατές και άλλες παραμυθικές μορφές συναντήθηκαν στις αφηγήσεις τους με  ιστορικά πρόσωπα συνδεδεμένα με το Χαλάνδρι, όπως ο Νταβέλης, η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Τζίνα Μπαχάουερ. Παράλληλα, με τις αφηγήσεις των παιδιών προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη οι ζωγραφιές που δημιούργησαν για να εικονογραφήσουν τα παραμύθια τους. Το κοινό ξεσηκώθηκε όμως στο τέλος της βραδιάς όταν οι μαθητές, με τη συνοδεία της καθηγήτριας μουσικής στο πιάνο, τραγούδησαν τον …ύμνο της Ρεματιάς έχοντας παραφράσει τους στίχους του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου: «Γεια σου χαρά σου Ρεματιά/Παραμυθένια ομορφιά/Να περπατώ, να τριγυρνώ/Τους μύθους σου ν’ αφουγκραστώ/…».
Με ιστορίες για τα καλά που προσφέρει στον άνθρωπο το …λίγο κρασί και τα δεινά που του επιφυλάσσει το πολύ, ξεκίνησαν τη βραδιά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου οι παραμυθάδες της ομάδας «Παραμυθανθός». Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν στο κοινό μια μεγάλη παλέτα από παραμύθια των αμπελιών. Τα παιδιά που εργάστηκαν σε πολλές και μικρές ομάδες, παρουσίασαν μέσα από τις, πολύ συχνά δραματοποιημένες, αφηγήσεις τους, σημαντικές πτυχές της ιστορίας της αμπελουργίας και της οινοποιίας στο Κάτω Χαλάνδρι. Η φαντασία τους υπήρξε πραγματικά μεθυστική: εξωγήινα σταφύλια κάνουν επίθεση στα σταφύλια του Χαλανδρίου, μαύρα και άσπρα σταφύλια παίζουν σε αγώνα μπάσκετ ή …παντρεύονται στην Παναγία τη Μαρμαριώτισσα.
Οι Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη του 1ου Φεστιβάλ Παραμυθιού του Δήμου Χαλανδρίου έκλεισαν την Τρίτη 16 Μαίου με παραμύθια των νερών που αφηγήθηκε η ομάδα παραμυθάδων «Κουβάρι Κουβαράκι». Από την τελευταία αυτή βραδιά δεν έλειψε και το θεατρικό παιχνίδι, με τίτλο Το δάκρυ κύλησε, στο οποίο τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό.
Μικροί και μεγάλοι έδωσαν ραντεβού για να ζήσουν ξανά του χρόνου στην πλατεία, στους δρόμους της γειτονιάς, στα σχολεία, στη Ρεματιά, τη μεγάλη αυτή γιορτή του παραμυθιού που καθιερώθηκε φέτος στην πόλη συνδέοντας το μύθο με την ιστορία, τη χαρά με τη γνώση, τη φαντασία των παιδιών με τα όνειρα των ενηλίκων…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail