Ψηφιακή υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Ξεκίνησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ένα νέο τεχνοδικτυακό (ψηφιακό) επιταχυντή καινοτόμων ιδεών, για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) στην ιστοσελίδα: prototype.tee.gr.
Σχετικά με την πρωτοβουλία Prototype by TEE, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Το ελληνικό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, και ιδιαίτερα οι Έλληνες Μηχανικοί, έχει καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα και ανταγωνίζεται στα ίσια κάθε συνάδελφο, όπου γης. Αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι αφενός η κουλτούρα καινοτομίας και αφετέρου οι δομές υποστήριξης ώστε τα ερευνητικά και επιστημονικά έργα να βρίσκουν γρήγορα και εύκολα το δρόμο της υλοποίησης και της επιτυχίας –ή της αποτυχίας– στην αγορά. Σε αυτό το κενό απαντά η πρωτοβουλία Prototype by TEE. Με την επιστημονική, διοικητική, οικονομική και αναπτυξιακή γνώση που δίνουν στο ΤΕΕ οι 110 χιλιάδες μηχανικοί μέλη του, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε στην πράξη την επόμενη γενιά επιχειρηματικών ιδεών και εφαρμοσμένης έρευνας της χώρας μας. Με όπλο τις δικές μας δυνάμεις, θα δώσουμε στους νέους επιστήμονες που θα συνεργαστούμε ολοκληρωμένη υποστήριξη και mentoring για να πετύχουν τους στόχους τους – και μέσα από αυτούς να βελτιωθούμε όλοι. Με έμφαση σε καινοτόμες ιδέες, ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, εξωστρεφή δράση. Για να κάνουμε γρήγορα τα πρωτότυπα που θα προκύψουν από το prototype by TEΕ, καλά και πετυχημένα, πρότυπα προϊόντα της χώρας».
Τι είναι το Prototype by TEE – Υποστήριξη και Mentoring
Το Prototype by TEE φιλοδοξεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες start-up να αποκτήσουν υπόσταση και να εξελιχθούν, έχοντας ως πεδίο δραστηριοποίησης και πελατολογίου ολόκληρο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά road-show και εκθέσεις σχετικές με το αντικείμενο και τους στόχους της. Παράλληλα θα οργανώνει ημερίδες και workshop, για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, την ευρύτερη προβολή του συνολικού project, αλλά και των επιμέρους start-up που θα ενταχθούν σε αυτό. Το Prototype by TEE φιλοδοξεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες start-up να αποκτήσουν υπόσταση και να εξελιχθούν, έχοντας ως πεδίο δραστηριοποίησης και πελατολογίου ολόκληρο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά road-show και εκθέσεις σχετικές με το αντικείμενο και τους στόχους της. Παράλληλα θα οργανώνει ημερίδες και workshop, για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, την ευρύτερη προβολή του συνολικού project, αλλά και των επιμέρους start-up που θα ενταχθούν σε αυτό.
Διαβούλευση
Η παρουσίαση της πρωτοβουλίας  γίνεται για να υπάρξει διαβούλευση με κάθε ενδιαφερόμενο πάνω στα κείμενα βάσης της πρωτοβουλίας Prototype by TEE αλλά και για να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προετοιμαστούν. Είναι ευνόητο πως σαν κείμενο βάσης θα εμπλουτισθεί  λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στην διαβούλευση με στόχο να καλύψει κάθε παράμετρο που θα συνεισφέρει στην πλήρη αποτύπωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την υποστήριξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ειδικότερα και όσον αφορά την διαβούλευση, αυτή ξεκινά  άμεσα με την ανάρτηση του παρόντος κειμένου βάσης στον ιστότοπο του PrototypebyTEE με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό πριν την καταληκτική ημερομηνία του Aυγούστου 2017 με έμφαση στην επίτευξη μέγιστης δυνατής συμμετοχής στην διαβούλευση.
Στον ιστοστόπο της πρωτοβουλίας μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά στοιχεία, να δώσετε προτάσεις και να προτείνετε αλλαγές (μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας ή τις διευθύνσεις email που δίνονται) στις εξής ενότητες:
Περιγραφή
Σε Ποιους Απευθύνεται
Απαιτήσεις Προγράμματος
Φάσεις Προγράμματος
Κριτήρια Αξιολόγησης
Θεματικοί Τομείς
Βραβεία
Χρονοδιάγραμμα
Όροι & Προϋποθέσεις
Υποβολή Συμμετοχής
Η διαβούλευση για την πρωτοβουλία Prototype by TEE θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι παρατηρήσεις – προτάσεις θα ενσωματωθούν από τους διοργανωτές άμεσα. Ο πρώτος κύκλος του διαγωνισμού Prototype θα ανοίξει με την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 και η λήξη ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στον Α κύκλο προγραμματίζεται για τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Πως θα λειτουργήσει η πρωτοβουλία
Σκοπός των διοργανωτών είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ικανότητες σχεδίασης καινοτόμων υπηρεσιών και να βοηθηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών και νέων ψηφιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 1 έως και 5 ατόμων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία, προώθηση και εμπορική αξιοποίηση εφαρμογών.
To Prototype by TEE οργανώνει και κατατάσσει τις επιλεγμένες start-up με βάση το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους αλλά και τη φάση ωρίμασης στην οποία βρίσκονται. Η θεματική ταξινόμηση του πρώτου κύκλου υιοθετεί, ως οριζόντια προσέγγιση, τις εφαρμογές τεχνολογιών ψηφιακής παραγωγής και κατασκευής και επιμερίζεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, που είναι οι εξής:
Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού
Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας
Αειφόρες Κατασκευές και Κτήρια
Προηγμένα Υλικά, Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία
Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων
Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ, αγγλ. IT ή ICT)
Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση (κοινωνική επιχειρηματικότητα)
Για κάθε θεματική κατηγορία έχει οριστεί μια τριμελής ομάδα ειδικών, επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθετα το mentoring κάθε start-up, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους στο πλαίσιο τoυ project. Παράλληλα μια ομάδα ειδικών marketing και διοίκησης επιχειρήσεων υποστηρίζει οριζόντια όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Η ταξινόμηση με βάση τη φάση ωρίμασης γίνεται σε τρία στάδια, που κωδικοποιούνται ως 1.«early stage», 2. «stage A», 3. Stage B». Για κάθε στάδιο προβλέπονται διαφορετικές διαδικασίες και πρακτικές ενίσχυσης, ενώ σε όλα η υποστήριξη είναι εξειδικευμένη και διαρκής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by